Πώς θα ήταν άραγε το καλοκαίρι εάν δεν είχαμε παγωτά για να δροσιστούμε;

Έχεις αναζητήσει συνταγές για το πώς να φτιάξεις παγωτό στο σπίτι και ξέρεις πως τα βασικά υλικά που θα χρησιμοποιήσεις είναι πάνω κάτω τα ίδια, δηλαδή γάλα, κρέμα γάλακτος ίσως κάποια γλυκαντική ύλη, φρούτα και ξηροί καρποί.

Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς παράγεται ένα παγωτό που θα βρεις στα ψυγεία των περίπτερων ή των σούπερ μάρκετ και ποια είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για να τα απολαμβάνεις εσύ το καλοκαίρι;

Τι είναι το παγωτό;

Είναι κάπως δύσκολο να φανταστεί κανείς το πόση χημεία κρύβει μέσα του ένα παγωτό. Στο κάτω-κάτω αποτελείται κατά βάση από τρία συστατικά. Το παγωτό είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται με κατάψυξη ενός μίγματος γάλακτος, κρέμας γάλακτος και άλλων βρώσιμων συστατικών, γλυκαντικών υλών και άλλων υλικών με συχνή ανάδευση και ενσωμάτωση αέρα για τη βελτίωση της υφής του, και, βέβαια, πάντα σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Ποια είναι τα συστατικά του και γιατί προστίθενται στη συνταγή;

Γάλα

Το πιο σημαντικό συστατικό του παγωτού είναι το γάλα, το οποίο θα δώσει και τη βάση στη γεύση, τη δομή και το άρωμα του τελικού προϊόντος. Σίγουρα έχεις παρατηρήσει διαφορά στη δομή και τη γεύση μεταξύ ενός παγωτού με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά συγκριτικά με ένα πλήρες σε λιπαρά παγωτό. Αυτό συμβαίνει, καθώς το λίπος του γάλακτος συντελεί στη δημιουργία ενός πιο γευστικού και αρωματικού αποτελέσματος, βελτιώνει τη δομή του και δίνει απαλότητα στην υφή του.

Γλυκαντικές Ύλες

Το ότι δίνουν γλυκύτητα το ξέρεις. Εκτός αυτού, όμως, η προσθήκη αυτών των συστατικών δίνει και άλλες ιδιότητες στο τελικό προϊόν, όπως στη σταθεροποίηση του σχήματος, της δομής και της ρευστότητας του παγωτού. Το πιο βασικό είναι πως βελτιώνουν την υφή και κάνουν πολύ πιο νόστιμο το προϊόν.

Πρόσθετα Τροφίμων

Όταν αναφερόμαστε σε ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν δεν γίνεται να λείπουν τα πρόσθετα συστατικά, όπως είναι οι σταθεροποιητές, οι γαλακτωματοποιητές, οι χρωστικές και αρωματικές ύλες. Αρχικά, οι σταθεροποιητές προστίθενται στο παγωτό και σε κάθε τρόφιμο για τη βελτίωση και σταθεροποίηση της ρευστότητας του, δηλαδή για να γίνει πιο σταθερή η δομή του. Αυτό συμβαίνει και στα παγωτά, με στόχο την καλυτέρευση και βελτίωση της δομής του. Αντίστοιχα, η προσθήκη των γαλακτωματοποιητών συμβάλει στην αποτροπή του διαχωρισμού των συστατικών με βάση το νερό και των συστατικών με βάση το λίπος.

Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρεις πως για την κυκλοφορία ενός προϊόντος στην αγορά πρώτα αυτό αξιολογείται από τυχαίο πληθυσμό για την εκτίμηση του αρώματος, της γεύσης, του χρώματος και της υφής του (οργανοληπτικός έλεγχος) και για τον λόγο αυτό προσθέτει η βιομηχανία, επιπλέον αρωματικές και χρωστικές ύλες. Εξάλλου, θα συμφωνήσεις πως το παγωτό πρέπει να έχει απαλό και ελκυστικό χρώμα και ιδιαίτερα ευχάριστο άρωμα!

Πώς παρασκευάζεται ένα βιομηχανοποιημένο παγωτό;

Η διαδικασία πάνω-κάτω είναι η ίδια με αυτή στο σπίτι.

Αρχικά, γίνεται μία προετοιμασία του μίγματος, ξεκινώντας από τη θέρμανση των ρευστών υλικών και στην πορεία γίνεται η προσθήκη και των υπολοίπων, πάντα με συνεχή ανάδευση. Στη συνέχεια, το μίγμα θερμαίνεται και παστεριώνεται, με σκοπό τη διάλυση όλων των συστατικών, τη ρευστοποίηση και ενσωμάτωση των πρόσθετων και τη διαμόρφωση της τελικής υφής του παγωτού. Έπειτα, το μίγμα ψύχεται, καταψύχεται, βελτιώνονται τα τελικά χαρακτηριστικά με προσθήκη αρωματικών και χρωστικών υλών και, τέλος, μπαίνει στα καλούπια (π.χ. ξυλάκι παγωτού) και συσκευάζεται. Έπειτα, διανέμεται στα σημεία πώλησης, ώστε να το απολαμβάνεις εσύ τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Υγιεινό παγωτό με μόνο 3 υλικά