Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη χρήση της ρετινόλης για την ακμή

Σαλικυλικό οξύ, υπεροξείδιο βενζολίου tea tree oil. Αν αντιμετώπιζες θέματα με την ακμή, τότε σίγουρα έχεις ακούσει τα παραπάνω. Ωστόσο αν έχεις εξάρσεις επί χρόνια και δεν βλέπεις βελτίωση με άλλα ενεργά συστατικά, ίσως είναι καιρός να καλέσεις τα μεγάλα «όπλα»: τη ρετινόλη.

Τεχνικά, δεν είναι μόνο η ρετινόλη, αλλά και τα ρετινοειδή. Ενώ και τα δύο είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, το ρετινοειδές είναι ένας ο όρος τόσο για τα ρετινοειδή συνταγογραφούμενης ισχύος όσο και για τη ρετινόλη χωρίς συνταγή (και πιο ήπια). Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αν και σε διαφορετικά επίπεδα - τα ρετινοειδή είναι ισχυρότερα και λειτουργούν γρηγορότερα, ενώ η ρετινόλη είναι πιο αργή στη δράση αλλά πιο απαλή στο δέρμα σου.

Πως βοηθά η ρετινόλη την ακμή;

Τα παράγωγα της βιταμίνης Α βοηθούν στην απομάκρυνση της ακμής, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση του κύκλου εργασιών των κυττάρων του δέρματος. Σε αντίθεση με το σαλικυλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην απολέπιση και το υπεροξείδιο του βενζολίου, το οποίο σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, τα ρετινοειδή λειτουργούν από μέσα προς τα έξω. Το ρετινοϊκό οξύ διαρρέει μέσα στο κύτταρο και συνδέεται με υποδοχείς, οι οποίοι επιβλέπουν λειτουργίες όπως ο κυτταρικός μεταβολισμός, ο πολλαπλασιασμός, η φλεγμονή και ο κυτταρικός θάνατος - λέγοντας τελικά σε αυτούς τους υποδοχείς να ξεκινήσουν τη διαδικασία εναλλαγής τους.

Η διατήρηση των νεκρών κυττάρων του δέρματος εν κινήσει μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι πόροι καθαροί και ανοιχτοί, ώστε άλλα τοπικά φάρμακα για την ακμή να μπορούν να διεισδύσουν αποτελεσματικά. Οι ρετινόλες είναι συνήθως μέρος ενός πιο ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας για την ακμή.

Πώς να χρησιμοποιήσεις προϊόντα ρετινόλης

Θα πρέπει να συνδυάζεις ρετινοειδή μόνο με υπεροξείδιο του βενζολίου και σαλικυλικό οξύ με ιδιαίτερη προσοχή. Ο συνδυασμός ρετινοειδούς και βενζοϋλοπεροξειδίου είναι ο βασικός παράγοντας της θεραπείας ακμής, αν και ο συνδυασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθιστικότητα. Ωστόσο, ορισμένες συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του βενζολίου θα μπορούσαν να «απενεργοποιήσουν» τα ρετινοειδή. Ενώ το σαλικυλικό οξύ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Για να το αποφύγεις αυτό, χρησιμοποίησε το βενζόλιο υπεροξείδιο ή το σαλικυλικό οξύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και το ρετινοειδές τη νύχτα.

Επίσης, πριν πειραματιστείς με μια ρετινόλη για ακμή, επισκέψου έναν δερματολόγο για να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις ακριβώς τι αντιμετωπίζεις. Μερικές φορές η θηλώδης ροδόχρους ακμή θεωρείται λανθασμένα ως ακμή - και ενώ η κατάσταση κατηγοριοποιείται από βλάβες που μοιάζουν με ακμή, η ρετινόλη μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την έξαρση.

Τα ρετινοειδή λειτουργούν για κάθε τύπο ακμής;

Όποιος βιώνει εξάρσεις γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ακμής. Τα καλά νέα είναι ότι τα ρετινοειδή λειτουργούν σε όλα αυτά. Γεννήθηκες με λιπαρό δέρμα, μεγάλους πόρους και προδιάθεση για ξεσπάσματα; Τα ρετινοειδή μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι κερατολυτικό, που σημαίνει ότι διαλύει τα νεκρά στρώματα του δέρματος. Εάν αντιμετωπίζεις σπυράκια και λευκά στίγματα, τα ρετινοειδή ουσιαστικά «αποβάλλουν» την κερατίνη που φράζει αυτούς τους πόρους. Όσον αφορά τα φλεγμονώδη κόκκινα σπυριά και τις φλύκταινες, η ρετινόλη αναιρεί το νεκρό δέρμα, επιτρέποντας σε άλλα τοπικά προϊόντα ακμής να διεισδύσουν πιο αποτελεσματικά στο δέρμα σου.

Ποια δόση ρετινόλης ή προϊόν είναι κατάλληλο για την ακμή μου;

Μεγάλος είναι ο ρόλος του τύπου του δέρματός σου. Το ευαίσθητο δέρμα θα ωφεληθεί από τη ρετινόλη, ενώ το πιο ανθεκτικό δέρμα μπορεί να είναι σε θέση να ανέχεται ένα ρετινοειδές. Επίσης, δεν είναι όλες οι ρετινόλες ίδιες. Συχνά στοχεύουν περισσότερο στα οφέλη κατά της γήρανσης και μπορούν να συνδυάσουν τη βιταμίνη Α με έλαια για να ωφελήσουν τη γήρανση του δέρματος - αλλά αυτά τα έλαια θα μπορούσαν να φράξουν τους πόρους ενός ασθενούς με ακμή.

Τα τοπικά ρετινοειδή έρχονται επίσης σε διάφορες περιεκτικότητες ανάλογα με τη σύνθεση, με το χαμηλότερο να είναι 0,025% και το υψηλότερο να είναι 0,3% (το οποίο διατίθεται μόνο ως ιατρική συνταγή). Οι περισσότερες ρετινόλες χωρίς συνταγή κυμαίνονται στο εύρος 0,05% έως 0,1%. Και πάλι, θα πρέπει να έχεις κατά νου την ευαισθησία του δέρματος σου.

Παρενέργειες από τη χρήση ρετινόλης

Είτε πρόκειται για ρετινοειδή, είτα ρετινόλη, ξεκίνα αργά τη χρήση τους. Το ιδανικό θα ήταν κάθε τρεις νύχτες και πάντα βράδυ η εφαρμογή της. Καθώς το δέρμα σου προσαρμόζεται σε αυτό, μπορεί να αντιμετωπίσεις κάποια απολέπιση ή ξηρότητα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Το buffering - ή η επίστρωση ενός προϊόντος ρετινόλης μεταξύ δύο στρωμάτων ενυδατικής κρέμας - μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της καύσης της ρετινόλης. Τα οφέλη της θα παρατηρηθούν σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες συνεπούς, νυχτερινής χρήσης.

Μπορεί επίσης να έχεις περισσότερα breakouts μόλις αρχίσεις να χρησιμοποιείς ρετινοειδή. Μην πανικοβληθείς, εκτός κι αν το πρόβλημα συνεχιστεί.

Συνέχισε να χρησιμοποιείς ρετινοειδή μετά τη λύση του προβλήματος της ακμής

Τα ρετινοειδή μπορούν να κάνουν καλό ακόμα και όταν το δέρμα δεν έχει εξάρσεις. Τα ρετινοειδή λειτουργούν επίσης για την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εμφάνισης ουλών που σχετίζονται με την ακμή. Και περισσότερο κολλαγόνο είναι πάντα καλό, ειδικά αν είσαι ένα από τα εκτιμώμενα 15% των γυναικών που αντιμετωπίζουν ακμή ενηλίκων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.