Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, επιβεβαιώνοντας το τίτλο του αξιόλογου θεάτρου που ακολουθεί την εποχή του και προσπαθεί να είναι σε επαφή με όσα συμβαίνουν γύρω του, έχει εντάξει στο φετινό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα σημαντικές παραστάσεις, τόσο κλασικών, όσο και σύγχρονων έργων από ανθρώπους που έχουν διαγράψει πορεία χρόνων στον χώρο του θεάτρου, αλλά και από νέες ομάδες καλλιτεχνών, που πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα και υπόσχονται δημιουργικό μέλλον.

cover (1)

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η ομάδα Μ.Α.Μ.Α. που ξεκινάει φέτος την πορεία της από το Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, με το έργο Μετρώντας τα ρούχα της, της Γερτρούδης Στάιν, μιας συγγραφέως που αγαπούσε βαθιά το διάβασμα, το γράψιμο και την τέχνη και ζούσε τη ζωή της ακολουθώντας πιστά τις επιθυμίες της. Το έργο  Μετρώντας τα ρούχα της (Counting her dresses), ανήκει στη θεατρική συλλογή Geography and plays και αφορά στον έρωτα δύο γυναικών, ο οποίος γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένα ένα ζευγάρι που συγκατοικούσε με την αδερφή του συζύγου, προσέλαβε μία κοπέλα να βοηθάει στις εργασίες του σπιτιού. Καθώς ο πόλεμος προχωρούσε, η αδελφή του άντρα και η νεαρή κοπέλα ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη ερωτική σχέση. Το έργο αποτελεί σαφή αναφορά στην προσωπική ζωή της Γερτρούδης Στάιν και στην σχέση της με την επί σαράντα χρόνια σύντροφό της, Άλις Τόκλας.

Τα μέλη της ομάδας Μ.Α.Μ.Α. έθεσαν σαν βάση το έργο της Στάιν και αντλώντας έμπνευση από τη βιογραφία της συγγραφέως, αλλά και από τις προσωπικές τους εμπειρίες, παρουσίασαν μια ιστορία, αφενός για τον έρωτα και αφετέρου για τις ανθρώπινες σχέσεις και το πως αυτές επηρεάζουν και ενίοτε καθορίζουν τις ζωές μας. Κύρια επιθυμία τους υπήρξε, όπως μας είπαν, να τιμήσουν την συγγραφέα του θεατρικού έργου και να διηγηθούν την ιστορία της, καθώς αγαπάνε την τέχνη και θέλουν να την αναδείξουν, όπως ακριβώς έκανε και η ίδια η Γερτρούδη Στάιν.

Coach της ομάδας είναι η Αγγελίνα Παρασκευαϊδη, η οποία υποδύθηκε και τον ρόλο της Στάιν, ενώ τον ρόλο της συντρόφου της, είχε αναλάβει η Αμαλία Αρσένη. Για το άκρως ενδιαφέρον, φρέσκο και ειλικρινές καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, εργάστηκε συνεργατικά όλη η ομάδα, που συμπληρώνεται από την ηθοποιό Μαρίνα Κανελλοπούλου, την Ματίνα Μέγκλα που δημιούργησε τα ευρηματικά σκηνικά και κοστούμια, τον Γιώργο Κυριάκο στην εξαιρετική μουσική επιμέλεια, αλλά και την πρωτότυπη μουσική που ενδυνάμωσε την παράσταση, τον Νίκο Κανέλλο στους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και τον Νίκο Καρανικόλα, που επιμελήθηκε τις καλαίσθητες φωτογραφίες και την αφίσα της παράστασης. Η Αγγελίνα συντόνισε τις κινήσεις και κάθε συντελεστής συνέβαλε με την αισθητική και τις γνώσεις του για να καταλήξει η ομάδα σε ένα κοινό τρόπο σκέψης και θεατρικής δημιουργίας. Παρά την έλλειψη οικονομικών πόρων, δεν φοβήθηκαν, αλλά αντίθετα έδωσαν τον εαυτό τους, εξερευνώντας τα όρια της δημιουργικότητας και τελικά φτιάχνοντας θέατρο από το τίποτα.

Στην συνάντηση μας με την Αγγελίνα, την Αμαλία και τον Γιώργο, μάθαμε μεταξύ άλλων, πως τα μέλη της ομάδας δεν ήταν φίλοι από πριν, αλλά δέθηκαν μέσω της δημιουργικής διαδικασίας. Τώρα, στόχος τους είναι να συνεχίσουν να δουλεύουν παρέα, να εξερευνούν την τέχνη και να παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες δουλειές που -γιατί όχι;- θα ταξιδέψουν και εκτός της χώρας μας. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία!