Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε το πώς χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας έτσι ώστε να επεκτείνουμε τη ζωή τους, και να μειώσουμε την ανάγκη μας να πάρουμε καινούργια. Έτσι θα εξοικονομήσουμε χρήματα, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα όσο λιγότερους πόρους γίνεται για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Ένας τρόπος να το καταφέρεις αυτό είναι να επαναχρησιμοποιείς κάποια αντικείμενα που έχεις συνηθίσει να πετάς και να τα κάνεις ξανά χρήσιμα αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια. Ποια είναι αυτά τα αντικείμενα;

Πλαστικά δοχεία τροφίμων και ποτών

Αν και οι πολλές πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των δοχείων γιαουρτιού και των μπουκαλιών γάλακτος αποτελούνται από ανακυκλώσιμο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), εξακολουθούν να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να μετατρέψεις ορισμένα δοχεία τροφίμων και ποτών σε λειτουργικά αντικείμενα οικιακής χρήσης. Τα πλαστικά δοχεία μικρού μεγέθους, όπως αυτά που μπαίνουν τα μανιτάρια ή το καλαμπόκι, μπορούν να επανατοποθετηθούν ως διαχωριστικά συρταριών για να διατηρήσουν την οργάνωση της συρταριέρας σου. Επίσης τα πολύ μικρά πλαστικά δοχεία γιαουρτιού μπορούν να γίνουν καλούπια για σπιτικό παγωτό ή ατομικές γρανίτες. Απλώς τα γεμίζεις με χυμό, τοποθετείς ένα ξυλάκι στη μέση και καταψύχεις.

Παλιά βαμβακερά T-shirts

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολλά βαμβακερά t-shirts τα οποία όταν είναι φθαρμένα συνήθως τα πετάμε αφού δεν μπορούμε να το χαρίσουμε σε κάποιον άλλον. Για να μεταμορφώσεις ένα φθαρμένο βαμβακερό μπλουζάκι σε κάτι χρήσιμο, μπορείς να κόψεις τις ραφές και στη συνέχεια να κόψεις το υπόλοιπο ύφασμα σε τετράγωνα των 20 εκατοστών. Αυτά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις φιλικά προς το περιβάλλον φύλλα για το στεγνωτήριό σου. Απλά μούλιασε τα τετράγωνα υφάσματα σε λευκό ξύδι με ένα κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεβάντας και ρίξε ένα στο στεγνωτήριο κάθε φορά που το χρησιμοποιείς.

Τσάντες συσκευασίας

Παρόλο που οι περισσότερες τσάντες από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο αποτελούνται από ανακυκλώσιμα υλικά, όταν χρησιμοποιούνται για τη συλλογή μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, κατευθείαν χάνει το νόημά της η ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει λογική το να χρησιμοποιείς της σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά για να πετάς τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται. Αλλά επειδή σίγουρα είναι μια καλύτερη λύση από το να αγοράσεις νέες σακούλες απορριμμάτων, ενώ ήδη έχεις μερικές, μπορείς να τις χρησιμοποιείς μόνο για την ανακύκλωσή σου ή για τα απορρίμματα του κατοικίδιού σου. Η ιδέα είναι να μην αγοράζεις αντικείμενα που ήδη έχεις.

Γυάλινα μπουκάλια και βάζα

Είτε άδεια μπουκάλια κρασιού ή βάζα κεριών, τα γυάλινα δοχεία μπορούν να μετατραπούν σε μια ποικιλία πρακτικών εργαλείων για διαφορετικές περιοχές του σπιτιού σου. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να τα χρησιμοποιήσεις ως βάζα για λουλούδια. Επίσης εάν έχεις κήπο μπορείς να φτιάξει μια DYI συσκευή ποτίσματος. Απλά άνοιξε μια τρύπα στο χώμα, γέμισε το μπουκάλι με νερό και τοποθέτησέ το ανάποδα στην τρύπα. Αυτό το επιπλέον νερό θα σε βοηθήσει σίγουρα να επεκτείνεις τον χρόνο μεταξύ των ποτισμάτων.

Υλικά δώρου και συσκευασίας

Εάν πετάς ένα τέλειο περιτύλιγμα δώρου κάθε φορά που σου κάνουν ένα δώρο, τότε κάνεις λάθος. Τα χαρτιά περιτυλίγματος, οι φιόγκοι, οι σακούλες δώρων και οι κορδέλες μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν για να τυλίξουν μελλοντικά δώρα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις να ξετυλίξεις προσεκτικά τα δώρα σου για να αποφύγεις τα σχισίματα.

Το ίδιο ισχύει για το περιτύλιγμα φυσαλίδων η αλλιώς bubble wrap το οποίο είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί αλλά είναι εύκολο να επαναχρησιμοποιηθεί κάθε φορά που μετακινείς ή στέλνεις με το ταχυδρομείο κάτι εύθραυστο.

featured photo: @titovailona