Υπάρχουν μερικές παραδόσεις για τα μαλλιά που κρατούν τη διαχρονικότητα τους: Το rice water (νερό ρυζιού) για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι ένα από αυτά.

Είναι μια παλιά ιαπωνική θεραπεία ομορφιάς (στην πραγματικότητα ονομάζεται yu-su-ru) που έχει αποκτήσει δημοτικότητα στη Δύση – κυρίως επειδή τα εκχυλίσματα ρυζιού ήταν ενσωματωμένα σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και άρχισε να τραβά τους καταναλωτές στη χρήση του. Αλλά αν θέλεις πραγματικά να επιστρέψεις στα βασικά, μπορείς απλώς να εφαρμόσεις νερό ρυζιού απευθείας στα μαλλιά σου.

Τι ακριβώς είναι

Το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι θα τονώσει τη διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών, και θα τα κάνει πιο δυνατά. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε με τα διαθέσιμα στοιχεία. «Παρά τις δεκαετίες χρήσης, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών», λέει σχετικά ο δερματολόγος Joshua Zeichner, MD στο Mindbodygreen.com. Ωστόσο πολλές γυναίκες ορκίζονται σ’ αυτό (είναι παρόμοιο με τις θεραπείες καστορέλαιου ή θερμού ελαίου).

Το νερό του ρυζιού είναι πλούσιο σε άμυλο, το οποίο σχηματίζει την επιφάνεια του κορμού της τρίχας, αυτό προσθέτει δύναμη, ενισχύει την ενυδάτωση και ελαχιστοποιεί την εμφάνιση σπασμένων άκρων. Το νερό πιστεύεται επίσης ότι περιέχει ορισμένα από τα πιο καλά συστατικά για τα μαλλιά που βρίσκονται γενικά στο ρύζι, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, ανόργανων συστατικών και αμινοξέων. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ζωτικό συστατικό της υγείας των μαλλιών, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις άκρες. Τα μέταλλα και τα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυσή τους επίσης. Είναι επιπλέον πλούσιο σε μια δραστική ουσία που ονομάζεται ινοσιτόλη, η οποία σύμφωνα με μελέτες βοηθά στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων μαλλιών. Τέλος, έχει ευεργετικές ιδιότητες και για το τριχωτό της κεφαλής, ενισχύοντας την ενυδάτωση του δέρματος.

The Cuddl Fashion

Πώς να φτιάξεις μόνη σου νερό ρυζιού

Το νερό ρυζιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και το conditioner. Εφάρμοσέ το σε φρεσκολουσμένα μαλλιά και άφησε το για 5-10 λεπτά πριν το ξεπλύνεις. Αν κρίνεις ότι χρειάζεται, μπορείς να βάλεις και ένα παραδοσιακό conditioner μετά.

Τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις μόνη σου; Ένα μπολ, ρύζι, νερό, ένα μπουκάλι και ένα στραγγιστήρι για το ρύζι.

#1 Ανάμειξε ίσα μέρη ρυζιού και νερού σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα μπολ. Ανακάτεψε μέχρι να πάρει το μείγμα ένα γαλακτώδες χρώμα κρέμας.

#2 Πιάσε το άδειο δοχείο σου και στράγγισε το μείγμα σε αυτό, κρατώντας το υγρό.

#3 Κάνε το μπάνιο σου ως συνήθως.

#4 Μετά το σαμπουάν, βάλε το νερό του ρυζιού και άπλωσε το από το τριχωτό της κεφαλής στα άκρα. Δεν είναι εύκολο, οπότε κάνε το αργά. (Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε ένα μπουκάλι συμπίεσης με καπάκι – γιατί θα έχεις περισσότερο έλεγχο)

#5 Άφησε το για 5 έως 10 λεπτά.

#6 Ξέπλυνε ξανά στο ντους και εφάρμοσε ένα contitioner αν οι άκρες είναι ξηρές.

Μπορεί να μην έχει 100% αποτέλεσμα, αλλά είναι ένας φυσικός τρόπος περιποίησης των μαλλιών σου.

featured image: mindbodygreen.com