Πόσο εύκολο είναι το να μείνει κανείς ήρεμος κατά τη διάρκεια ενός καυγά; Όλοι έχουμε βρεθεί στο επίκεντρο μιας παρέας, όπου ένα θέμα πέφτει στο τραπέζι και ξαφνικά όλοι γίνονται άνω- κάτω. Η αλήθεια είναι πως το να συγκρατείς την έντασή σου είναι μια αρετή, δείχνει αυτοσυγκράτηση. Στην πραγματικότητα όμως, πολλές φορές υπερβαίνει τις δυνάμεις μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείς τέτοιου είδους έντονες καταστάσεις είναι να διατρήσεις την ψυχραιμία σου και να λύσεις μια διαφωνία με τον διάλογο.

Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το πούμε παρά να το κάνουμε, σωστά; Κυρίως χάρη στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Πράγματι, όπως εξηγεί η Sarah Rozenthuler, εγκεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου How To Have Meaningful Conversations: 7 Strategies For Talking About What Matters συγκεκριμένες απειλές σε μια κοινωνική κατάσταση επηρεάζουν την ικανότητά μας να αλληλεπιδρούμε παραγωγικά.

Για παράδειγμα όταν αισθάνεσαι ότι κάποιος σε προσβάλλει ή σε αγνοεί, ενεργοποιούνται παρόμοια εγκεφαλικά δίκτυα με εκείνα που ενεργοποιούνται όταν απειλούνται οι πρωταρχικές ανάγκες επιβίωσής. Αυτό ενεργοποιεί τις συναισθηματικές αντιδράσεις και επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει την αντιληπτή απειλή είτε αποφεύγοντας ένα άτομο ή μια κατάσταση, είτε με την επίθεση.

Αυτή, δυστυχώς, είναι μια ασυνείδητη αντίδραση και μια αντίδραση που πυροδοτείται αρκετά εύκολα. Ως αποτέλεσμα, η ικανότητα να ανταποκριθεί κανείς ορθολογικά ή δίκαια παρεμποδίζεται.

Σύμφωνα με τον David Rock του Ινστιτούτου NeuroLeadership, υπάρχουν κάποιες βασικές κοινωνικές απειλές που λειτουργούν ως πιθανοί στρεσογόνοι παράγοντες. Αυτές οι απειλές περιλαμβάνουν την υπονόμευση των ικανοτήτων, την αίσθηση ότι σε αγνοούν και την αδικία.

Η αναγνώριση αυτών των «σημείων ενεργοποίησης» για το τι είναι απειλή μάς βοηθά να διαχειριστούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την απόκρισή μας «μάχης ή φυγής» που ξεκινά.

Μια καλή λύση είναι να σημειώνεις τα πράγματα που σε κάνουν να εύκολα να χάνεις την ψυχραιμία σου με αποτέλεσμα να κάνεις έναν απολογισμό της κατάστασης. Δες τα πράγματα όπως είναι και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει φανερή απειλή για την ευημερία ή ασφάλειά σου.

Μπορείς να δοκιμάσεις επίσης την παύση όταν βρεθείς στη μέση μιας έντονης συζήτησης. Παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές, μετρώντας μέχρι το δέκα ή πίνοντας ένα ποτήρι νερό δημιουργείται μια «στιγμή επιλογής» η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις συνειδητά τι θα κάνεις ή τι θα πεις στη συνέχεια.

Με τους παραπάνω τρόπους θα μπορέσεις να έχεις πιο παραγωγικές συνομιλίες με τους ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν. Θα αποφύγεις τις καταστροφικές αντιπαραθέσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο προκλητικά ή ενοχλητικά είναι τα σχόλια ή οι συμπεριφορές κάποιου άλλου, να θυμάσαι πως εσύ και μόνο εσύ μπορείς να διαχειριστείς τα ερεθίσματα αλλά και τα συναισθήματά σου.