Ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει τόσο πολύ τον τελευταίο χρόνο, που αναπόφευκτα επηρεάστηκαν και οι οικονομικές μας ανάγκες. Και, ενώ τα χρήματα μπορεί να είναι και για εσένα ένα πολύ αγχωτικό κομμάτι της ζωής σου, το να νιώθεις ασφάλεια και αυτοπεποίθηση σε αυτόν τον τομέα μπορεί να σε ανακουφίσει από το καθημερινό άγχος.

Πώς μπορείς όμως να εξαφανίσεις τους φόβους σου και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και οικονομική ελευθερία;

Αποταμίευσε, ανεξάρτητα από τα έσοδά σου

Το ποσό που θέλεις να αποταμιεύσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους δικούς σου στόχους. Οι οποίοι μπορεί να είναι μακροπρόθεσμοι ή βραχυπρόθεσμοι. Αυτό που πρέπει όμως να κάνεις είναι να αποταμιεύεις κάθε μήνα ένα ποσό. Θυμήσου πως δεν χρειάζεται να έχεις υψηλές απολαβές από την εργασία σου για να αποταμιεύσεις. Αρκεί ένα μικρό ποσό αλλά σε σταθερή, μηνιαία βάση.

Παρακολούθησε τα έξοδά σου και άλλαξε το Mindset σου

Προσπάθησε να κρατάς ένα ημερολόγιο με τα ημερήσια έξοδά σου. Έτσι θα δεις στο τέλος κάθε μήνα που ακριβώς ξοδεύεις τα περισσότερα χρήματα, και το κυριότερο, εάν μπορείς να τα μειώσεις με κάποιον τρόπο.

Ξεκίνα να ψάχνεις τους τρόπους με τους οποίους τα χρήματα μπορούν να στηρίξουν την τωρινή αλλά και τη μελλοντική ζωή σου. Σκέψου πως τα χρήματα είναι απλά ένα εργαλείο που μπορεί να σου προσφέρει ασφάλεια. Μάθε επίσης πώς να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου με τρόπο που μπορούν να σε οδηγήσουν σε ένα επιπλέον εισόδημα. Για παράδειγμα, μήπως έχεις κάποιο χόμπι στο οποίο εάν επενδύσεις, έτσι ώστε να πάρεις περισσότερες γνώσεις και να το προωθήσεις, θα σου αποφέρει περισσότερα χρήματα στο μέλλον;

Σίγουρα σκέφτεσαι πως με μικρές αλλαγές δεν θα φτάσεις ποτέ σε κάποιον μεγάλο στόχο, στην αγορά ενός σπιτιού για παράδειγμα. Έχεις σκεφτεί όμως πως με καμία αλλαγή δεν θα φτάσεις σίγουρα πουθενά; Βάλε μικρούς στόχους αποταμίευσης και γιόρτασε κάθε σου μικρή νίκη όταν φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η κοινωνία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αξία μας με βάση το πόσα χρήματα κερδίζουμε ή το κοινωνικό μας status. Kαι σίγουρα αυτό είναι άλλος ένας λόγος που αγχωνόμαστε για την οικονομική μας ευχέρεια. Η μεγαλύτερη νίκη όμως είναι να απελευθερωθείς από αυτές τις πεποιθήσεις και να βαδίζεις μόνο με τις δικές σου αξίες.

featured photo: @jennyteo