Για τα βουτυρένια βουτήματα με τη μαρμελάδα στη μέση, βουτηγμένα κατά το ήμισυ στη σοκολάτα γράφει η baketheclick.gr κάνοντας αναφορά στον όρο «μικρά φουρνίσματα» ως τα μικρά γλυκάκια όπως αμυγδαλωτά, μπισκότα, κεκάκια, ταρτάκια, μαρέγκες, εκλαίρ, σφολιάτες που αγαπούν οι Γάλλοι.

“Αυτά τα βουτήματα, καθότι πιο ντελικάτα, χρειάζονταν πιο χαμηλές θερμοκρασίες ψησίματος, κι έτσι οι αρτοποιοί του 18ου – 19ου αιώνα, έκαιγαν τους φούρνους τους από πυρότουβλο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να ψήσουν πρώτα το ψωμί τους και όποιο άλλο παρασκεύασμα απαιτούσε υψηλή θερμοκρασία κι έπειτα αφού σταδιακά είχε πέσει η θερμοκρασία του φούρνου, έψηναν τα βουτυράτα γλυκίσματά τους.” γράφει η αγαπημένη μας Ζορζέτ στο post της.

Για 30 γεμιστά βουτήματα θα χρειαστείς: 

Για τη ζύμη

150 γρ. βούτυρο

130 γρ. ζάχαρη άχνη

3 μέτρια αυγά

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

320 γρ. αλεύρι μαλακό

Για τη γέμιση

130 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σου

Για επικάλυψη

150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

80 γρ. τριμμένα φουντούκια (ή όποιο άλλο καρπό προτιμάς)

Πώς θα τα φτιάξεις:

Με μίξερ χειρός χτυπάς το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια, μέχρι ν΄ αφρατέψει το μείγμα. Χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτεις ένα – ένα τ’αυγά και ανακατεύεις έως ότου να ενσωματωθούν στη ζύμη.

Προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύεις απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να έχεις μια απαλή βουτυράτη ζύμη.

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 170ο. Τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και γεμίζεις τη σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη ζύμη.

Κάνεις ότι σχέδιο θες στα μπισκοτάκια σου. Ψήνεις για 12 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. Αφήνεις να κρυώσουν (όχι εντελώς) και απλώνεις μισή κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα στο ένα από τα δύο μπισκοτάκια και σφραγίζεις με το άλλο.

Βουτάς τα πτι φουρ στη λιωμένη σοκολάτα κι έπειτα στον τριμμένο ξηρό καρπό. Αφήνεις να κρυώσουν εντελώς πριν να τ’ αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο.

Tips

Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις αλεύρι μαλακό αντί αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το μαλακό αλεύρι έχει λιγότερη πρωτεΐνη και ενδείκνυται για τη ζύμη των μπισκότων. Όταν θα προσθέσεις το αλεύρι στη ζύμη σου, δεν θα χρησιμοποιήσεις το μίξερ, γιατί το δυνατό χτύπημα θα σφίξει τη ζύμη και δεν το θέλουμε. Αντιθέτως, η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη. Αν δεν έχεις μύτη για τη σακούλα ζαχαροπλαστικής, όπως δεν είχα ούτε εγώ, μια όμορφη λύση είναι να σχηματίσεις μπαστουνάκια κάνοντας ζιγκ ζαγκ.