Οι περισσότεροι ανυπομονούμε όταν έρχεται η ώρα να ξεκινήσουμε το Πανεπιστήμιο. Αρκετοί φεύγουμε από την Ελλάδα για να πάμε σε ένα τελείως διαφορετικό μέρος αρκετά μίλια μακριά.

Όσο έτοιμος/η και αν νιώθεις για αυτό το ξεκίνημα πάντα θα υπάρχουν μερικά πράγματα που εύχεσαι να γνωρίζεις πριν κάνεις το μεγάλο βήμα. Εδώ, λοιπόν, είναι επτά πράγματα που θα ήθελα κάποιος να μου έχει πει πριν αρχίσω τις σπουδές.

Θα σου λείψει το σπίτι σου παραπάνω απ’ ότι νομίζεις

Η αλήθεια είναι ότι τόσο καιρό έχεις συνηθίσει τη ζεστασιά του σπιτιού και τη βολή σου. Όταν φεύγεις, συνειδητοποιείς ότι μόνος πρέπει να πλένεις, να μαγειρεύεις, να καθαρίζεις, να στρώνεις και να σιδερώνεις. Παρόλο που μπορεί να χαίρεσαι που πλέον θα έχεις την ελευθερία και την άνεσή σου, που και που θα σου λείπουν αυτές οι στιγμές αφέλειας και ξεγνοιασιάς που δεν είχες το άγχος του πλυσίματος ή της μαγειρικής.

Τα φοιτητικά χρόνια δεν επιστρέφουν οπότε εκμεταλλεύσου τα

Όσο σπουδάζεις έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πράγματα όπως να ταξιδεύεις, να πηγαίνεις εκδρομές και να ασχολείσαι με hobbies. Είτε θες να κανονίσεις μια εκδρομή, να αρχίσεις να μαγειρεύεις, ή να ξεκινήσεις εθελοντική εργασία τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί όταν αποφοιτήσεις ίσως να μην έχεις τον απαραίτητο χρόνο.

Η πρόοδός σου δεν χρειάζεται να είναι πάντα ανοδική

Ναι, είναι τρομερή ικανοποίηση να δίνεις το 100% του εαυτού σου στην εξεταστική και να παίρνεις καλούς βαθμούς αλλά δεν είναι το παν. Πολλές φορές θα υπάρχουν μαθήματα που δε γουστάρεις ή που δεν καταλαβαίνεις άπταιστα, επομένως δεν είναι ανάγκη να γράψεις άριστα σε όλα. Μην αγχώνεσαι, στη ζωή δε μετράει το ένα μάθημα στο οποίο δεν έγραψες καλά αλλά η συνολική σου επίδοση στο πανεπιστήμιο.

Δεν θα είναι όλες οι σχέσεις όπως τις περιμένεις

Στο πανεπιστήμιο θα γνωρίσεις καινούργιους φίλους και θα κάνεις πολλές παρέες. Όμως δεν είναι γραφτό πως όλες οι παρέες θα δουλέψουν. Πολλές φορές οι φιλίες χρειάζονται αρκετό διάστημα για να δημιουργηθούν επομένως να είσαι πάντα ανοιχτός και για νέες παρέες.

Η συγκατοίκηση δεν είναι πάντα εύκολη

Είτε μοιράζεσαι ένα δωμάτιο είτε ένα σπίτι με κάποιον/α συχνά θα υπάρχουν τα ups and downs. Είναι σημαντικό να είσαι ξεκάθαρος από την αρχή της συγκατοίκησης ώστε να βρείτε μια κοινή γραμμή και να είστε όλοι ικανοποιημένοι. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την έλλειψη επικοινωνίας. Ειδικά αν δεν γνωρίζεις εξαρχής τον/την συγκάτοικό σου, πάντα θα μαθαίνεις κάτι καινούργιο για αυτόν/ην.

Είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο για να γνωρίσεις καθηγητές και σύμβουλους

Οι σχέσεις που διαμορφώνεις στο πανεπιστήμιο είναι πολύ σημαντικές ειδικά για την αγορά εργασίας στο μέλλον. Οι καθηγητές και οι σύμβουλοί σου – όσο περίεργο και αν σου ακούγεται – είναι εκεί για να σου δώσουν τις απαραίτητες συμβουλές και να σε κατευθύνουν σε αυτό που ψάχνεις. Όσο πιο κινητοποιημένος/η δείχνεις τόσο περισσότερο θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.

Πήγαινε στα events που οργανώνουν φοιτητικές ομάδες

Οι ομάδες του πανεπιστημίου συχνά οργανώνουν events που είναι ανοιχτά για όλους τους φοιτητές. Αν δεις ότι η ομάδα Επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου οργανώνει ένα networking event μη διστάσεις να πας ακόμη και αν δεν είναι το αντικείμενό σου. Είναι ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούργιο και γνωρίσεις ενδιαφέροντα άτομα.

featured photo: Twenty20.com/shotbycec