Πριν πάρεις οποιαδήποτε σημαντική απόφαση για τη ζωή σου, μπες στη διαδικασία να σκεφτείς αυτά τα 4 απλά πράγματα και θα δεις πως μετά όλα θα είναι πιο εύκολα και σίγουρα έχοντας ένα πιο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα.

  1. Ξεκαθάρισε τι πραγματικά θες

Το να λέγεσαι «ενήλικας» προϋποθέτει να λαμβάνεις και σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σου, αναλαμβάνοντας πάντοτε το βάρος των συνεπειών τους. Για να το κάνεις, όμως, αυτό επιτυχημένα, πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τον εαυτό σου. Να γνωρίζεις ποια είναι τα «θέλω» σου και τι μπορεί να σε κάνει να χαμογελάς κάθε πρωί που ξυπνάς. Αν βρίσκεσαι μπροστά σε διλήμματα και διαφορετικά σταυροδρόμια για τη ζωή σου, αρκεί να σκεφτείς ποιο από όλα αυτά θα γεμίζει τη καρδιά σου καθημερινά και για πολλά χρόνια με ευτυχία και χαρά. Τι θα είναι αυτό που όσα προβλήματα και αν έχεις, θα σε ξεκουράζει και θα διατηρεί τη δημιουργικότητα σου στα ύψη. Αυτό είναι που πραγματικά θέλεις… ακολούθησε το, λοιπόν!

  1. Μην επιλέξεις κάτι επειδή «πρέπει»

Πολλές φορές το «πρέπει», το κοινωνικό κατεστημένο ή ακόμη και η προσωπική μας δειλία μας κάνει να κρυβόμαστε πίσω από το τείχος της δυστυχίας. Μας εμποδίζει να γίνουμε ευτυχισμένοι και να ζήσουμε χαράσσοντας τη δική μας προσωπική πορεία. Μην επιλέξεις, λοιπόν, μία σχέση, ένα πλάνο ή ακόμη και μία δουλειά επειδή μπορεί να σου προσφέρει κάποια πρακτική ασφάλεια ή επειδή έχεις φτάσει σε ένα σημείο προσπάθειας και δειλιάζεις να ρισκάρεις για το καλύτερο. Όταν πρέπει να πάρεις μία σημαντική απόφαση ζωής, τα πράγματα δεν είναι ποτέ μαύρα ή άσπρα. Κάπου εκεί στα ενδιάμεσα γκρι υπάρχει αυτό που πραγματικά θα σε κάνει ένα ολοκληρωμένο και ευτυχισμένο άτομο.

  1. Κάνε πάντα κάτι που θα είναι καλύτερο από το απόλυτο τίποτα

Η ζωή είναι γεμάτη συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Μικρά βήματα που εσύ μπορεί να πιστεύεις ότι σε κρατάνε στάσιμο/η αλλά στην πραγματικότητα σε βοηθάνε να χτίσεις πιο στέρεες βάσεις για το μέλλον σου. Αν, λοιπόν, μιλάμε για μία επαγγελματική απόφαση ή ακόμη και για μία απόφαση που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην προσωπική σου ζωή, φρόντισε να στηρίξεις τα όνειρα σου σε ένα γερό οικοδόμημα που θα βασίζεται στον ρεαλισμό. Όλοι κάνουμε όνειρα και όλοι πολλές φορές είμαστε υπεραισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα πετύχουμε γρήγορα και καταβάλλοντας ελάχιστη προσπάθεια. Οτιδήποτε όμως και αν κάνεις, ακόμη και αν παρεκκλίνει λίγο από τον στόχο σου, σε βοηθάει να κρατάς το μυαλό και τη ψυχή σου ενεργή. Έτοιμη να βελτιώσει αυτό που έχει και να πάει ακόμη πιο ψηλά. Αν κάθεσαι, όμως, άπραγος/η περιμένοντας να έρθει το «ιδανικό» στη ζωή σου, εκεί είναι που θα μείνεις στάσιμος και μακριά από κάθε σου όνειρο.

  1. Η «εξάσκηση» θα σε κάνει πιο αποφασιστικό άτομο

Δε λένε πως όλα με προσπάθεια και εξάσκηση βελτιώνονται; Είμαι σίγουρη, λοιπόν, (ή τουλάχιστον έτσι θέλω να ελπίζω) πως αν πάρεις ένα μεγάλο χαρτί και αρχίσεις να γράφεις σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σου, την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα κρίσιμο δίλημμα θα σου είναι πιο εύκολο να διαλέξεις το σωστό. Τέσταρε καθημερινά τον εαυτό σου, προσπαθώντας ακόμη και για απλά πράγματα να ενεργείς άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Ως άνθρωποι, είναι λογικό, να κάνουμε και λάθη. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δε λαμβάνουν ή λαμβάνουν, αντίστοιχα, τις σωστές και τις λάθος αποφάσεις. Καλό είναι ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη ζωή μας, αν οι πράξεις μας δεν έχουν το αποτέλεσμα που προσδοκούμε και οι προσπάθειες μας δεν καρποφορούν, να μαθαίνουμε από αυτό. Αποδέξου, λοιπόν, πως η ζωή δεν είναι ένα spread των 100 μέτρων αλλά ένας μαραθώνιος που θέλεις σωματικά και ψυχικά αποθέματα για να τερματίσεις νικητής!