Η προπόνηση σε ποδήλατο εσωτερικού χώρου (indoor cycling) είναι μια σπουδαία low-impact άσκηση για τα γόνατα. Ωστόσο, πριν γραφτείς στο μάθημα spinning του γυμναστηρίου σου, θα πρέπει να έχεις κατά νου ορισμένες βασικές πληροφορίες. Θα σε βοηθήσουν να το απολαύσεις, χωρίς τραυματισμούς και πόνους.

Αρχικά, η προπόνηση σε ποδήλατο δεν ισοδυναμεί με καταπόνηση των αρθρώσεων. Όμως, πόνος στα γόνατα μπορεί να προκύψει. Κυρίως, εξαιτίας της ακατάλληλης τοποθέτηση της σέλας.

Τι πρέπει να προσέχεις, όταν κάνεις στατικό ποδήλατο

Μερικές φορές, αν το κάθισμά σου είναι πολύ κοντά στο τιμόνι ή η σέλα είναι πολύ χαμηλή, καταλήγεις να επιβαρύνεις το μπροστινό μέρος των αρθρώσεων σου. Ενώ, αν η σέλα είναι πολύ ψηλή και πολύ πίσω, μπορεί να αισθάνεσαι πόνο στο πίσω μέρος των γονάτων σου. Σε αυτή τη θέση, οι ιγνυακοί τένοντες κινδυνεύουν να τραβηχτούν.

Ακόμα, όμως, και αν είσαι σίγουρη ότι η θέση της σέλας δεν σου προκαλεί πόνο, χρειάζεται προσοχή. Επειδή η επαναλαμβανόμενη κίνηση του πεταλιού σε υψηλή αντίσταση μπορεί να ασκήσει πίεση στο μπροστινό μέρος των γονάτων σου.

Επίσης, οι σφιχτοί τετρακέφαλοι και το σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας (Iliotibial Band Syndrome) μπορούν να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση των ποδιών σου.

Πώς θα βρεις τη σωστή θέση στο ποδήλατο

Ξέρεις ότι βρίσκεσαι στη σωστή θέση, αν η σέλα φτάνει στο κόκαλο του ισχίου σου, όταν είσαι όρθια. Λάβε υπόψη ότι τα πόδια σου πρέπει να μπορούν να τεντώνονται πλήρως. Και να κάνουν μια ελαφρά κάμψη στο γόνατο, όταν κάθεσαι στη σέλα.

Όταν κάτι σε ενοχλεί στη θέση σου και δε νιώθεις άνετα, φρόντιζε να μιλάς και να ρωτάς τον γυμναστή σου. Είναι υποχρεωμένος να βεβαιωθεί ότι θα κάνεις ποδήλατο με ασφάλεια.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις

Γενικά, το να ακούς το σώμα σου είναι το κλειδί. Το γόνατο είναι ένα σημείο που συνδέεται με την πλάτη χαμηλά, το ισχίο και τον αστράγαλο. Για τον λόγο αυτόν, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να προέρχεται από τα συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Το να δυναμώσεις τον πυρήνα του κορμού σου και τους γλουτούς με cross-training (που ενισχύει χαμηλά τη πλάτη και τη λεκάνη) θα σε βοηθήσει στην πρόληψη ενός τραυματισμού λόγω καταπόνησης.

Επίσης, η ανάκαμψη μετά την προπόνηση θα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας σου. Πάρε ένα foam roller και κάνε μασάζ στα πόδια σου μετά από την γυμναστική, για να αποφύγεις τον πόνο.

featured image: popsugar.com.au