«Όπου πηγαίνω κουβαλάω και το φορτιστή μαζί μου λες και είναι ορός!» μου είπε ένας φίλος τις προάλλες και μου ζητούσε συμβουλές για να απαλλαγεί από το  άγχος μη και τον αφήσει για πολλοστή φορά το smartphone του. Παρακάτω λοιπόν θα σου παραθέσω μερικές συμβουλές/tips που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να παρατείνεις τη ζωή της μπαταρίας σου.
  • Δεν έχεις ταχυφορτιστή που φορτίζει το κινητό σε μιάμιση ώρα; Φόρτισε το κινητό σου ενεργοποιώντας τη λειτουργία πτήσης (flight mode). Δεν θα δέχεσαι κλήσεις μεν αλλά ο φορτιστής σου ξαφνικά γίνεται ένας ταχυφορτιστής μιας και η συσκευή εκείνη την ώρα δεν τρέχει εφαρμογές , δεν ψάχνει απεγνωσμένα για σήμα/δεδομένα και αλλά μπορείς να ενεργοποιήσεις το wifi για να τσεκάρεις ένα mail.
  • Φορτίζεις το κινητό σου όλη νύχτα; Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα γ’ αυτό αγοράζουμε smart…phones για να είναι τόσο “smart” ούτως ώστε όταν φορτίσουν πλήρως να σταματούν να τραβούν ρεύμα απ’ τον φορτιστή!
  • Η καλύτερη πρακτική για σωστή φόρτιση όταν πραγματοποιείς πολλές και συχνές φορτίσεις είναι να το κάνεις γύρω στο 40- 50%. Έτσι δεν μένεις ποτέ από μπαταρία και της χαρίζεις περισσότερη ζωή. Αν δεν σε ενδιαφέρει και τόσο η συνολική ζωή της μπαταρίας σου αλλά θέλεις να σου κρατάει περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας τότε η μόνη συμβουλή είναι να κλείσεις ότι είναι περιττό και να μειώσεις την φωτεινότητα της οθόνης σου.
  • Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στα κινητά μας λειτουργούν περίπου όπως και το μάτι της κουζίνας… Το  ότι θα μαγειρέψεις σήμερα και θα ανάψεις το μάτι, δε σημαίνει πως θα αφήσεις το μάτι αναμμένο μέχρι αύριο γιατί θα ξαναμαγειρέψεις! Κλείσε τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς όσο πιο συχνά μπορείς γιατί μένοντας στο παρασκήνιο το μόνο σίγουρο είναι ότι καταναλώνουν… ρεύμα, μνήμη και δεδομένα, για να μένουν ενημερωμένες. Ωστόσο το facebook π.χ. που θα το ανοίξεις 50 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας αφήνοντάς το στο παρασκήνιο καταναλώνει λιγότερη μπαταρία από το να την κλείνεις τελείως και να την ξανά ανοίξεις σε διάστημα 2 λεπτών!
  • Απενεργοποίησε τον συγχρονισμό δεδομένων και τις ειδοποιήσεις εφαρμογών. Αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη να λαμβάνεις σε real time e-mail ή comments τότε πήγαινε απενεργοποίησε τον αυτόματο συγχρονισμό δεδομένων.
  • Wifi δεδομένα gps και Bluetooth. Mε το wifi και το Bluetooth να καταναλώνουν την λιγότερη μπαταρία κατανοείς τι πρέπει να απενεργοποιείς όταν δεν το χρειάζεσαι!
  • Μη χρησιμοποιείς την αυτόματη φωτεινότητα γιατί σχεδόν πάντα θα φωτίζει την οθόνη περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι για να βλέπεις! Την ημέρα γύρω στο 50-60% και το βράδυ στο 10-20% .
  • Δόνηση: Καταναλώνει περισσότερη μπαταρία απ όση χρειάζεται για να παίξει το αγαπημένο σου τραγούδι ως ήχος κλήσης!
  • Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ελάχιστο ή και καθόλου σήμα βάλε το κινητό σε λειτουργία πτήσης. Η απεγνωσμένη και άσκοπη προσπάθεια του κινητού να πιάσει καλύτερο σήμα είναι ενεργοβόρα!
  • Τέλος, αν πας στις Ρυθμίσεις – Χρήση μπαταρίας θα βρεις μια λειτουργία (πολλές βασικά) που ονομάζεται εξοικονόμηση ενέργειας ή υπερ-εξοικονόμηση ενέργειας ή Λειτουργία χαμηλής ισχύος ενεργοποίησε την και όταν βρεθείς με 20% μπαταρία θα με θυμηθείς! Υ.Γ: ΜΗΝ απενεργοποιήσεις το κινητό με τόσο λίγη μπαταρία προκειμένου να την εξοικονομήσεις γιατί περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να ανοίξει μετά το κινητό!
Αν μετά από όλα αυτά τα βήματα πάλι ξεμένεις από μπαταρία στη μέση της ημέρας τότε σου προτείνω ή έναν «φορητό ορό» aka Power Bank ή να πάρεις κινητό με μεγαλύτερη αυτονομία!