Το να είσαι γονιός είναι μια δουλειά χωρίς ρεπό και αργίες. Στις μέρες μας είναι μια πρόκληση να μεγαλώνεις ένα παιδί. Δεν είναι εύκολο πράγμα να έχεις καριέρα, οικογένεια και κοινωνική ζωή, πόσο μάλλον να είσαι καλή στον κάθε τομέα. Αλλά, όλοι ξέρουμε πού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Μια πεσιμιστική σκέψη είναι ότι εύκολα μπορεί κάποιος να είναι κακός γονιός -αλλά τόσο εύκολο μπορεί να είναι και ο καλύτερος. Θα κάναμε τα πάντα για τα παιδιά μας, αλλά πάνω από όλα θέλουμε να τους μάθουμε να έχουν τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα θέλαμε να κακομάθουμε τα παιδιά μας και γίνουν αχάριστα.

Ο Giacomo Bono έδωσε συμβουλές για τον τρόπο να μεγαλώσουμε παιδιά γεμάτα ευγνωμοσύνη. Ο Bono είναι παιδοψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Making Grateful Kids, έχει δημιουργήσει μια στήλη σε σχολική εφημερίδα για τους δασκάλους και τους μαθητές με όνομα “Ευχαριστώ! Παιδιά και έφηβοι με ευγνωμοσύνη”.

Η συμβουλή του είναι μία: κατανόηση. Όσο περισσότερο υποστηρίζει ένας γονιός το παιδί του, τόσο περισσότερο θα δημιουργηθούν υγιή αισθήματα, όπως η ευγνωμοσύνη, στο παιδί.

Μάθε τα δυνατά χαρακτηριστικά του παιδιού σου

Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά δημιουργούν τον δικό τους χαρακτήρα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον Bono είναι να καταλάβεις τα χαρακτηριστικά που τους βγαίνουν φυσικά και ανάλογα βλέπεις πώς μπορείς να “διδάξεις” και να υποστηρίξεις το παιδί σου. Τα αποτελέσματα θα σε ενθουσιάσουν. “Δεν είχα καταλάβει ότι το μεγαλύτερο ατού του μικρότερου γιου μου ήταν το χιούμορ του!” αναφέρει ο Bono. “ Τώρα καταλαβαίνω ότι χρησιμοποιεί σαρκασμό για να γίνεται αστείος, και αυτό βοηθάει πολύ στη σχέση μας πλέον.

Άκουσέ τα όταν χρειαστούν τη βοήθειά σου

Μεταξύ της δουλειάς και των κοινωνικών υποχρεώσεων, ο χρόνος και το ενδιαφέρον σου έχουν μεγάλη αξία. Να μην ξεχνάς να τα μοιράζεσαι με τα παιδιά σου. Χρειάζεται να καταλάβουν ότι ενδιαφέρεσαι ώστε μπορέσουν και αυτά με τη σειρά τους να κάνουν το ίδιο με τους άλλους γύρω τους.

https://www.instagram.com/p/Bpnqh8ZhT_I/

Εμπιστεύσου το περιβάλλον γύρω τους

Είναι κάποιοι γονείς που θέλουν να ακολουθούν παντού τα παιδιά τους, και το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Αλλά σαν γονιός θα πρέπει να εμπιστευτείς τους ανθρώπους που εμπνέουν καθημερινά τα παιδιά σου. Ο Bono και η γυναίκα του δοκίμασαν τα πάντα ώστε να μάθουν στο γιο τους να δένει τα κορδόνια του -τελικά όμως το έμαθε από τον δάσκαλο του καράτε. “Εμπιστευόμαστε κάθε συμβουλή που δίνει στον γιο μας.”

Βρες χρόνο για να έρθετε πιο κοντά

Έχουν και οι γονείς τύψεις όταν βρίσκονται όλη την ώρα με ένα κινητό στο χέρι και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος να βάλεις τέλος σε αυτήν τη συνήθεια. Απαγόρευσε τα τηλέφωνα την ώρα του φαγητού ή βρες κάποια άλλη στιγμή για να έρθετε πιο κοντά ως οικογένεια. Για παράδειγμα να πηγαίνετε συχνά βόλτες στην γειτονιά.

Ανέθεσε υποχρεώσεις χωρίς να τους υποσχεθείς χρήματα

Μπορείς να κακομάθεις τα παιδιά σου με χίλιους-δυο άλλους τρόπους, καθώς θα τους μαθαίνεις την “υπευθυνότητα”. Ανέθεσε τους δουλειές στο σπίτι, για να τους μάθεις ότι η σκληρή δουλειά έχει τη δική της ξεχωριστή επιβράβευση.

Ξεκινήστε να κάνετε πράγματα μαζί

Είναι σημαντικό να δείχνεις στα παιδιά σου ότι είναι κομμάτι της οικογένειας. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βοηθήσουν στο στρώσιμο τους τραπεζιού, τότε αυτή είναι η κατάλληλη δουλειά του σπιτιού για αυτά. Το να κάνετε πράγματα μαζί που δεν μοιάζουν με αγγαρείες θα δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσά σας.


Πηγή: mydomaine.co.uk featured image: Unsplash| Jared Sluyter