Αν και ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα με έντονη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, δεν είναι δεδομένο πως έχουμε αρκετή βιταμίνη D. Μια βιταμίνη, που είναι και ορμόνη μαζί, απαραίτητη για την υγιή σωματική λειτουργία.

Συχνά ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου», γιατί μέσω αυτού εισέρχεται στο σώμα. Αφού ο ήλιος απορροφάται από το δέρμα και μετατρέπεται σε χρήσιμη μορφή από τη χοληστερόλη.

Τι κάνει η βιταμίνη D

Ενώ όλα τα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας, η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι απαραίτητη σε σχεδόν κάθε οργανισμό και λειτουργία συμπεριλαμβανομένου του μυοσκελετικού, γαστρεντερικού, νεφρικού, ενδοκρινικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα:

1. Βοηθά στην υγεία του θυρεοειδούς

Κυρίως, επειδή ρυθμίζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές βοηθούν να προστατευθείς από τις ασθένειες του θυρεοειδούς. Αλλά και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Επίσης, στο να έχεις διάθεση, ομαλό κύκλο ύπνου και ισχυρό ανοσοποιητικό. Ορισμένες ορμόνες του θυρεοειδούς διαδραματίζουν επίσης ρόλο στο να διατηρούνται τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σου νεανικά και δυνατά.

Περαιτέρω μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις του θυρεοειδούς. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και η νόσος του Graves.

2. Σου εξασφαλίζει μια καλή εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη, η γέννηση και η φροντίδα του μωρού προκαλούν αυξημένη ποσότητα ορμονών του στρες, στέρηση ύπνου και μειωμένη αντοχή. Κάτι που ασκεί τεράστια πίεση στην ορμονική ισορροπία και τα αποθέματα θρεπτικών ουσιών του σώματος. Μια κατάσταση που συχνά οδηγεί σε κίνδυνο θυρεοειδούς και επινεφριδίων. Για υγιή ανάκαμψη, λοιπόν, μετά τον τοκετό, φρόντιζε τον θυρεοειδή σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη ― η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι εξαιρετική, για να ξεκινήσεις.

3. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάνουν με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της γενετικής έκφρασης των λευκών αιμοσφαιρίων. Το βοηθούν έτσι να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τη μόλυνση και τη διαχείριση της φλεγμονής. Επίσης, αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως συμβάλλει ακόμα και στη μείωση του κινδύνου για τον COVID-19.

Από την άλλη, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με μια ποικιλία αυτοάνοσων παθήσεων. Όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

4. Μειώνει τις κακές συνέπειες της φλεγμονής

Ενώ κάποια φλεγμονή μπορεί να ωφελήσει ― βλέπε το προστατευτικό πρήξιμο που εμφανίζεται μετά από ένα φυσικό τραύμα ― η χρόνια φλεγμονή προκαλεί βλάβη στο σώμα. Αναγνωρίζεται πλέον ως αιτιώδης παράγοντας σε σχεδόν κάθε χρόνια πάθηση, από τις καρδιακές παθήσεις έως την κατάθλιψη.

Η βιταμίνη D βοηθά στη διαχείριση της φλεγμονής ρυθμίζοντας την απελευθέρωση και τον πολλαπλασιασμό των κυτοκινών ― χημικών αγγελιοφόρων που ξεκινούν τη φλεγμονή.

5. Προστατεύει την υγεία του εντέρου

Προωθεί τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν θετική επίδραση στον μεταβολισμό. Επιπλέον, η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της βλεννογόνου επένδυσης του εντέρου. Αυτή λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης, αντι-μολυσματικός και ανοσοποιητικός ενισχυτής για την προστασία από ιούς και άλλα παθογόνα.

6. Διατηρεί τα οστά γερά

Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, δομικού στοιχείου των οστών. Στο λεπτό έντερο, η βιταμίνη D λειτουργεί για τη μεταφορά του ασβεστίου από τα τρόφιμα στην κυκλοφορία του αίματος. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων ασβεστίου και βιταμίνης D καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Για να αυξήσεις την απορρόφηση ασβεστίου της βιταμίνης D, πρόσθεσε βιταμίνη Κ2 στη διατροφή σου. Η βιταμίνη Κ2 λειτουργεί ως απαραίτητο «GPS» για το ασβέστιο που απελευθερώνεται από τη βιταμίνη D. Διασφαλίζει ότι φτάνει στα σωστά μέρη του σώματός ― όπως τα οστά ― ενώ παραμένει μακριά από λάθος μέρη ― όπως οι αρτηρίες.

7. Παίζει ρόλο στην υγιή γενετική και την γονιδιακή έκφραση.

Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί υπεύθυνη για έως και 3% αυτού που είναι γνωστό ως «μεταγραφή γονιδίων». Πρόκειται για τη διαδικασία στην οποία τα κληρονομικά γονίδια εκφράζονται ή ενεργοποιούνται. Με άλλα λόγια, η βιταμίνη D προστατεύει τα γονίδια, αποτρέποντας την οξεία και χρόνια ασθένεια και διατηρώντας καλή συνολικά την υγεία σου.

Πως θα μάθεις τα επίπεδα βιταμίνης D

Με ένα τεστ 25-υδροξυ βιταμίνης D, επίσης γνωστό ως το τεστ 25-ΟΗ D. Η ιδανική ποσότητα που χρειάζεσαι στο αίμα σου είναι 45 έως 65 ng / mL. Ίσως και περισσότερο.

Πώς θα πάρεις περισσότερη βιταμίνη D

Η κάλυψη των ελλείψεων σου εξαρτάται από τις εργαστηριακές εξετάσεις σου. Επικοινώνησε, λοιπόν, με τον γιατρό σου και έλεγχε τα επίπεδα σου τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Πιθανώς και συχνότερα, εάν ακολουθείς θεραπεία με συμπλήρωμα βιταμίνης D3.

Ένας γρήγορος τρόπος, για να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης D είναι η καθημερινή μέτρια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Μείνε 10 έως 15 λεπτά αν έχεις λεπτή επιδερμίδα και για 15 έως 20 λεπτά αν έχεις φυσικό μαύρισμα. Σε πιο σκούρο δέρμα αρκούν μία έως δύο ώρες. Στη συνέχεια, προστατέψου με ένα μη τοξικό αντηλιακό. Πρόσεχε πάντα να μην καείς.

Τέλος, κατανάλωνε τρόφιμα, όπως μανιτάρια shiitake, σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες και αυγά.

featured photo: Unsplash @mstekian