Υπάρχουν σοβαρά θέματα και προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ζωή. Σημασία όμως έχει να έχουμε ανθρώπους γύρω μας, να μας συμπαραστέκονται και να μας στηρίζουν στα καλά και τα άσχημα. Υπάρχουν κι εκείνες οι φορές βέβαια, που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Θα σου έχει τύχει μία φίλη σου ή ένας φίλος σου να μην είναι καλά, είτε γιατί χώρισε, είτε γιατί οι συνθήκες στην δουλειά είναι κάκιστες, είτε γιατί υπάρχουν κάποια σοβαρά οικογενειακά θέματα, και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι απλά να ακούς, χωρίς να μπορείς να πεις το παραμικρό. Όχι γιατί σου περνάνε αδιάφορα και δεν θες να τα σχολιάσεις ή να συμβουλέψεις, αλλά γιατί πραγματικά δεν έχεις τι να πεις.

Σε αυτές τις δύσκολες φάσεις, μπορείς να τους στηρίζεις εμπράκτως. Διάβασε πως:

Παρότρυνε τους να μιλήσουν για τα θετικά

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα, επικεντρωνόμαστε όλοι μόνο σε αυτό, αγνοώντας τα υπόλοιπα θετικά που μπορεί να συμβαίνουν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχει πρόβλημα η φίλη σου, προχώρησε την κουβέντα στο να αναφερθεί στα καλά που υπάρχουν, για να νιώσει καλύτερα και πιο ανακουφισμένη. Πάντα υπάρχει λίγο φως στο σκοτάδι.

Πρότεινε τους να βοηθήσουν κάποιον άλλον

Όταν με οποιοδήποτε τρόπο δίνουμε βοήθεια σε άλλους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, αμέσως αισθανόμαστε όμορφα. Νιώθουμε ότι έχουμε δώσει το δικό μας ληθαράκι για να μπορέσει κάποιος άλλο να έχει κάτι από αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Δώσε την δυνατότητα στους φίλους σου να συμμετέχουν σε μία τέτοια κίνηση για να νιώσουν ευτυχείς.

Δεν έχεις σημασία τι θα πεις ή τι θα κάνεις, αν δεν δείχνεις ότι νοιάζεσαι

Άφησε το κινητό σου, κλείσε τον υπολογιστή και απλά να είσαι “εκεί”. Να τους ακούς και να τους στηρίζεις χωρίς να τους κρίνεις. Μην δώσεις καν κάποια συμβουλή μέχρι να στο ζητήσουν. Απλά να είσαι μαζί τους.

Πήγαινε μαζί τους μία βόλτα

Η μέρα έχει μεγαλώσει, ο ήλιος χτυπάει κατακούτελα, οπότε είναι μια καλή αφορμή να περπατήσεις μαζί τους. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι μία βόλτα στην φύση καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη.

Υπενθύμισε τους την δύναμη που κρύβουν μέσα τους

Μπορεί να έχουν αδυναμίες πολλές, αλλά θύμισε τους τα ταλέντα που έχουν, την δύναμη που κρύβουν και γενικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τους αντικατοπτρίζουν.