Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να εντάξεις τη ρετινόλη στο skincare σου;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να εντάξεις τη ρετινόλη στο skincare σου;

Η ρετινόλη είναι κάτι σαν super star στον κόσμο του skincare. Έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι ένα ισχυρό συστατικό, που θέλει προσοχή στη χρήση του.

Τι ακριβώς είναι η ρετινόλη;

Όλα τα ρετινοειδή  είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά του σώματος. Μπορείς να τη βρεις σε αρκετά είδη προϊόντων και με διαφορετικές περιεκτικότητες. Επίσης, μπορεί να σου συνταγογραφηθεί από τον δερματολόγο σου ως θεραπεία για κάποιο δερματικό πρόβλημα.

Ποια είναι η δράση της;

Η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ελαχιστοποιεί την εμφάνιση των πόρων και βελτιώνει τις δυσχρωμίες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Επίσης εξομαλύνει και αποτρέπει τις ρυτίδες, μπορεί να εξαλείψει τα ξεσπάσματα ακμής, να βελτιώσει την υφή του δέρματος και να συσφίξει τους πόρους. Η ρετινόλη είναι κυριολεκτικά ένα θαύμα του skincare!

Πότε μπορείς να αρχίσεις να την χρησιμοποιείς;

Οποιοσδήποτε στα μέσα της δεκαετίας των '20 μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί ρετινόλη τοπικά. Η χρήση της νωρίτερα και όχι αργότερα, διασφαλίζει ότι τα «θεμέλια» του δέρματος είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερα, έτσι ώστε να μπορούν να αντισταθούν στις ρυτίδες με το πέρασμα των χρόνων. Η ρετινόλη χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για να ξεκινήσεις. Είναι λιγότερο ισχυρή από τα ρετινοειδή που απαιτούν συνταγή. Μάλιστα είναι και λιγότερο ερεθιστική για την επιδερμίδα.

Οι κίνδυνοι που κρύβει η χρήση της

Η ρετινόλη «δουλεύει» για να αυξήσει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και έτσι μια κοινή αντίδραση στην εφαρμογή της είναι μια ήπια αίσθηση καψίματος. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, φαγούρα στο πρόσωπο, ξεφλούδισμα, ακόμη και εγκαύματα. Η ρετινόλη ενθαρρύνει το δέρμα να αποβάλλει και να αντικαταστήσει τα νεκρά κύτταρα. Το φρέσκο ​​στρώμα του δέρματος, θα είναι μεν πιο φωτεινό και πιο ισορροπημένο, αλλά θα είναι επίσης πιο ευαίσθητο στον ήλιο, οπότε η χρήση SPF είναι απαραίτητη όταν χρησιμοποιείς ρετινόλη.

Πώς θα τη χρησιμοποιήσεις

Πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ και το πρώτο διάστημα καλό θα ήταν να εφαρμόζεις μικρή ποσότητα ανά 2 βράδια. Θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να λειτουργήσει στο 100% και στις πρώτες χρήσεις μπορεί να σου προκαλέσει κάποια αντίδραση. Αν η αντίδραση είναι πολύ έντονη καλό θα ήταν να την σταματήσεις άμεσα. Ωστόσο κάποιο ξεφλούδισμα για παράδειγμα είναι φυσιολογικό και θα φύγει μετά από λίγο καιρό.

Extra tip: Απόφυγε τη χρήση της γύρω από τα χείλη, ειδικά αν είναι πολύ ισχυρή η ρετινόλη, γιατί μπορεί να ''σβήσει'' τη γραμμή των χειλιών. 

images: Byrdie
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.