Όσο περνάμε στην εποχή του καινούργιου -νέες τάξεις, νέα meetings, νέες ευκαιρίες- υπάρχει πάντα εκείνο το συναίσθημα και η σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι πρέπει να τα καταφέρουμε. Πιο συγκεκριμένα; Πρέπει να τα καταφέρουμε στο small talk. Στην σκέψη και μόνο νιώθουμε το στομάχι μας να γίνεται κόμπος και τα χέρια μας να τρέμουν. 

Άσχετα με το πόσο εξωστρεφής ή κοινωνικός είναι ένας άνθρωπος, υπάρχει πάντα κάποιος σκεπτικισμός γύρω από το θέμα “small talk”. Ήρθε όμως η ώρα να σε βοηθήσουμε να το ξεπεράσεις και να κάνουμε τo small talk το δυνατό σου σημείο. 

Συνήθως μας αρέσουν τα μεγάλα πράγματα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το να έχει κάποιος μεγάλη καρδιά. Αγαπάμε τους ανθρώπους με μεγαλείο ψυχής. Αγαπάμε ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μεγάλη ψυχή. Συνήθως το μικρό δεν το αποζητάμε. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Στα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή πρέπει να ξεκινήσεις από κάτι μικρό. Όπως το small talk. Είναι ο σπόρος που φροντίζουμε κάθε μέρα με σκοπό να εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο. Αλλά τίποτα δεν εξελίχθηκε σε κάτι μεγάλο μέσα σε μία νύχτα.

Η ψιλοκουβέντα είναι κάτι που συναντάμε καθημερινά: στην τράπεζα, στο σινεμά, ακόμα και στο ταξί. Ρωτάμε απλά και καθημερινά πράγματα. Ερωτήσεις που δεν έχουν κάποιο αντίκτυπο ή προοπτική να οδηγήσουν σε κάποια βαθύτερη συζήτηση. Ρωτάμε πράγματα που δεν θα μας επηρεάσουν άμεσα. Το νόημα αυτών των συζητήσεων είναι το να είμαστε ευγενικοί. Ποτέ δεν ξέρεις τι επίδραση έχει ένα χαμόγελο ή πώς μία απλή κουβέντα μπορεί να αλλάξει τη μέρα ενός ανθρώπου. 

Μετά υπάρχουν εκείνες οι κουβέντες που γίνονται στα πρώτα ραντεβού ή σε καφέ με φίλους, που περνάνε σε ένα δεύτερο επίπεδο. Πώς είναι τα πράγματα με την οικογένειά σου; Πόσο κράτησε η τελευταία σου σχέση; Άκουγες Taylor Swift μικρή; Και μετά έχει σειρά το τρίτο επίπεδο. Η σοβαρή και με βάθος συζήτηση. Εκείνες οι συζητήσεις που μας αφήνουν ξάγρυπνες όλη τη νύχτα, που αλλάζουν τα απογεύματά μας και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο αν πρώτα δεν περάσουμε και τα υπόλοιπα δύο.

Για να δούμε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να δώσουμε νόημα στο small talk:

Αφού περάσεις τα βασικά, γίνε δημιουργική

Κάνε μία ερώτηση που θα ήθελες να σου κάνουν. Ξεκίνα από ένα θέμα με το οποίο αισθάνεσαι άνετα. Μία ερώτηση που θα ήθελες κι εσύ να απαντήσεις. Και τότε θα δεις ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση. 

Μη φοβηθείς να είσαι ειλικρινής 

Είναι πολύ εύκολο να νιώσεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν και πως δεν ταιριάζεις. Ειδικά όταν συνομιλείς στα social media. Η ειλικρίνεια απαιτεί τα πράγματα να έρχονται σιγά σιγά. Πρέπει να δίνουμε φωνή στις σκέψεις μας. Αν κάποιος ρωτήσει για τη μέρα σου, να είσαι ειλικρινής και μπορεί αυτή η συζήτηση να σου αλλάξει τη διάθεση. 

Να ακούς τον συνομιλητή σου

Για να μπορείς να ακούς τον συνομιλητή σου πρέπει πρώτα να κάνεις ησυχία και να συγκεντρωθείς. Η τέχνη του small talk είναι η δυνατότητα του να είσαι εκεί με κάθε τρόπο. 

Επικεντρώσου στη γλώσσα του σώματος

Αυτό μερικές φορές είναι πιο σημαντικό από τις λέξεις. Θέλεις να είσαι ανοιχτή; Σκύψε μπροστά και έχε οπτική επαφή. Όσο πιο ανοιχτή είναι η γλώσσα του σώματος, τόσα περισσότερα βγάζεις από μία συζήτηση. 

Πάρε το χρόνο σου

Μη βιάζεσαι κάνοντας ερωτήσεις που νομίζεις ότι ενδιαφέρουν τους άλλους. Μην αγχώνεσαι. Το σημαντικό είναι να είσαι εκεί. Κάθε άνθρωπος, όπως και κάθε συζήτηση, είναι μοναδική. Είναι σημαντικό να σταματάς, να σκέφτεσαι και μετά να κάνεις τις ερωτήσεις σου. 

Εν συντομία, μία συζήτηση δεν είναι παρά η θέληση δύο ανθρώπων να συνδεθούν. Διότι στη ζωή, η μία συζήτηση μπορεί να φέρει την επόμενη… και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει. 


Πηγή & Featured image: darlingmagazine.org Μετάφραση: Εύα Τόλιου