Το να αποθηκεύουμε συνταγές όπως σάλτσες και μαρμελάδες μέσα σε βαζάκια είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ωστόσο, αν θέλεις να διατηρήσεις κάτι για καιρό μέσα σε αυτά δεν αρκεί απλώς να τα έχεις σαπουνίσει για να είναι καθαρά. Χρειάζεται να τα αποστειρώσεις πριν τη χρήση ώστε να αποφύγεις την ανάπτυξη οποιουδήποτε μικροοργανισμού.

Μπορεί να ακούγεται πολύ δύσκολη σαν διαδικασία όμως στ’ αλήθεια είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέξεις τις υψηλές θερμοκρασίες για να μην καείς. Από εκεί και πέρα βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και φτιάξε από αγγουράκι τουρσί μέχρι μαρμελάδες και σάλτσα ντομάτας.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να τα αποστειρώσεις και είναι και οι δύο εξίσου αποτελεσματικοί. Διάλεξε αυτόν που σε βολεύει καλύτερα. Και στις 2 περιπτώσεις φρόντισε να τα έχεις πλύνει καλά.

Αποστείρωση στον φούρνο

Προθέρμανε τον φούρνο στους 100 βαθμούς.

Άπλωσε μία πετσέτα πάνω στη σχάρα του φούρνου και τοποθέτησε επάνω τα βαζάκια σου ανοιχτά και τα καπάκια τους δίπλα.

Βάλε τη σχάρα στο φούρνο και άφησέ τα να ζεσταθούν για 15 λεπτά. Αμέσως μόλις περάσει ο χρόνος και όπως είναι καυτά τοποθέτησε μέσα τη μαρμελάδα σου καυτή επίσης. Προσπάθησε να τα γεμίσεις όσο περισσότερο γίνεται ώστε να μην υπάρχει αέρας στο βάζο.

Κλείσ’ τα καλά με τα καπάκια τους και αναποδογύρισέ τα πάνω στον πάγκο μέχρι να κρυώσουν. Μετά μπορείς να τα διατηρήσεις για μήνες στο ντουλάπι σου. Όταν ένα βάζο ανοιχτεί το διατηρείς στο ψυγείο.

Αποστείρωση με βρασμό

Βάλε τα βαζάκια και τα καπάκια τους σε μία μεγάλη κατσαρόλα αφού πρώτα τοποθετήσεις στον πάτο της μία πετσέτα.

Κάλυψε τα με νερό και άφησε τα μέχρι να βράσουν. Μετά χαμήλωσε λίγο τη φωτιά και άστα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Άφησε τα να στεγνώσουν αναποδογυρισμένα σε μία καθαρή πετσέτα και ενώ είναι ακόμα ζεστά χρησιμοποίησε τα.

Featured photo: www.ecokarma.net