Παρόλο που όλοι έχουμε πόρους, είναι ένα από τα στοιχεία της επιδερμίδας που θέλουμε να μειώσουμε με κάθε ευκαιρία. Ειδικά αν οι δικοί σου είναι πιο διευρυμένοι, τότε μάλλον μοιράζεσαι την επιθυμία μας να τους εξαφανίσουμε.

Αν και δεν γίνεται να εξαφανιστούν εντελώς, μπορούμε να δοκιμάσουμε την αμέσως επόμενη εναλλακτική για να τους ελαχιστοποιήσουμε. Αντί για μια λύση-πανάκεια, η εναλλακτική αυτή είναι, στην πραγματικότητα, ένα σύνολο συμβουλών, της οποίες αναλύουμε παρακάτω.

Μη χρησιμοποιείς σκληρά απολεπιστικά

Αρχικά, απόφυγε τα σκληρά απολεπιστικά και τις βούρτσες καθαρισμού με σκληρές τρίχες. Μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και ξεφλούδισμα, δημιουργώντας περισσότερο νεκρό δέρμα που μπορεί να φράξει τους πόρους – και να πυροδοτήσει την παραγωγή λιπαρότητας.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι τακτική απολέπιση. Μάλιστα, τα απολύτως απαραίτητα συστατικά για τους πόρους είναι τα AHAs, όπως το γλυκολικό ή το γαλακτικό οξύ, και τα BHAs, όπως το σαλικυλικό οξύ. Τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) απολεπίζουν και αναζωογονούν το δέρμα, βελτιώνοντας την εμφάνιση των πόρων. Απ’ την άλλη, τα βήτα-υδροξυοξέα (BHAs) δρουν βαθύτερα και καθαρίζουν σε βάθος τους πόρους χάρη στις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες. Όταν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς ένα προϊόν με AHA ή BHA, είναι πιθανό να αισθανθείς ένα ήπιο τσούξιμο. Γι’ αυτό, ξεκίνα με ένα πιο ήπιο προϊόν 2-3 φορές την εβδομάδα, μέχρι το δέρμα σου να γίνει πιο ανεκτικό. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το 2% BHA Liquid Exfoliant της Paula’s Choice.

Κάνε καλό καθημερινό καθαρισμό

Η έλλειψη σωστού καθαρισμού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φραγμένων πόρων. Ειδικά το βράδυ, η πλήρης αφαίρεση του μακιγιάζ και του αντηλιακού είναι καίρια. Μάλιστα, η συσσώρευση προϊόντων στο δέρμα, μπορεί να χειροτερεύσει την εμφάνιση των φραγμένων, διευρυμένων πόρων. Όμως, δεν χρειάζεσαι κάποιο πολύ έντονο προϊόν καθαρισμό. Αντίθετα, προτίμησε ένα απαλό, υδατοδιάλυτο καθαριστικό που δεν θα ξηράνει το δέρμα. Επίσης, η χρήση ενός μαλακού πανιού πλύσης ή ενός πολύ ήπιου scrub μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ρύπων και της βρωμιάς από την ημέρα, επιτρέποντας στα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης σου να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά.

Χρησιμοποίησε νιασιναμίδη και ρετινόλη

Η νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, είναι ένα φανταστικό συστατικό για τη μείωση των πόρων. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ορατή ελαχιστοποίηση των διευρυμένων πόρων, βελτιώνει τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος, μαλακώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και μειώνει τη θαμπάδα.

Αντίστοιχα, η ρετινόλη είναι άλλο ένα συστατικό με πολλαπλά οφέλη. Πέρα από το ότι διεγείρει την αναζωογόνηση των κυττάρων, βοηθάει και στη φυσιολογική λειτουργία των πόρων. Επιπλέον, τα δύο αυτά συστατικά συνδυάζονται εξαιρετικά, καθώς η νιασιναμίδη μπορεί να καταπραΰνει τυχόν ερεθισμούς από τη ρετινόλη. Αν χρησιμοποιήσεις δύο διαφορετικά προϊόντα, εφάρμοσέ τα ξεκινώντας από το ελαφρύτερο προς το βαρύτερο, για βέλτιστη απορρόφηση.

Μην ξεχνάς την ημερήσια ρουτίνα περιποίησης

Για άμεσα καθημερινά αποτελέσματα, ξεκίνα να χρησιμοποιείς και ένα primer που ελαχιστοποιεί τους πόρους. Παράλληλα, απόφυγε τη χρήση προϊόντων βάσης με επιπλέον λάμψη στα σημεία που οι μεγάλοι πόροι σε προβληματίζουν, αφού μπορεί να τους κάνουν πιο αισθητούς.

Ακόμη, το καθημερινό αντηλιακό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η βλάβη από τον ήλιο καταστρέφει την ελαστικότητα του δέρματος, τεντώνοντας τους πόρους και προσδίδοντας μια πιο τραχιά υφή στην επιδερμίδα, σαν φλούδα πορτοκαλιού. Πιο συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVA και UVB καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος, μειώνοντας τη λειτουργικότητα τους και παραμορφώνοντας το σχήμα των πόρων. Γι’ αυτό επίλεξε ένα αντηλιακό με δείκτη SPF30 ή υψηλότερο και βεβαιώσου ότι η υφή του ταιριάζει στο δέρμα σου. Αν έχεις λιπαρό ή μικτό δέρμα, προτίμησε προϊόντα με ελαφριά υγρή ή τζελ υφή. Αντίθετα, αν έχεις ξηρό δέρμα, επέλεξε ένα πιο κρεμώδες προϊόν με μαλακτική υφή.

Τέλος, συμπλήρωσε τα παραπάνω tips με θεραπείες σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου για πιο στοχευμένα αποτελέσματα.