Έχεις επιστρέψει σχεδόν στους προ lockdown ρυθμούς. Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν και τα γυμναστήρια. Ίσως, λοιπόν, αναρωτιέσαι ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας, για να κάνεις προπόνηση.

Το να ενεργοποιηθείς το πρωί για γυμναστική μπορεί να είναι δύσκολο. Εκτός κι αν από φυσικού σου ξυπνάς νωρίς. Όμως και μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, πολλές φορές αποδεικνύεται δυσκολότερο.

Ποια λοιπόν είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για προπόνηση;

Η απάντηση είναι το πρωί. Είναι η πιο ευεργετική ώρα για την υγεία σου, όπου αποκομίζεις και τα μεγαλύτερα οφέλη. Κι αυτό γιατί τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι έως και 30% υψηλότερα. Η τεστοστερόνη βοηθά στη μυϊκή ανάπτυξη. Κάτι που ισχύει και για τα δύο φύλα: Στους άνδρες, αυξάνεται η ικανότητα ανάπτυξης της μυϊκής μάζας. Ενώ στις γυναίκες, η τεστοστερόνη ενισχύει τη μυϊκή δύναμη και μειώνει τα επίπεδα του σωματικού λίπους. Άρα υψηλότερα επίπεδα επιτρέπουν να προπονείσαι περισσότερο, σκληρότερα και πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, καις περισσότερο λίπος. Τα αποθέματα υδατανθράκων είναι ιδιαίτερα χαμηλά το πρωί. Αφού έχεις καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος κατά τη διάρκεια της νύχτας «επισκευάζοντας» και αυξάνοντας το σώμα σου. Οπότε, εάν δεν καταναλώνεις υδατάνθρακες πριν από την πρωινή σου προπόνηση, το σώμα τείνει να καίει λίπος, αντί για υδατάνθρακες ως καύσιμο.

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Bath και του Birmingham και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη πήραν μέρος μόνο ήδη υπέρβαροι άντρες.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη έφαγε πρωινό πριν από ένα μάθημα ποδηλασίας. Αντιθέτως, η άλλη δεν είχε καταναλώσει πρωινό. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα αποτελέσματα μετά από έξι εβδομάδες. Αυτά έδειξαν ότι η ομάδα που γυμνάστηκε με άδειο στομάχι έκαψε διπλάσια ποσότητα λίπους από την άλλη ομάδα. Καθώς τα επίπεδα ινσουλίνης τους ήταν χαμηλότερα εξαιτίας της αφαγίας όλη τη νύχτα μέχρι το μάθημα. Όταν έχεις λιγότερη ινσουλίνη στο αίμα, το σώμα χρησιμοποιεί αποθέματα λίπους, για να τροφοδοτήσει την άσκηση και καις περισσότερο.

Μήπως τελικά να το ξανασκεφτείς πριν πατήσεις το snooze και χωθείς πάλι μέσα στα σκεπάσματα; Το σώμα σου πάντως θα σε ευγνωμονεί, αν σηκωθείς για γυμναστική.

featured image: redonline.co.uk