Κάποιοι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να σκεφτούν προσεχτικά πριν κλείσουν ένα ταξίδι μόνοι τους σε ένα μακρινό προορισμό. Ωστόσο, για τους περισσότερους, η ιδέα μόνο του να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μπορεί να είναι ανησυχητική και αγχωτική. Το να ταξιδεύεις μόνη είναι μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που μπορείς να έχεις, αλλά βοηθά να σκέφτεσαι την εμπειρία αυτή με προσοχή και έχοντας γνώση διαφόρων παραγόντων.

Αν σκέφτεσαι να κλείσεις το πρώτο solo ταξίδι σου διάβασε τις παρακάτω 7 ερωτήσεις. Θα σε βοηθήσουν να βεβαιωθείς ότι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψεις μόνη, θα είναι όπως την ονειρεύεσαι.

Γιατί ταξιδεύω μόνη;

Πριν αγοράσεις το αεροπορικό εισιτήριο, το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να είσαι σε θέση να απαντήσεις είναι γιατί θέλεις να ταξιδέψεις μόνη. Δεν χρειάζεσαι μια πλήρως ολοκληρωμένη απάντηση, απλώς να μπορείς να εξηγήσεις στους φίλους και στην οικογένεια σου (γιατί σίγουρα θα ρωτήσουν), γιατί θέλεις να το κάνεις. Δεν θα το καταλάβουν όλοι, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με σένα.

Γιατί πηγαίνω σε αυτό τον προορισμό;

Είτε πρόκειται για την Ταϊλάνδη επειδή θέλεις να δοκιμάσεις αυθεντικό ταϊλανδέζικο φαγητό, είτε πηγαίνεις στη Βαρκελώνη επειδή η τιμή του εισιτηρίου ήταν πολύ καλή, αναρωτήσου: Γιατί ο συγκεκριμένος προορισμός είναι αυτός όπου θα κάνεις το πρώτο σου ταξίδι μόνη. Το μέρος που θα επισκεφτείς, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα διαμορφώσεις τις ιδέες σου γύρω από το solo traveling. Οπότε επίλεξε ως πρώτο προορισμό ένα μέρος που είσαι ενθουσιασμένη να επισκεφτείς.

Πόσα γνωρίζω για τον προορισμό μου;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για κάθε λεπτομέρεια του προορισμού σου, αλλά θα πρέπει να έχεις μια γενική γνώση του πολιτισμού, των εθίμων, του καιρού και της γενικότερης φύσης ενός τόπου προτού πας. Μια χώρα που έχει βιώσει οικονομικές προκλήσεις ή ανακάμπτει από μια φυσική καταστροφή μπορεί να μην είναι τόσο ανέμελη. Τουλάχιστον όχι όσο ένας προορισμός που διαθέτει άφθονους πόρους. Το να έχεις κατά νου τέτοια πράγματα, θα σε βοηθήσει να είσαι διανοητικά προετοιμασμένη για το ταξίδι σου.

Τα 3 πράγματα που ξεχνάς να υπολογίσεις στα ταξιδιωτικά σου έξοδα
MyDomaine

Έχω αρκετά χρήματα;

Ταξιδεύοντας με την οικογένεια ή τους φίλους σου είναι πολύ φθηνότερο από όταν ταξιδεύεις μόνη. Το να πρέπει να πληρώσεις για τη διαμονή, τα γεύματα, την μεταφορά και τις δραστηριότητές σου με μονάχα δικά σου χρήματα είναι δύσκολο. Κάνε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σου για τα χρήματα που έχεις κρατήσει για το ταξίδι αυτό.

Μπορώ να περάσω ευχάριστα μόνη μου;

Εκτός από την ασφάλεια, η νούμερο ένα ανησυχία για όλους τους solo ταξιδιώτες είναι η μοναξιά. Βλέποντας μεγαλοπρεπή αξιοθέατα, έχοντας την αίσθηση ότι μαθαίνεις και ζεις νέα πράγματα και θέλοντας να βγάλεις κάτι καλύτερο από την 333η selfie, αρχίζεις να νιώθεις ότι όλα αυτά θέλεις να τα μοιραστείς με κάποιον. Αλλά μερικές φορές, αυτό το άτομο είναι εσύ. Το να ταξιδεύεις μόνη σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις να φέρεσαι στον εαυτό σου με τον τρόπο που θα φερόσουν σε κάποιον άλλο.

Τι θα κάνω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Η πραγματικότητα των ταξιδιών είναι ότι μπορεί να συμβούν ατυχή γεγονότα που θα σε αναστατώσουν. Από κάτι κοινό όσο η αεροπορική εταιρεία να χάσει τις αποσκευές σου, σε κάτι σοβαρό, όπως το να αρρωστήσεις, να τραυματιστείς ή να δεχτείς επίθεση ενώ βρίσκεσαι στο εξωτερικό, είναι πολύ σημαντικό να είσαι έτοιμη για το απροσδόκητο. Για να είσαι ασφαλής, φύλαξε τα πιο σημαντικά πράγματα στη χειραποσκευή ή τη τσάντα σου. Βεβαιώσου ότι έχεις μια αλλαξιά ρούχων σε περίπτωση απώλειας των αποσκευών σου. Μπορείς να σημειώσεις που βρίσκονται τα κοντινότερα νοσοκομεία στη περιοχή που θα διαμένεις, για να είσαι σίγουρη ότι ξέρεις που να πας αν αρρωστήσεις ή έχεις κάποιο επείγον περιστατικό. Επίσης, φρόντισε να έχεις ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σου και να ξέρεις πού βρίσκεται η πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας σου. Αυτό είναι χρήσιμο σε περίπτωση απώλεια κάποιου σημαντικού εγγράφου.

Τι ελπίζω να αποκομίσω από το ταξίδι μου;

Αυτή είναι μια ερώτηση που μπορεί να μην είσαι σε θέση να απαντήσεις για πολύ καιρό μετά την επιστροφή σου, αλλά αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς τι θέλεις να κερδίσεις από αυτή την εμπειρία. Θέλεις να γνωρίσεις νέα άτομα; Θέλεις απλώς να παρατηρήσεις; Ή θέλεις να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου; Έχε μια γενική ιδέα για το πώς θέλεις να είναι αυτό το ταξίδι. Σχεδόν σίγουρα θα γυρίσεις σπίτι έτοιμη για την επόμενη solo περιπέτεια σου.

featured image: Stylist