Τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε την λέξη cozy; Εσείς να πίνετε τον ζεστό καφέ σας και να διαβάζετε ένα καλό βιβλίο ένα κρύο φθινοπωρινό απόγευμα σε έναν όμορφο χώρο με εκπληκτική ατμόσφαιρα, που αποτελείται από το αναμμένο τζάκι και αρωματικά κεριά. Αν από όλα αυτά εσείς έχετε έτοιμα μόνο τον καφέ και τα κεριά σας, διαβάστε παρακάτω για να ολοκληρώσετε αυτό το φοβερό σκηνικό.

Φυσικές χρωματικές παλέτες

deco1

Το κλειδί για ένα cozy σπίτι είναι η επιλογή απαλών αποχρώσεων χρωμάτων, που στην ουσία βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Και φυσικά, δεν εννοώ μόνο τα χρώματα των τοίχων, αλλά και των υφασμάτων, των επίπλων και των διακοσμητικών. Οι δυο βασικές φυσικές χρωματικές παλέτες είναι αυτή των καφέ και εκείνη των μπεζ. Η πρώτη χρωματική παλέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις πιο ανοιχτές αποχρώσεις της σε τοίχους και κουρτίνες ως τις πιο σκούρες σε μέγαλα έπιπλα, όπως καναπέδες, καρέκλες και τραπέζια, δίνοντας ένα εξαιρετικά «ζεστό» αποτέλεσμα, καθώς το καφέ σαν χρώμα αποτελείται από τα τρία βασικά χρώματα, δυο εκ των οποίων –κόκκινο και κίτρινο– χαρακτηρίζονται «ζεστά». Μη φοβηθείτε, όμως, να επιλέξετε και αποχρώσεις του καφέ, που περιέχουν «ψυχρούς» μπλε τόνους, και να τις αναμείξετε με τις πιο «ζεστές», καθώς όλες οι αποχρώσεις μαζί θα αλληλοσυμπληρωθούν και θα σας δώσουν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Η δεύτερη παλέτα των μπεζ χαρακτηρίζεται γενικά κλασσική και βαρετή. Όμως, με τις σωστές χρήσεις της θα σας βοηθήσει να πετύχετε ένα cozy effect. Επιλέξτε σχετικά ανοιχτές αποχρώσεις του μπεζ σε τοίχους, που θέλετε να προσθέσετε πίνακες ή διακοσμητικά, που θέλετε να «ξεχωρίσουν», ενώ χρησιμοποιείστε τις πιο σκούρες αποχρώσεις της σε ριχτάρια και χαλιά.

Φωτισμός

deco2

Ο σωστός φωτισμός όχι μόνο μπορεί να κάνει έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος ή ψηλότερος, αλλά μπορεί να του δώσει και μια ιδιαίτερη «ζεστασία». Αντί, λοιπόν, να παραμελήσετε το θέμα αυτό, επιλέξτε πολλές και διαφορετικές πηγές φωτισμού είτε φυσικού είτε τεχνητού. Αν υπάρχουν μεγάλα παράθυρα στο σπίτι σας, που αποτελούν πηγή φυσικού φωτισμού, «εκμεταλλευτείτε» τα. Δηλαδή, τοποθετείστε το dining table σας ή τον καναπέ σας έτσι, ώστε να «λούζονται» από το φυσικό φως. Όσο για το τεχνητό φως, επιλέξτε λιτά φωτιστικά οροφής, ενώ επενδύστε σε μεγάλα vintage επιτραπέζια φωτιστικά. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε τους λαμπτήρες με το πιο «ζεστό» κίτρινο φως.

Mix ‘n’ Match

deco3

Για να έχετε ένα cozy αποτέλεσμα, πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε να αγοράσετε έπιπλα από το ίδιο κατάστημα ή στο ίδιο στυλ, καθώς το σπίτι σας θα δείχνει σαν κατάστημα επίπλων. Αναμείξτε, λοιπόν, διάφορα στυλ στα έπιπλα και στα διακοσμητικά σας και αυτή η «ποικιλία» θα σας εκπλήξει. Για παράδειγμα, συνδυάστε τον μοντέρνο καναπέ σας με ένα μεγάλο rustic coffee table. Για ακόμα πιο έντονη «ζεστασιά» μην ξεχάσετε μαζί τα υπόλοιπα στυλ να προσθέσετε και τις δικές σας προσωπικές «πινελιές», που μπορεί να είναι η συλλογή σας από κάτι, ένας «θησαυρός» που βρήκατε σε flea market, μικρά vintage ή κλασσικά αντικείμενα, αντικείμενα που έχετε φτιάξει οι ίδιοι ή ακόμα και κορνίζες.

Υφές

deco4

Γεμίστε το σπίτι σας με αντικείμενα, που θέλετε να αγγίξετε. Μια δερμάτινη πολυθρόνα, λεία ή ακατέργαστα ξύλινα έπιπλα, απαλά ριχτάρια και αφράτα μαξιλάρια είναι μερικές από τις επιλογές, που μπορούν να σας βοηθήσουν στο «cozification» του χώρου σας.

Φυσικά στοιχεία

deco5

Οι λεπτομέρειες από το φυσικό περιβάλλον, όπως ένα κουρτινόξυλο από bamboo, ξερά κλαδιά για τις γυάλες σας ακόμα και τα ξύλα για το τζάκι σας στο ράφι, θα συμβάλλουν στο να γίνει το σπίτι σας πιο «ζεστό».

Πάρτε ιδέες, αλλά παραμείνετε «αυθεντικοί» όσον αφορά τις προτιμήσεις και το γούστο σας. Καλό χουχούλιασμα!