Τον χειμώνα, αρκετά συχνά, θα δεις το νούμερο της ζυγαριάς σου να ανεβαίνει, χωρίς απαραίτητα να μπορείς να εξηγήσεις τον λόγο. Κι αυτό, φυσικά, στα όρια του φυσιολογικού, έχει την εξήγηση του. Εννοείται, δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να έχει πάρει αρκετά παραπάνω κιλά.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που τον χειμώνα, το νούμερο της ζυγαριάς σου αλλάζει;

• Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή, το σώμα μας αναζητά περισσότερη ενέργεια, και άρα θερμίδες, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο κρύο. Αυτό, πολλές φορές σε οδηγεί να επιλέξεις φαγητά που είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνα, και να φας μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που συνηθίζεις.

Δεν είσαι το ίδιο δραστήρια

Ας είμαστε ειλικρινείς, όταν βρέχει και έχει πολύ κρύο, είναι πιθανότερο να αναβάλλεις το γυμναστήριο, το περπάτημα ή το τρέξιμο σου. Κι αυτό, μπορεί να γίνει αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα ή και στον μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καύσεις σου μέσα στην ημέρα να μειώνονται αισθητά. Κι όπως είναι γνωστό, όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες δαπανούμε, το νούμερο της ζυγαριάς αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια.

• Δεν πίνεις αρκετό νερό

Είναι πάρα πολύ συχνό, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, να μην προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα υγρών. Το καλοκαίρι, εξαιτίας της ζέστης, θα πιείς περισσότερο νερό. Τον χειμώνα, όμως , τα πράγματα αντιστρέφονται και συχνά είσαι αφυδατωμένη. Αυτό από μόνο του, μπορεί να σε οδηγήσει στο διαρκές τσιμπολόγημα ή στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες και λίπος, όπως crackers, chips, μπισκότα, σοκολάτες, και να σε κάνει να μπερδέψεις το αίσθημα της πείνας και της δίψας σου, που πολύ συχνά συγχέονται.

• Μένεις περισσότερο στο σπίτι

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, τον χειμώνα μπορεί να είσαι ο ορισμός του “σπιτόγατου”. Σίγουρα οι πολλές ώρες στον καναπέ, σου δημιουργούν ένα αίσθημα πλήξης και βαρεμάρας, που θα σε ωθήσει να παραγγείλεις το αγαπημένο σου junkfood, να τσιμπολογήσεις ή να περάσεις την νύχτα παρέα με τα αγαπημένα σου πατατάκια.

Αυτοί είναι και οι λόγοι, που το χειμώνα , μπορεί να δεις ,έστω και παροδικά, την ζυγαριά σου να ανεβαίνει. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε και λόγος να σε πιάνει πανικός αν απλώς έβαλες 2-3 κιλά. Είναι απολύτως φυσιολογικό και τώρα ξέρεις και τους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αξίζει να θυμάσαι είναι να παραμείνεις δραστήρια μέσα στην ημέρα, να μην ξεχνάς το νερό σου και να προγραμματίζεις τα γεύματα σου. Έτσι, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου.