Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο αναφορά στον όρο burnout.

Ουσιαστικά το burnout είναι ένα σύνδρομο που συναντάται στον εργασιακό χώρο και εκφράζει τη σωματική και ψυχική καταπόνηση καθώς και τη σταδιακή εξάντληση των ψυχικών αποθεμάτων.

Αν νιώθεις πως δεν μπορείς να ανταποκριθείς στα επαγγελματικά σου καθήκοντα και γεμίζεις αρνητικά συναισθήματα, ίσως το burnout χτύπησε και τη δική σου πόρτα.

Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως τι είναι ακόμα και αν το βιώνουν.

Οι παρακάτω επτά πληροφορίες θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες αν υποψιάζεσαι πως βρίσκεσαι στο χείλος του δικού σου burnout.

Αποτελείται από τρία βασικά συναισθήματα

Έρευνες έχουν δείξει πως αποτελείται από τρία διαφορετικά συναισθήματα: εξάντληση, κυνισμό και έλλειψη επαγγελματικής αποτελεσματικότητας. Αφού νιώθεις να εξαντλείσαι, στη συνέχεια έρχεται ο κυνισμός και καταλήγεις σε έλλειψη επαγγελματικής αποτελεσματικότητας χάνοντας κάθε ενδιαφέρον για τη δουλειά σου.

Ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας

Σχετίζεται με θέματα υγείας που περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, υψηλή χοληστερόλη, πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Η τεχνολογία επιδεινώνει την κατάσταση

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως παρόλο που η τεχνολογία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, η συνεχής ενασχόληση με αυτήν αυξάνει ταυτόχρονα τα ποσοστά εξάντλησης.

Το Burnout δεν είναι το ίδιο με το άγχος

Η πραγματικότητα είναι πως μοιάζει πολύ με το άγχος καθώς τείνει και αυτό να συμβαίνει όταν εργάζεσαι πολύ. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις την διαφορά. “Το άγχος συμβαίνει για μικρό χρονικό διάστημα λόγω κάποιου συγκεκριμένου γεγονότος”, εξηγεί η Prairie Conlon, σύμβουλος ψυχικής υγείας. “Το burnout συμβαίνει όταν είμαστε αγχωμένοι ή πιεσμένοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Οι εσωστρεφείς χαρακτήρες είναι πιο πιθανό να βιώσουν μια κατάσταση burnout

Εάν είσαι ένας εξωστρεφής άνθρωπος, μπορεί να μην είσαι τόσο επιρρεπής στην εξάντληση. Σύμφωνα με έρευνες, οι εξωστρεφείς τείνουν να είναι πιο θετικοί, γεγονός που μπορεί να το αποτρέψει.

Το burnout επιδρά διαφορετικά στα δύο φύλα

Μια μελέτη του 2018 εξέτασε πάνω από 2.000 άτομα σε 63 διαφορετικούς χώρους εργασίας και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα εξουθένωσης από τους άνδρες. Μία ακόμη του 2017  έρχεται να το επιβεβαιώσει αναφέροντας πως είναι πιο επιρρεπείς στη ψυχική εξουθένωση. Οι συγγραφείς και των δύο μελετών πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες αισθάνονται μια μεγαλύτερη πίεση να τα κάνουν όλα, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Είναι σημαντικό να εστιάσεις στον λόγο

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάσεις στο πρόβλημα και να προσπαθήσεις να δουλέψεις πάνω σε αυτό. Για παράδειγμα μπορεί να δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια και πεις “όχι” σε ό,τι σου αναθέτουν. Όμως, αν θες να προστατέψεις την υγεία σου, τότε αυτή η λέξη με τα τρία γράμματα μπορεί να είναι σωτήρια.

Οι μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές, πρέπει να ξεκινήσουν από την καθημερινότητά σου θέτοντας ως στόχο την ευημερία σου.

featured photo: Elite Daily