Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι γνωρίζοντας τη Ρεβέκκα Γιαννοπούλου για πρώτη φορά –εκτός του πόσο όμορφη είναι- είναι πώς γίνεται ένας άνθρωπος να είναι τόσο ζεστός. Καθισμένη σε ένα τραπεζάκι έξω από το studio της, Chakana Tattoo by Rebecca, μιλάει σαν χείμαρρος, έχει σχέδια, τα μοιράζεται με άνεση και επαναλαμβάνει ξανά και ξανά πως “sky is the limit”. Φαίνεται να το πιστεύει τόσο βαθιά που σχεδόν πείθει πως πραγματικά δεν υπάρχουν όρια στα όνειρα.

Ενώ το πλάνο της ήταν οι Ξενοδοχειακές Σπουδές, το όνειρο των γονιών της, εκείνη την κερδίζει το τατουάζ. Έτσι, η Ρεβέκκα πηγαίνει στη Γαλλία για να το σπουδάσει και ξεκινάει δειλά δειλά τη σταδιοδρομία της σε έναν κατά τα άλλα ανδροκρατούμενο χώρο.

“Έχω ακούσει από tattooer πως ‘αν δεν έχεις κοιλιά και μούσι δεν μπορώ να σε προσλάβω’. Στην αρχή στεναχωριόμουν πολύ, ήθελα να αποδείξω ότι είμαι αρκετή, ότι αξίζω. Έλεγα ότι είμαι αισθητικός, ότι κάνω αποτριχώσεις, τέτοια πράγματα και δεν με αντιμετώπιζαν περίεργα. Με το που το έλεγα καθόντουσαν όλοι σούζα. Δεν με «φοβόντουσαν» Ακόμα αυτό λέω!”

Η συζήτηση πάει στο πώς έχτισε την πελατεία της. Απόρησα αν οι άνθρωποι στην Ελλάδα εμπιστεύονται εξίσου γυναίκες tattoo artists. Η Ρεβέκκα μου εξήγησε πως “Οι γυναίκες άνω των 30 εμπιστεύονται γυναίκες tattooers. Στην Ελλάδα είναι ακόμα taboo το να “γδυθείς” μπροστά στον tattoo artist. Στην αρχή είχα περισσότερες γυναίκες πελάτισσες, γιατί δεν ντρεπόντουσαν να γδυθούν μπροστά μου. Μετά άρχισα να έχω και άντρες, γιατί μαζί μου δεν είχαν τον φόβο του ‘θα μπούμε σε αυτά τα σκοτεινά μαγαζιά με τους dildo και θα ακούσουμε Metallica’, όπως είναι τα περισσότερα tattoo studios. Ήθελα κάτι διαφορετικό. Δεν ήθελα νταρκίλα. Γιατί έτσι είμαι εγώ. Θέλω οι άνθρωποι να μπαίνουν στο μαγαζί μου και να ηρεμούν. Να παίρνουν ανάσα.” Και είναι αλήθεια. Ο χώρος του Chakana Tattoo by Rebecca δεν θυμίζει το average tattoo studio που έχεις στο μυαλό σου. Είναι ένας χώρος ζεστός, καθαρός, γεμάτος με θετικά moto και τα ειλικρινή χαμόγελα όσων δίνουν την ενέργειά τους σε αυτόν.

Όταν ρώτησα τη Ρεβέκκα αν πιστεύει ότι η “tattoo mania” που συμβαίνει γύρω μας θα εκλείψει κάποια στιγμή και θα επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση, ως ένα χόμπι για “εκλεκτούς”, δηλαδή, φάνηκε να διαφωνεί.

“Το τατουάζ δεν θα εκλείψει. Θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα διαφοροποιείται. Για εμένα, το τατουάζ είναι μια μορφή αυτομαστιγώματος. Είναι μια μορφή βίας πάνω μας για να ξεχάσουμε τον πόνο τον ψυχολογικό. Είναι εκτόνωση. Μετατρέπεις τον ψυχολογικό πόνο σε σωματικό, που και πονάει λιγότερο και επουλώνεται πιο γρήγορα.”
 

Το πάθος της Ρεβέκκα για τα τατουάζ έχει πάρει λίγο διαφορετικό δρόμο πλέον. Αυτόν του medical tattoo.

Για το medical tattoo, πρακτικά, χρησιμοποιούνται όλα τα εργαλεία, τα χρώματα και οι τεχνικές του tattoo για την υπηρεσία της ουλής. Όπως λέει και η ίδια “Είναι ένα μέσο για να πάρεις τα σημάδια πολέμου και να τα κάνεις σημάδια ειρήνης”. Μπορεί να εφαρμοστεί μετά από οποιοδήποτε θέμα υγείας έχει αφήσει τα σημάδια του στο δέρμα κάποιου. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Καταλαβαίνω πως η Ρεβέκκα έχει έρθει αντιμέτωπη με πραγματικά επαγγελματικά challenges, ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και προσωπικές ιστορίες. Τελεί χρέη ψυχολόγου και healer. Έτσι, της ζητάω να μοιραστεί μαζί μου μια ιστορία που έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό της. Εκείνη που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Μια γυναίκα με πήρε φωνάζοντας μετά το πρώτο ραντεβού που είχαμε κάνει για αναδόμηση θηλής. Νόμιζα ότι είχα κάνει κάποιο λάθος σκέψου ή ότι ήθελε να πάρει κάποιον άλλο και μπερδεύτηκε. Εν τέλει, αφού ξεκαθαρίσαμε ότι όντως με εμένα ήθελε να μιλήσει, μου λέει ότι όσο έκανε τις δουλειές του σπιτιού, πέρασε με τη σκούπα μπροστά από τον καθρέφτη και ξαφνικά ένιωσε να “μεταφέρεται” πέντε χρόνια πίσω. ‘Καθρεφτίζονταν οι θηλές μου μέσα από το λευκό t-shirt και ξαφνικά είδα το στήθος μου όπως ήταν πριν τις επεμβάσεις’, μου είπε. Τέλειο; Έχω πολλές τέτοιες ιστορίες. Πολλές.

Τη ρωτάω αν θεωρεί πως στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω στο κομμάτι του medical tattoo.

Όχι, τίποτα δεν γίνεται λάθος. Δεν μπορείς να μάθεις σε ένα παιδί να τρέξει πριν μπουσουλήσει. Είμαστε πίσω σε όλο αυτό, αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε παραπάνω πληροφορία, είναι θέμα παιδείας. Πάμε βήμα βήμα. Μια χαρά πάμε. Είναι πιο εξοικειωμένες πια οι γυναίκες. Και οι γιατροί αρχίζουν να το προτείνουν κιόλας“, μου απαντάει, ενώ ελπίζει πως θα αφυπνίσει τους Έλληνες μέσω των αντρών. “Θέλω να αφυπνίσω τους Έλληνες μέσα από τον άντρα. Αυτός θα μας σώσει. Αν οι άντρες έχουν τα κότσια να μας κάνουν να νιώσουμε γυναικάρες, ακόμη και αν ακούσουν για καρκίνο του μαστού, μπορούν να κάνουν μια σημαντική διαφορά.”

Αν η Ρεβέκκα μπορούσε να δώσει τρεις συμβουλές σε μια γυναίκα που μόλις ξεπέρασε τον καρκίνο του μαστού, ποιες θα ήταν αυτές;

Κάνε σεξ πάρα πολύ γρήγορα. Δηλαδή το επόμενο σου βήμα είναι να αγοράσεις μαγιό τριγωνάκι χωρίς μπανέλες για τη θάλασσα και να κάνεις έρωτα. Να πεις στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου αυτό που σου συμβαίνει! Και μη φοβάσαι τους άντρες. Οι άντρες είναι πιο τρομαγμένοι από εμάς, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι γυναίκες φοβούνται μην τους ξενερώσουν και οι άντρες μην τις πληγώσουν. Πρέπει όμως να συναντηθούν κάπως!

Ποια είναι τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που έχει πάρει η Ρεβέκκα μέσω της δουλειάς της;

Παίρνω μαθήματα δύναμης. Νιώθω πολύ δυνατή όταν τους βλέπω, άλλα ταυτόχρονα νιώθω ότι είμαστε και ένα πουπουλάκι στον άνεμο. Κανε αυτό που θέλεις, βρε παιδί μου! Είσαι τίποτα και είσαι τα πάντα. Και παίρνω και αγάπη. Πραγματική αγάπη. Όταν κάνεις μια καλή πράξη και δεν νιώθεις ότι κάνεις κάτι σπουδαίο, κάνεις δηλαδή άπλα τη δουλειά σου και βλέπεις τη χαρά μιας γυναίκας που ήρθε για αναδόμηση θηλής. Όταν βλέπεις αυτή τη γυναίκα να κοιτιέται στον καθρέφτη και να βλέπει ότι έχει και πάλι θηλές, να περνάνε από τα μάτια της εκατό πράγματα και μετά να γυρνάει και να σε αγακαλιάζει… Πραγματικά δεν μπορώ να σου το περιγράψω.

Στις 25 Οκτωβρίου, η Ρεβέκκα, σε συνεργασία με τον George Dask (Γιώργο Δασκαλόπουλο), θα κάνει δωρεάν αναδόμηση θηλής σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, στο studio της, Chakana Tattoo by Rebecca, στη Γλυφάδα.


Chakana Tattoo by Rebecca, Νικηφόρου 23, Γλυφάδα – Τηλέφωνο: 21 0963 5740