Μπορεί η βιταμίνη Ε να μην είναι τόσο διάσημη όσο η βιταμίνη C, ωστόσο είναι ένα θαύμα του skincare επίσης. Τελευταία, το βρίσκουμε όλο και πιο συχνά σε προϊόντα.

Η βιταμίνη Ε ή αλλιώς άλφα-τοκυπερόλη (η μορφή της βιταμίνης Ε μπορεί να μεταβολιστεί από τον άνθρωπο) παράγεται συνήθως συνθετικά. Μπορεί όμως να βρεθεί και σε φυσικά προϊόντα. Το αβοκάντο, η κολοκύθα και το έλαιο φύτρου σίτου είναι όλα εξαιρετικές πηγές βιταμίνης τόσο για τοπικές όσο και για εσωτερικές χρήσεις. Τις περισσότερες φορές στο skincare, η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μορφή ελαίου ή κρέμας. Πιο συγκεκριμένα σε αντιοξειδωτικά τοπικά προϊόντα ή ενυδατικά.

Σε τι ωφελεί η βιταμίνη Ε;

Η βιταμίνη Ε έχει ιδιότητες που μεταξύ άλλων, διατηρούν τα λιπίδια φρέσκα στο δέρμα κρατώντας άθικτο το προστατευτικό φράγμα του, χαρίζουν ενυδάτωση. Βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, λόγω των αντιοξειδωτικών της, μπορεί να αποθαρρύνει την οξείδωση του σμήγματος, αποτρέποντας έτσι πιθανά breakouts. Επίσης η βιταμίνη Ε λειαίνει την υφή της επιδερμίδας και την προστατεύει από τους ρύπους και τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου.

Πώς να τη χρησιμοποιήσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν τη χρησιμοποιείς σε σκευάσματα skincare, η βιταμίνη Ε προσφέρεται μόνο σε μικρή συγκέντρωση. Η χρήση της με αυτόν τον τρόπο απέχει πολύ από την κατανάλωση μιας κάψουλας και την εφαρμογή του συστατικού στην καθαρή του μορφή.

Εάν έχεις μια συγκεκριμένη ουλή ή περιοχή που θέλεις να θεραπεύσεις, τρύπησε μια κάψουλα βιταμίνης Ε και εφάρμοσε τον ορό σε αυτήν την περιοχή για μερικές εβδομάδες.

Byrdie

Είναι ένα υπέροχο αντιοξειδωτικό και έχει μελετηθεί εκτενώς η δράση του απέναντι στην πρόωρη γήρανση. Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις απλά σε μικρή ποσότητα. Εάν εμφανίσεις ξεσπάσματα ακμής ή ερυθρότητα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι το δέρμα σου δεν την ανέχεται.

Προσοχή: Άτομα με λιπαρό ή ακνεϊκό δέρμα θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με τη χρήση της. Η βιταμίνη Ε σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα ακμής.

Η βιταμίνη Ε σε σχέση με το έκζεμα και την ψωρίαση

Η βιταμίνη Ε μπορεί να ανακουφίσει την ξηρότητα, τη φαγούρα και το ξεφλούδισμα που σχετίζεται με το έκζεμα ή την ατοπική δερματίτιδα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δια στόματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του εκζέματος. Αν και το έλαιο βιταμίνης Ε δεν έχει μελετηθεί καλά στη θεραπεία του εκζέματος, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των τοπικών ενυδατικών.

Σε ό,τι αφορά την ψωρίαση, μια μελέτη επίσης έχει συνδέσει την τοπική χρήση της βιταμίνης Ε με τη μείωση των συμπτωμάτων ψωρίασης. Ακόμα καλύτερα, η μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρχαν σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, οι επιδράσεις της βιταμίνης Ε στην ψωρίαση δεν ήταν τόσο καλές όσο οι περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες. Το λάδι βιταμίνης Ε μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αποφύγουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και που έχουν ήπια ψωρίαση.

featured image: Byrdie