Οι συνήθειες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας. Κάποιες τις αγαπάμε και κάποιες όχι, αλλά όλες μάς κάνουν αυτό που εν τέλει είμαστε. Εν μέσω καραντίνας παρατηρήσαμε σίγουρα όλοι μας πως κάποιες δεν είναι και τόσο υγιείς. Ίσως να σε παίρνει ο ύπνος μπροστά σε μία οθόνη ή να παραγγέλνεις συχνά απέξω, επειδή δεν προγραμματίζεις τα επόμενα γεύματά σου.

Ποιες μικρές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία;

1. Morning stretch

Η αλήθεια είναι οτι τις διατάσεις δεν τις είχα και ποτέ μου σε εκτίμηση, μιας και τις θεωρούσα το πιο βαρετό κομμάτι του προγράμματος γυμναστικής μου. Τις έκανα πάντοτε με μισή καρδιά. Η άποψή μου άλλαξε, όταν αποφάσισα ένα ωραίο πρωινό, να τις κάνω με το που σηκωθώ από το κρεβάτι. Έβαλα λοιπόν ένα βίντεο με διατάσεις, άπλωσα και το στρωματάκι γυμναστικής μου και ξεκίνησα. Οκ, στην αρχή δεν ήταν και το πιο άνετο feeling, αλλά μετά νιώθεις πραγματικά άλλος άνθρωπος.

Οι μύες χαλαρώνουν, οι αρθρώσεις ξεκλειδώνουν και γενικά γίνεσαι πιο ευκίνητη, ευλύγιστη και ελαφριά. Μετά το morning stretch απολαμβάνεις τον πρωινό καφέ σου περισσότερο, έχεις ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

2. Πιες περισσότερο νερό

Ενώ τα οφέλη του νερού για την υγεία μας είναι ποικίλα, οι περισσότεροι από εμάς το αμελούμε είτε γιατί το ξεχνάμε είτε γιατί πιστεύουμε οτι εξισορροπούμε την ανάγκη μας, πίνοντας άλλα ροφήματα όπως καφέδες, χυμούς κ.λπ. Η ελλιπής πρόσληψη νερού μπορεί να επιφέρει από αφυδάτωση στο δέρμα και δυσκολία στην πέψη έως σοβαρότερες επιπτώσεις όπως προβλήματα στα νεφρά και ημικρανίες. Δοκίμασε το δημοφιλές κόλπο του pinterest και σχεδίασε κάθετα πάνω στο παγούρι σου τις ώρες, ώστε να βλέπεις ακριβώς πόσο νερό πίνεις.

Έτσι ίσως φτάσεις επιτέλους τα 2lt ημερησίως.

3. Mindful eating

Οι οθόνες έχουν εισχωρήσει πλέον τόσο έντονα στις ζωές μας, που δεν μπορούμε πια χωρίς αυτές. Τις έχουμε μπροστά μας όταν δουλεύουμε, στο διάλειμμα, όταν κάνουμε δουλειές, ακόμη και όταν φλερτάρουμε, σε σημείο που ασυνείδητα σπεύδουμε να τις χρησιμοποιούμε συνεχώς. Έτσι και στο φαγητό, είτε μόνοι μας είτε με παρέα, νιώθουμε την ανάγκη να δούμε παράλληλα μία σειρά ή να scroll-άρουμε στα social media (γιατί τί άλλο να κάνεις ενώ τρως;).

Αυτό έχει ως κύριο αποτέλεσμα να μην απολαμβάνεις το φαγητό σου και πολλές φορές να τρως παραπάνω απ’ όσο χρειάζεσαι. Με το mindful eating, το να τρως δηλαδή με συνειδητότητα, συμβάλλεις στη σωματική και ψυχική σου υγεία με το να μασάς αργά και καλά, να απολαμβάνεις χωρίς άγχος το γεύμα σου και να σταματήσεις μόλις νιώσεις κορεσμό.

4. Άφησε smartphone και laptop εκτός υπνοδωματίου

Το πόσο βολικό είναι να μας παίρνει ο ύπνος με ταινιούλα στο υπνοδωμάτιο το ξέρουμε όλοι. Πολλοί δε μπορούμε (ή νομίζουμε πως δε μπορούμε) κι αλλιώς. Κι όμως η συνήθεια αυτή μας επηρεάζει αρνητικά, κυρίως έμμεσα, και ενώ μας είναι γνωστό, μέσα στο πνεύμα του βολέματός μας, συνεχίζουμε να το κάνουμε. Κόβοντας αυτή τη συνήθεια, βοηθάμε το σώμα μας να μπει πιο γρήγορα σε mood ύπνου βελτιώνοντας έτσι την ποιότητά του.

Extra tip: Δοκίμασε να αφήσεις το κινητό σου εκτός δωματίου και τσέκαρέ το το πρωί μετά το stretching. Θα με θυμηθείς!

5. Βάλε πρόγραμμα

Συνήθως ακούμε τη λέξη πρόγραμμα και το πρώτο πράγμα που νιώθουμε είναι αποστροφή, μιας και το έχουμε συνδυάσει με δουλειά και υποχρεώσεις. Να σας πείσω για το αντίθετο; Βάζοντας ένα πρόγραμμα για τη μέρα με πράγματα που πρέπει και θέλεις  να κάνεις, εξοικονομείς κατευθείαν χρόνο, τον οποίο μάλλον θα έχανες στην προσπάθειά σου να σκεφτείς τί να κάνεις στη συνέχεια. Πέραν του ότι σιγουρεύεις με μία To-Do-λίστα ότι δε θα ξεχάσεις κάποιο zoom meeting ή προθεσμία, το να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου χρόνου σου συμβάλλει στη μείωση του άγχους, καθώς είναι ένα μέσο να οπτικοποιήσεις τις προτεραιότητές σου.

Εννοείται πως δεν έγινε και κάτι, εάν μια φορά αποφασίσεις, να μην την ακολουθήσεις. Κι αυτό μες το πρόγραμμα είναι!

featured photo: Pexels.com@vlada-karpovich