Η αλήθεια είναι πως για να κινηθεί κάτι, θα πρέπει πρώτα κάτι να συμβεί∙ και αυτό το έχει πει πρώτος και ο EinsteinΩστόσο, το να καταφέρεις να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη ορισμένες φορές φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Γι’αυτό εδώ θα βρεις 5 τρόπους με τους οποίους θα καταφέρεις να αποκτήσεις και πάλι το χαμένο σου κίνητρο

Συν της άλλης, θα δεις ραγδαία να αλλάζει και η κακή σου διάθεση προς το καλύτερο και μάλιστα εγγυημένα.

Σήκω και προχώρα: Έτσι απλά

Εάν η δουλειά σου απαιτεί να βρίσκεσαι σε ένα γραφείο για ώρες, είτε η καθημερινότητα σου προϋποθέτει να περνάς τον περισσότερο σου χρόνο στο σπίτι, τότε η λύση είναι μία: Μην εγκλωβίζεσαι σε μια μόνιμη κατάσταση. Το γεγονός ότι η καθημερινότητά σου προβλέπει να επαναλαμβάνεις την ίδια ρουτίνα, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως δεν υπάρχουν τρόποι για να αλλάξεις ‘παραστάσεις’.

Μπορείς κάλλιστα να κινηθείς μέσα στον χώρο για λίγο ή και έξω από αυτόν. Κάνε ένα διάλειμμα. Απόλαυσε τον καφέ σου ή το πρωινό σου. Τεντώσου. Πάρε τηλέφωνο τον φίλο ή την φίλη σου. Βγες 5 λεπτά έξω να αναπνεύσεις φρέσκο αέρα. Άκου εκείνο το τραγούδι που σου έχει κολλήσει. Χόρεψε∙ και κυρίως, κινήσου.

Αν μάλιστα έχεις τη δυνατότητα να αφιερώσεις στον εαυτό σου 30 λεπτά από τον ημερίσιο χρόνο σου, τότε μπορείς και να ασκηθείς. Η άσκηση θα ανεβάσει τη διάθεσή σου στα ύψη και θα τονώσει τις σκέψεις και τις ιδέες σου περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Give it a try λοιπόν.

Βγες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τελευταία θα ακούσεις παντού να αναφέρεται αυτό: Η συνεχής ενασχόληση με τα social media δεν ωφελεί πουθενά. Προσωπικά, ταυτίζομαι απόλυτα μιας και η εμπειρία μού έχει δείξει πως όση περισσότερη ώρα ξοδεύω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερο συγκεντρωμένη είμαι. Και σίγουρα δεν είμαι η μόνη.

Εσύ πόσες ώρες ξοδεύεις την ημέρα; Μια ώρα, δυο ώρες, ίσως και περισσότερες; Παρατήρησε πόσο χρόνο αφιερώνεις σε αυτά και ίσως σοκαριστείς με το αποτέλεσμα. Αν πάλι δεν ισχύει για εσένα κάτι τέτοιο, τότε keep going!

Όσο για εμάς τους λίγο πιο social media freaks, είναι καιρός να απενεργοποιήσουμε για λίγο τις ειδοποιήσεις μας, είτε να μπούνε στο ‘’αθόρυβο’’.

Φτιάξε μέσα στην ημέρα σου μια to-do list

Μπορεί να ακούγεται αγχωτικό και να απαιτεί εν μέρη μια κάποια πειθαρχία, όμως το να μπορείς να οργανώνεις το πρόγραμμα της ημέρας σου και μάλιστα γραπτώς, λειτουργεί!

Αν θες, αγόρασε ένα ημερολόγιο της αρεσκείας σου, χρησιμοποίησε διαφορετικά χρώματα και γράψε όλα εκείνα που σε περιμένουν μέσα στην εβδομάδα ή και μέσα στον επόμενο μήνα. Θα ενθουσιαστείς με το πόσο πιο οργανωμένη θα μοιάζει πλέον η καθημερινότητά σου, μαζί και η διάθεσή σου.

Φυσικά δεν χρειάζεται να υπερφορτώσεις τον εαυτό σου με καθήκοντα τα οποία ούτε καν υπήρχαν στα σχέδια σου λίγο πιο πριν, μιας και και η ουσία όλης αυτής της διαδικασίας είναι να ξέρεις τι σε περιμένει μέσα στην ημέρα, οριοθετώντας έτσι τις υποχρεώσεις καθώς και τα ‘θέλω’ σου.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι μπήκες στη διαδικασία να αγοράσεις αυτό το υπέροχο (και χρωματιστό) ημερολόγιο, τότε τώρα σειρά έχει να ξεκινήσεις να χωρίζεις τα καθήκοντα και τους στόχους σου.

Θέλεις για παράδειγμα να βελτιώσεις την επαγγελματική σου πορεία; Τότε ίσως χρειάζεται να κάνεις κάτι ακόμα, όπως εκείνα τα online μαθήματα με τα οποία φλερτάρεις καιρό τώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσεις το βιογραφικό σου, θα αποκτήσεις νέα κίνητρα και σίγουρα θα ανεβάσεις τη διάθεση σου στα ύψη καθώς πρόκειται για μια νέα εμπειρία. Τι έχει σειρά μετά από αυτό; Μα φυσικά μια μεγάλη ή και μικρή επιβράβευση.

Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να ξοδέψεις χρήματα για να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου, ούτε και να διατυμπανίσεις τα νέα σου σχέδια. Μοιράσου όμως τη χαρά σου με έναν φίλο σου, ή με ένα ποτήρι κρασί ή τελοσπάντων με τον υπέροχο καθρέφτη σου. Και θα έχεις βρει το κίνητρο που χρειάζεσαι!

Ότι και αν κάνεις, μη τα παρατάς

Δεν θα μπορούσα να κλείσω αυτό το κείμενο δίχως να σου πω αυτό:  Ποτέ, για τίποτα και για κανέναν μην μπεις στον κόπο να τα παρατήσεις. Επιλέγω τη λέξη «κόπο» γιατί ακόμα και μια τέτοια απόφαση απαιτεί ψυχικό σθένος.

Η επιλογή της παραίτησης στα αλήθεια δεν ωφελεί. Αν θες επέλεξε να κάνεις ένα διάλειμμα και ύστερα επέστρεψε στην καθημερινότητα σου και πάλι δυναμικά ή όπως εσύ πραγματικά επιθυμείς.

Πείσε τον εαυτό σου ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. Ή αν όχι τα πάντα, τότε τα περισσότερα. Ή αν όχι τα περισσότερα, τότε τουλάχιστον 2 και 3 βήματα μπροστά. Όμως μπροστά, ποτέ πίσω! Πάρε μια βαθιά ανάσα και… Συνέχισε.

Γιατί όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ‘’ζόρικοι’’ συνεχίζουν!

featured photo: Unsplash / Mika Baumeister