Rawreo: σπιτικα μπισκοτα Oreo χωρις ζαχαρη, γλουτενη και ψησιμο

sawreo

Πολλά έχουν γραφτεί για τους κινδύνους που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης: παχυσαρκία, διαβήτης, αυτοάνοσα, προβλήματα στα δόντια αλλά και στη συγκέντρωση. Είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι αδύνατον να αποφύγουμε εντελώς την επεξεργασμένη ζάχαρη μιας και πλέον είναι κρυμμένη μέσα σε πολλές συσκευασμένες τροφές, όπως οι σάλτσες, οι ντοματοχυμοί, τα γιαούρτια, τα δημητριακά και πολλά άλλα. Μπορούμε όμως να την αποφύγουμε στα γλυκά που μαγειρεύουμε, αντικαθιστώντας τη με φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως οι χουρμάδες, που δίνουν την ίδια γεύση και επιπλέον είναι πλούσιοι σε θρεπτική αξία. Σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη που είναι κενές θερμίδες, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, περιέχουν αντιοξειδωτικά και παρέχουν βιταμίνη Α που βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος και της όρασης. Η συνταγή αυτή με τα σπιτικά Oreo είναι πεντανόστιμη, θρεπτική και απίστευτα εύκολη!

Υλικά:

Για τα μπισκότα:

3/4 κούπας φιστίκια πεκάν ή καρύδια

1 κούπα χουρμάδες

1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. βανίλια (προτιμώ φρέσκια Μαδαγασκάρης ή φυσικό απόσταγμα)

3 κ.σ. μη επεξεργασμένη σκόνη κακάο

Για τη γέμιση:

1 κούπα φιστίκια κάσιους που έχουν μουλιάσει για τουλάχιστον 2 ώρες σε νερό (όσες περισσότερες ώρες τόσο καλύτερα, ιδανικά και από το προηγούμενο βράδυ)

1 κ.σ. λάδι καρύδας

1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (κατά προτίμηση) ή μέλι

1 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε τα υλικά για τα μπισκότα σε επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνει ομοιογενής η ζύμη. Φτιάχνουμε μια μεγάλη μπάλα και απλώνουμε σε μια επιφάνεια κοπής με τον πλάστη. Κόβουμε σε κύκλους με φόρμες και βάζουμε τα μπισκότα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξουν και να γίνουν στέρεα. Όσο κρυώνουν τα μπισκότα, σουρώνουμε το νερό από τα κάσιους και βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση στο μπλέντερ. Χτυπάμε καλά μέχρι η υφή να γίνει κρεμώδης και σχετικά λεία. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω σε ένα μπισκότο και καπακώνουμε σαν σάντουιτς.

Καταναλώνουμε αμέσως. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Κορίνα Καραδήμου

Σπουδάστρια Διατροφικής Θεραπευτικής (Nutritional Therapist) στο College of Naturopathic Medicine στο Λονδίνο.

www.thesauchalife.com 

www.facebook.com/thesauchalife

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.