Το TikTok τελευταία έχει αναδείξει μερικά από τα μεγαλύτερα trends του καφέ. Είτε πρόκειται για τον πασίγνωστο Dalgona coffee είτε για άλλες παραλλαγές, λίγοι ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν σθεναρά και δε τα δοκίμασαν. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει τώρα και με τον #proffee ή αλλιώς τον καφέ με πρωτεΐνη που βλέπεις παντού στο TikTok.

To βασικό ερώτημα είναι ένα: είναι καλός ο συνδυασμός πρωτεΐνης και καφέ;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ένας τέτοιος συνδυασμός δεν κρίνεται απαραίτητος. Δεν είναι ότι ξαφνικά ανακαλύφθηκε κάτι που από εδώ και στο εξής θα είναι σωτήριο για πολύ κόσμο. Άρα, πολύ απλά καταλαβαίνουμε ότι μάλλον κάποιος ή κάποια influencer βρίσκεται πίσω από αυτό. Θα έγιναν μερικοί πειραματισμοί και ο συγκεκριμένος τελικά πέτυχε.

Από την άλλη, δεν είναι, όμως, και απαγορευτικός. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για να εντάξεις κι εσύ σκόνη πρωτεΐνης στον καφέ σου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία εύκολη λύση όταν ξυπνάς νωρίς το πρωί για να γυμναστείς. Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν ξυπνούν χωρίς καφέ, αλλά παράλληλα χρειάζεσαι να καταναλώσεις και την απαραίτητη πρωτεΐνη για τη γυμναστική σου, τότε το #proffee είναι ιδανικό για σένα.

Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από το τι είδους γυμναστική κάνεις

Ξέρεις άλλωστε ότι δεν πρέπει να κάνεις γυμναστική με άδειο στομάχι. Γιατί λοιπόν να επιλέξεις τον proffee χωρίς φαγητό προηγουμένως; Αν πρόκειται για μία φυσιολογική άσκηση που διαρκεί λιγότερο από ώρα, τότε ένα τέτοιο ρόφημα θα σου παρέχει την ενέργεια που χρειάζεσαι. Αν, όμως, πρόκειται να τρέξεις για αρκετή ώρα ή να κάνεις κάποιο έντονο cardio, ο οργανισμός σου θα χρειαστεί περισσότερα “καύσιμα”. Ένας απλός καφές, ακόμη και με πρωτεΐνη δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες σου εκείνη τη στιγμή.

Πάντοτε η καλύτερη λύση θα είναι ένα πλούσιο πρωινό σε συνδυασμό με τον καφέ σου

Αυτό δε μπορεί να το αντικαταστήσει κανείς. Αν όμως για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχεις χρόνο να απολαύσεις ένα καλό πρωινό, τότε το proffee είναι μία καλή λύση για τα επίπεδα ενέργειάς σου. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάς και τα οφέλη που μπορεί να έχει η καφεΐνη πριν τη γυμναστική σου.

featured image: Demi DeHerrera