Αν και θα θέλαμε τα αγαπημένα μας προϊόντα περιποίησης να διαρκούν για πάντα, φτάνει πάντα η στιγμή της ημερομηνίας λήξης τους.

Αν το ακούς πρώτη φορά, μην ανησυχείς. Παρόλο που δεν είναι πάντα απλό να δεις πόσο διαρκούν τα skincare προϊόντα σου, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες  για τη διάρκεια ζωής της αγαπημένης σου κρέμας.

Πότε λήγουν τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας;

Ουσιαστικά, η αντίστροφη μέτρηση της διάρκειας ζωής ενός προϊόντος ξεκινάει τη στιγμή μετά το άνοιγμα του. Γι’ αυτό και πάνω στη συσκευασία έχει ένα σχέδιο που αναγράφει αυτό το χρονικό περιθώριο σε μήνες. Συγκεκριμένα, μοιάζει με ένα δοχείο με ανοιχτό καπάκι και έχει έναν αριθμό στο εσωτερικό του. Από την άλλη, αν ένα προϊόν περιποίησης δεν έχει ανοιχτεί, μπορεί να διαρκέσει 2-3 χρόνια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις την αναγραφόμενη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος καθώς πέρα από τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του, η χρήση του μετά τη λήξη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Σε γενικές γραμμές, οι διάρκειες ζωής των βασικών προϊόντων στη ρουτίνα περιποίησης σου είναι οι παρακάτω.
  • Καθαριστικά: 1 έτος.
  • Τονωτικά: 6 μήνες έως ένα έτος
  • Οροί και ενυδατικές κρέμες (για πρόσωπο και σώμα): έχουν μεγάλο εύρος από 1 μήνα έως 1 έτος
  • Αντηλιακά: Μέχρι τρία χρόνια

Ακόμα, είναι καλό να θυμάσαι ότι τα εντελώς φυσικά προϊόντα θα διαρκέσουν ακόμα λιγότερο καθώς έχουν ελάχιστα έως καθόλου συντηρητικά.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιο skincare προϊόν έχει λήξει;

Τα βασικότερα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένα προϊόν περιποίησης έχει λήξει είναι οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή το άρωμα του.

Για παράδειγμα, ένα προϊόν έχει λήξει αν ήταν κάποτε διαυγές ή λευκό και τώρα φαίνεται κίτρινο ή αποχρωματισμένο. Ή, αν ήταν λείο και κρεμώδες, αλλά τώρα είναι σβολιασμένο. Επίσης, το αντηλιακό μπορεί να γίνει υδαρές όταν έχει λήξει, όπου και χρειάζεται να το αντικαταστήσεις αμέσως.

Extra tip: Γράψε με ένα μαρκαδόρο πάνω στο προϊόν την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος μόλις το ανοίξεις για να μην την ξεχάσεις.

Πώς μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια των skincare προϊόντων σου

Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο αποθήκευσης και χρήσης των προϊόντων σου. Έτσι, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν να διαρκέσουν περισσότερο.

Διατήρησε τα προϊόντα σου σε δροσερό, ξηρό μέρος

Το φως, η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής των skincare προϊόντων. Γι’ αυτό απόφυγε να τα έχεις κοντά στο ντους ή σε ηλιόλουστο παράθυρο. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να επενδύσεις σ’ ένα beauty fridge για να τα αποθηκεύεις εκεί!

Χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για τα προϊόντα σε βάζα αντί για τα δάχτυλα σου

Η χρήση μιας κρέμας σε βάζο απευθείας με τα δάχτυλα σου μπορεί να μεταφέρει διάφορους μικροοργανισμούς στο προϊόν. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος. Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείς μια μικρή σπάτουλα για την εφαρμογή προϊόντων σε βάζο. Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρείς τη σπάτουλα καθαρή, πλένοντας τη πριν και μετά τη χρήση.

Κλείνε καλά τα καπάκια

Αφού χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν, βεβαιώσου ότι το έχεις σφραγίσει για να κρατήσεις μακριά την υγρασία και τα βακτήρια.

Αν έχεις αμφιβολίες για το αν ένα προϊόν έχει λήξει, καλύτερα να το πετάξεις

Αν και σε κανέναν δεν αρέσει να πετάει ένα μισογεμάτο προϊόν, δεν αξίζει να το κρατήσεις ρισκάροντας να ερεθίσει το δέρμα σου. Δες το ως ένα έναυσμα για να μην αμελείς κανένα βήμα της καθημερινής σου περιποίησης, απολαμβάνοντας τα αγαπημένα σου προϊόντα στο έπακρο!