Μια αγκαλιά ξέρεις ότι μπορεί να σε ανεβάσει στιγμιαία μετά από έναν καυγά. Αλλά ξέρεις επίσης ότι μπορεί να επαναφέρει την ηρεμία μετά από μια έντονη διαφωνία;

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι μια αγκαλιά με το αγαπημένο σου πρόσωπο μετά από έναν καυγά θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Συγκεκριμένα θα εξαφανίσει τα αρνητικά συναισθήματα που θα είχες τις επόμενες ώρες ή και μέρες μετά.

Συγκεκριμένα οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου Carnegie Mellon σε διάστημα δυο εβδομάδων πήραν συνέντευξη από 400 ενήλικες, άνδρες και γυναίκες. Η έρευνα αφορά τις συγκρούσεις, τις αγκαλιές που έλαβαν και τις θετικές και αρνητικές διαθέσεις τους. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έδωσαν μια αγκαλιά την στιγμή αμέσως μετά ή την ίδια ημέρα της διαφωνίας αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα από αυτούς που δεν το έκαναν. Υπήρχε δηλαδή αλληλεπίδραση μεταξύ της αγκαλιάς και των επακόλουθων της σύγκρουσης. Γι’ αυτό και η αγκαλιά συνδέθηκε με μείωση της αρνητικής επίδρασης της σύγκρουσης.

Με απλά λόγια, οι αγκαλιές συνδέονται με θετική διάθεση και μείωση των αρνητικών συναισθημάτων. Η έκφραση της αγάπης προς τους κοντινούς μας ανθρώπους ειδικά μετά από έναν τσακωμό έχει ηρεμιστική επίδραση.

«Τα αποτελέσματά δίνουν το συμπέρασμα ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν εξίσου από το να αγκαλιάζονται τις στιγμές αφού συνέβη ένας καυγάς», αναφέρει η μελέτη.

Έτσι, είναι επίσημο! Μια αγκαλιά είναι ο τέλειος τρόπος για να λήξεις έναν τσακωμό. Και ποιος χρειάζεται τη σοκολάτα μετά από μια αγκαλιά;


featured image: GETTY IMAGES/ JANEYCAKES PHOTOS