Γνωρίζεις τη φράση «τα πάντα με μέτρο». Όπως σε όλα τα πράγματα, το ίδιο ισχύει και στη διατροφή. Την οποία προσπαθείς να τη διατηρήσεις ισορροπημένη. Καταναλώνοντας πολλές τροφές που ενισχύουν τον οργανισμό σου, ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Ωστόσο, πολλές φορές βγαίνεις εκτός προγράμματος. Το junk food φαντάζει πιο εύκολη επιλογή, ειδικά αν βαριέσαι να μαγειρέψεις.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να το απολαμβάνεις μια στο τόσο. Αλλά, αν ψάχνεις λίγη βοήθεια, για να απομακρυνθείς από τις ανθυγιεινές συνήθειές σου – και να επιστρέψεις σε κάτι που το σώμα σου θα εκτιμήσει περισσότερο – διάβασε την τεχνική που ακολουθεί:

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Schience ανακάλυψαν ένα καλό κόλπο, για να αποφεύγεις το πρόχειρο φαγητό.

Συγκεκριμένα, η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα είχε ως δείγμα 244 ενήλικες νεαρής ηλικίας. Μερικοί από αυτούς προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Οι ερεύνητές τους ζήτησαν να επιλέξουν ανάμεσα σε «υγιή» και «ανθυγιεινά» τρόφιμα, τα οποία παρουσιάζονταν σε μια οθόνη υπολογιστή. Όταν, λοιπόν, έπρεπε να διαλέξουν μεταξύ των προτεινόμενων φαγητών, κλήθηκαν είτε να μιλήσουν στο πρώτο πρόσωπο – π.χ. λέγοντας «Τι θέλω;» – ή στο τρίτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας το ονόμά τους – π.χ. «Τζο, τι θες;». Ορισμένοι συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως λάβει οδηγίες να παρακολουθήσουν ένα βίντεο δύο λεπτών. Το συγκεκριμένο βίντεο υποστήριζε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, όσοι μιλούσαν στον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο ήταν πιο πιθανό να πετάξουν το πρόχειρο φαγητό. Και να κάνουν μια πιο υγιεινή επιλογή. Αυτή η πιθανότητα αυξανόταν, αν είχαν παρακολουθήσει το βίντεο. Επωφελούνταν, δηλαδή, περισσότερο συνδυάζοντας αυτόν τον αποστασιοποιημένο τρόπο να μιλούν στον εαυτό τους και μιας παρότρυνσης για σωστή διατροφή (μέσω του βίντεο). Ακόμα, όμως, και χωρίς το βίντεο, συνέχιζαν να κάνουν υγιεινές επιλογές. Κάτι που δείχνει ότι το να μιλάς στον εαυτό σου στο τρίτο πρόσωπο, αρκεί. Αποτελεί καλή στρατηγική αυτοελέγχου, που σε ενθαρρύνει να τρως πιο υγιεινά.

Λοιπόν, τι λες; Θα δοκιμάσεις τη συγκεκριμένη τεχνική την επόμενη φορά που θα είσαι έτοιμη να παραγγείλεις απ’ έξω;