‘Δεν είμαι εθισμένη στο shopping’. Τουλάχιστον αυτό θα απαντούσα σε όποιον με ρωτούσε. Ναι, αγόραζα διάφορα κάθε Σαββατοκύριακο και ναι, είχα πολλά ρούχα (άλλα τα είχα φορέσει μια φορά και άλλα ίσως και καθόλου).

‘Όλα είναι secondhand’ έλεγα στον εαυτό μου. ‘Είμαι μια καταναλώτρια με συνείδηση’. Επίσης, σε καμια περίπτωση δεν χρωστούσα χρήματα σε κάρτες. Αγόραζα με λεφτά που ήδη είχα. Με κάθε τι που αγόραζα, ένιωθα πως ‘αυτό είναι’. ‘Αυτό θα με αλλάξει’.

Fast-forward στο σήμερα  – και έχοντας ξεπεράσει την αρρωστημένη σχέση μου με το shopping – βοηθάω γυναίκες να βρουν το προσωπικό τους στυλ ως style coach.  Κάνω αυτή τη δουλειά διοτι μέσα απο τον υπερκαταναλωτισμό μου συνειδητοποίησα οτι για να σταματήσει αυτός ο ‘εθισμός’ δεν έπρεπε απλά να αλλάξω τις συνήθειες μου – έπρεπε να αλλάξω τον γενικότερο τρόπο με τον οποίο έβλεπα το προσωπικό μου στυλ.

Είτε τείνουμε να αγοράζουμε κάθε εβδομάδα ή νιώθουμε την ανάγκη να αγοράσουμε κάτι νεο κάθε φορά που έχουμε να πάμε σε κάποιο event, η αγορά αυτή δεν είναι η ρίζα του προβλήματος. Το προσωπικό μας στυλ όμως, είναι.

Για να σταματήσεις να αγοράζεις ρούχα που δεν φοράς, πρέπει να σκεφτείς καλά προτού φτάσεις στην αγορά τους.

Ξεκίνα με το πώς θέλεις να νιώθεις.

Μας ελκύουν κάποια ρούχα όπως ακριβώς μας ελκύει κάποιος πίνακας ή ένα τραγούδι: επειδή μας κάνει να νιώσουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό αναζητούμε με κάθε τι που αγοράζουμε –να νιώσουμε κάπως.

Το πρόβλημα: Toν περισσότερο καιρό, δεν ψάχνουμε βαθιά μέσα μας αν αυτό που αγοράζουμε θα μας κάνει να νιώσουμε όπως θέλουμε. Ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένες με όσα έχουμε αγοράσει αν δεν συμβαδίζουν με τα αισθήματα μας (και έτσι, θα δοκιμάζουμε ξανά και θα αγοράζουμε ακόμη ενα μπλουζάκι).

Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξουμε μέσα μας και να αποφασίσουμε ποιά εικονα θέλουμε να δείξουμε. Τί θέλουμε να ξέρουν οι άλλοι για εμάς; Πώς θέλουμε να νιωσουν; Πολύ περισσότερο, πώς θέλεις εσύ να νιώσεις;

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, θα μπορέσεις να αποφασίσεις για το στυλ σου και τί θελεις να αγοράσεις. Αυτό το ρούχο σε κάνει να νιώσεις όπως θέλεις;

Ανέβασε τον πήχη

Συνήθιζα να αγοράζω κάθε εβδομάδα και συνεχώς υπήρχαν πράγματα που ήθελα και ποτέ δεν αγόρασα. Τώρα αγοράζω όσα πραγματικά θέλω. Ανέβασα τον πήχη όχι μόνο σε ο,τι ήθελα να βάλω στη ντουλάπα μου, αλλά και στο σώμα μου και στη ζωή μου.

Όταν ξεκαθαρίζουμε καλά στο μυαλό μας το πώς θέλουμε να νιώθουμε, μπορούμε να αποφασίσουμε ποιά χρώματα, υφάσματα, στυλ και σιλουέτες μας κάνουν να νιώσουμε έτσι. Επίσης, μπορούμε να αποφασίσουμε ποια brands θα θέλαμε να υποστηρίξουμε και πόσα χρήματα πιστεύουμε πως πρέπει να ξοδέψουμε σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τότε μόνο θα σταματήσουμε να αγοράζουμε επειδή ‘ ειναι καινούργιο’, ‘έχω τα χρήματα να το αγοράσω’ και θα ζήσουμε μια νεα εποχή όπου ντυνόμαστε καλά, νιώθουμε όμορφα με αυτά που φοράμε και η ζωή μας αποκτά άλλη ποιότητα.

Στρέψε την προσοχή σου σε όσα έχεις  ήδη.

Σίγουρα νιώθουμε τύψεις όταν ανοίγουμε τη ντουλάπα μας και είναι γεματή απο ρούχα λόγω της καταναλωτικής μας μανίας. Είναι δύσκολο να σχηματίσουμε σύνολα που μας κάνουν να νιώσουμε καλά – και όπως θέλουμε να νιώσουμε- όταν η ντουλάπα μας με μια πρώτη ματιά μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

Μόλις κατανοήσεις ποιό είναι αληθινά το στυλ σου, μπορείς να αρχίσεις να ξεκαθαρίζεις τη ντουλάπα σου απο ο,τι δεν σου χρειάζεται. Και το κυριότερο, θα εκτιμήσεις ξανά τα υπέροχα κομμάτια που ήδη έχεις.

Αφιέρωσε ένα Σαββατιάτικο απόγευμα ή ξεκίνα λίγο-λίγο κάθε μέρα και δες τη γκαρνταρόμπα σου να αλλάζει. Τοποθέτησε τα αγαπημένα σου κομμάτια στο μπροστινό – κεντρικό μέρος της ντουλάπας σου. Εν αντιθέσει, τα λιγότερο αγαπημένα σου ρούχα – ή αυτά που θεωρείς πως δεν ταιριάζουν με το στυλ σου πια – τοποθέτησε τα σε σημείο που δεν μπορείς να τα δεις και έτσι σιγά σιγα, θα απομακρύνονται απο το οπτικό σου πεδίο. Μπορείς να τα πουλήσεις ξανά, να τα δώσεις κάπου ή να τα χρησιμοποιήσεις διαφορετικά.

Έπειτα, απόλαυσε τα κομμάτια που αγαπάς. Φόρεσε το πιο αγαπημένο σου φόρεμα μια καθημερινή ημέρα. Δοκίμασε να συνδυάσεις το αγαπημένο σου τοπ με ένα παντελόνι που δεν είχες σκεφτεί ποτέ οτι θα ταίριαζε. Ολοκλήρωσε το look σου με ένα έντονο κραγιον ή εντυπωσιακά κοσμήματα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα καταφέρεις να δημιουργήσεις μια γκαρνταρομπα που θα σε ικανοποιεί. Αυτό είναι το καλύτερο αντίδοτο στον εθισμό μας στο shopping, στις παρορμητικές αγορές και στην περίπτωση που ανοίγοντας την ντουλάπα σου αναφωνείς: ΄δεν έχω τίποτα να βάλω.’