Όσοι ασχολούνται με yoga γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να πετύχεις μια δύσκολη pose. Όταν τα καταφέρνεις, νιώθεις τις δυνατότητες που έχει το σώμα σου. Εφόσον, όμως δεν είσαι yoga expert καλό είναι να γνωρίζεις τι πρέπει να αποφεύγεις. Κάθε yoga instructor δε κάνει τα παρακάτω 7 πράγματα. Προσπάθησε να τα αποφεύγεις κι εσύ, για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις προπονήσεις σου.

1. Μη κάνεις οτιδήποτε επώδυνο

Ποτέ δε πρέπει να παραμένεις σε μια pose που σου προκαλεί πόνο. Σαφώς, σε κάποιες –όπως τα ανοίγματα ισχίων ή ώμων-θα νιώσεις μια αντίσταση. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Πολλές φορές πιέζουμε το σώμα μας παραπάνω και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Γι’ αυτό φρόντιζε να λαμβάνεις υπόψη όλα αυτά τα σημάδια. Αλλιώς, θα είσαι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς.

2. Μη φοράς παπούτσια ή κάλτσες

Αν φοράς παπούτσια με σκληρή σόλα που δεν λυγίζει, τότε δεν θα μπορείς να τεντώνεις και να λυγίζεις τα πόδια σου. Κάτι που είναι σημαντικό για την αποτελεσματική ολοκλήρωση ενός μαθήματος. Επίσης, φορώντας κάλτσες μπορεί να γλιστράς και να χτυπήσεις. Αν πρέπει να καλύψεις τα πόδια σου, επίλεξε ειδικές μη αντιολισθητικές κάλτσες.

3. Μην παραλείπεις τη Savasana

Αυτή η asana είναι ένα must-do. Ουσιαστικά, αποτελεί την πιο σημαντική asana. Επιτρέπει στο μυαλό να ηρεμήσει. Γειώνει το σώμα και σου μαθαίνει να παραμένεις σταθερή, συνδέοντας σε με το σύμπαν.

4. Μην τρως επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα πριν από την προπόνηση

Ένα μεγάλο και λιπαρό γεύμα πριν από το μάθημα, θα πρέπει να αποφεύγεται. Διότι, σε «βαραίνει». Μεταβάλλει την κινητική σου ικανότητα και τη σύνδεση με τον πυρήνα του κορμού σου.

5. Μην ξεχνάς τον ειδικό εξοπλισμό

Αν πιστεύεις ότι τα ειδικά αξεσουάρ (τουβλάκια, blocks, κύλινδροι κτλ.) είναι για αρχάριους μόνο, χάνεις την ευκαιρία να ασκηθείς αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν. Οπότε, δοκίμασέ τα χωρίς καμία ντροπή.

6. Μην πίνεις νερό

Κι όμως, εδώ το να πίνεις νερό δεν ωφελεί. Σε δροσίζει γρήγορα και χάνεις την εσωτερική σου θερμότητα. Αυτή «χτίζεται» επιμελώς χρησιμοποιώντας την αναπνοή σου, τις bandhas και την asana. Η θερμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση, τον καθαρισμό και το «άνοιγμα» του σώματος. Επομένως, το νερό κατά τη διάρκεια της yoga στην πραγματικότητα αναστέλλει την θεραπευτική δύναμη της πρακτικής σου.

7. Μην τσεκάρεις τα social media πριν από το μάθημα

Αφιέρωσε χρόνο στο να χαλαρώσεις και να αδειάσεις από σκέψεις. Να συγκεντρωθείς στην προπόνησή σου. Το να τσεκάρεις το feed σου σαμποτάρει αυτή τη προσπάθεια.

featured image: purewow.com