Κάθε άνθρωπος, κάθε σχέση και κάθε αγάπη είναι διαφορετική. Σημασία έχουν οι λόγοι του χωρισμού και ύστερα το αν η βάση στη πυραμίδα της αγάπης έκρυβε αλήθεια και όχι έναν ακόμη δράκο. Και τελικά χωρίσατε, όσο κι αν το προσπαθήσατε. Κι ας ανταλλάξατε πολλές φορές όρκους αγάπης και αιώνιας αφοσίωσης.

Τι μ’ αυτό; Μήπως δεν άξιζε ή παραμονή σου σε αυτή τη σχέση ή μήπως όσο κι αν πονέσατε που χωρίσατε κι όσο κι αν αγαπηθήκατε, η αγάπη τελικά δεν υπήρξε αρκετά ικανή για να λύσει τα προβλήματα που μάλλον προϋπήρχαν;

Περάσατε καλά, γελάσατε πολύ αλλά η σχέση δεν πήγαινε παρακάτω. Χωρίσατε και επίσημα. Στο σήμερα, δηλώνεις πως βγαίνεις, διασκεδάζεις (ή και όχι) και πλέον με βεβαιότητα είσαι ελεύθερη και ελεύθερος. Δεν είναι και όλα τόσο άσχημα αναφωνείς και κάπου βαθιά μέσα σου νιώθεις πως δεν θα αγαπήσεις ποτέ ξανά κανέναν όσο εκείνον τον άνθρωπο.

Αν δεν αναγνωρίσεις που πήγε η αγάπη σας εφόσον χωρίσατε, τότε θα το κάνεις πιο δύσκολο να προχωρήσεις.

‘Ολοι και όλες κατά καιρούς περάσαμε δράματα και κλάματα. Και λοιπόν, τι με αυτό; Κι εγώ αν και κάποτε πληγώθηκα πολύ, κατάλαβα πως σημασία δεν έχει ο χωρισμός αλλά τα όσα αισθάνθηκα όσο βρισκόμουν σε αυτή τη σχέση. Και ύστερα μάντεψε.. Βρήκα που πήγε αυτή η αγάπη.

Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή

Με αυτήν ακριβώς τη σειρά θα αναγκαστείς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό που σε στιγμάτισε. Θα χρειαστεί να αρνηθείς αυτόν τον χωρισμό, θα αναγκαστείς να κλάψεις, να μετανιώσεις και να θυμώσεις. Θα πάρεις τον χρόνο σου και μια και δυο φορές, μήπως και καταφέρεις να αλλάξεις το αποτέλεσμα. Θα πέσεις στα πατώματα μέχρι να νιώσεις πως πιο κάτω δεν πάει, κι ύστερα bingo. Σε αυτό το 5ο και κομβικό σημείο είναι που έρχεται επιτέλους και η αποδοχή. Η αποδοχή της κατάστασης που δυσκολεύτηκες σε πρώτη φάση να δεις, να αισθανθείς και τελικά να κατανοήσεις.

Ο χωρισμός δεν είναι πάντα μαύρος

Εντάξει όλα τείνουν προς το μαύρο αλλά και το γκρι ή το απόλυτο λευκό του κενού, χρώμα είναι. Μόλις αντιληφθείς πως δεν υπάρχει στη κυριολεξία πισωγύρισμα, θα κατανοήσεις πως η απώλεια είναι ένα συναίσθημα που σερβίρεται κρύο και συνοδεύεται πάντα από τον θρήνο και τη θλίψη, κάτι που είναι άκρως φυσιολογικό.

Το παρελθόν έχει θέση στο παρόν

Θα έχεις παρατηρήσει πως οι περισσότεροι συμβουλεύουν να μην ακούς τα αγαπημένα τραγούδια που κάποτε άκουγες μαζί του, να μην πηγαίνεις στα μέρη που συχνάζατε και να μην σκέφτεσαι όσα κάνατε παρέα. Κοινώς, σου ζητείται να γίνεις κάποιος άλλος ή άλλη πράγμα που είναι φανερά ψεύτικο έως και καταπιεστικό. Το να προσπαθήσεις να αλλάξεις τον τρόπο ζωής που κάποτε είχες με εκείνον ή εκείνη που ήσασταν μαζί είναι τελείως διαφορετικό από το να προσπαθήσεις να διαγράψεις το παρελθόν σου. ‘Ένας χωρισμός δεν σημαίνει πως θα χρειαστεί να διαγράψεις τα πάντα. Ο χωρισμός που στο βάθος του αποτελείται από αγάπη είναι φανερά αισθητός σε κάθε επόμενο παρόν μας και αυτό είναι οκ. Είναι υγιές και άκρως λειτουργικό για να μπορέσεις να προχωρήσεις σε κάτι νέο. ΄Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το ‘’νέο’’ για σένα.

Τι θα πει «θα έπρεπε να είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς;»

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου και μην μπαίνεις στη διαδικασία να εξετάσεις όσα έγιναν υπό το πρίσμα των μπορεί και των ίσως. Ό,τι έγινε, έγινε, ότι είπατε το είπατε και ότι αισθανθήκατε σε διαβεβαιώ πως ακόμα υπάρχει. Κι ας μην το αναγνωρίζεις πάντα συνειδητά. Τις στιγμές εκείνες που κάτι, κάπ@ς σε έκανε να τ@ θυμηθείς είναι και οι στιγμές που βιώνεις εκείνη την αγάπη. Την αγάπη που μοιραστήκατε, κι ας αλλάξατε δρόμους. Οι δρόμοι άλλωστε πάντα ξανά ενώνονται και συναντιούνται απλά στη περίπτωση του χωρισμού συμβαίνει πιο σπάνια. Σχεδόν ασυναίσθητα, κι αν το καλοσκεφτείς θα δεις πως έχω δίκιο.

Η εμπειρία του χωρισμού είναι εμπειρία ζωής

Γιατί πιστεύουμε πως ένας χωρισμός είναι από τις χειρότερες εμπειρίες που θα μπορούσαμε ποτέ να βιώσουμε; Πρόκειται στα αλήθεια για μια εμπειρία ζωής, μια εμπειρία που αν είμαστε τυχεροί, κάποια στιγμή θα εξιστορούμε και στα παιδιά μας και ίσως και να γελάμε μαζί τους για όλα τα λάθη ή τα δράματα που κάποτε βιώναμε επί εκατό.

Ένας χωρισμός αγαπημένη και αγαπημένε μου, φρόντισε να γνωρίζεις πως πέρα από εμπειρία ζωής είναι και ένα τεράστιο μάθημα. Μάθημα για την αγάπη. Για όσα λάβαμε και κυρίως για όσα ήμασταν διατεθειμένοι να δώσουμε. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναγκαστείς να τον ξανά βιώσεις, μην προσπαθήσεις να τον αποφύγεις. Κάνε ότι νιώθεις, και να είσαι σίγουρος και σίγουρη πως θα δεις τον εαυτό σου με διαφορετικό μάτι και όπως δεν τον έχεις δει μέχρι τώρα.

Α, και κλείνοντας, έχε υπόψιν σου το πιο βασικό: Αν σκοπεύεις να μπεις σε μια νέα σχέση για να ξεπεράσεις την προηγούμενη, πιο πιθανό είναι να χάσεις τον εαυτό σου μέσα στη νέα, παρά την ύπαρξη της σχέσης που κάποια στιγμή στο παρελθόν σε στιγμάτισε. Σκέψου υπεύθυνα και αγάπα όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα, ξεκινώντας πάντα από τον εαυτό σου!