Οι ηλεκτρονικές μας συσκευές, έχουν καταστεί πιο απαραίτητες από ποτέ. Tηλεργασία, τηλε-εκπαίδευση και πολλά ακόμα άλλα έχουν κατακλείσει την καθημερινότητα μας. Η ασταμάτητη όμως χρήση των μέσων αυτών, δημιουργεί και ένα μεγάλο πρόβλημα στις ζωές μας αφού αμέτρητες αρνητικές ειδήσεις χτυπούν τα κινητά μας και μαζί χτυπούν και την ψυχολογία μας. Εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού, ασθένειες, θάνατοι, νέα μέτρα, παράταση καραντίνας, εγκλεισμός είναι οι μόνες ειδήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

Κι όσο οι αρνητικές ειδήσεις μας κυριεύουν τόσο εμείς ψάχνουμε συνεχώς να δούμε, άραγε είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο; Η καραντίνα φτάνει στο τέλος της; Θα ανοίξουν τα σχολεία; Δημιουργώντας έναν τεράστιο κλοιό άγχους και αβεβαιότητας που πασχίζουμε να τον καλύψουμε με απαντήσεις.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί και φυσιολογική. Είναι στην ανθρώπινη φύση να επιδιώκουμε τον έλεγχο. Όλο αυτό το άγχος και η αβεβαιότητα που μας γεννάται, μοιραία πρέπει με κάποιο τρόπο να αντικατασταθεί από σιγουριά και έλεγχο. Έτσι περνάμε δεκάδες ώρες ψάχνοντας να βρούμε τις απαντήσεις που θα μας ανακουφίσουν. Βέβαια, συνήθως έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, όταν ήδη βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους είμαστε πιο ευάλωτοι στις δυσάρεστες ειδήσεις, με αποτέλεσμα αντί να αυξάνουμε την αίσθηση ελέγχου καταλήγουμε να είμαστε πιο φοβισμένοι και ευάλωτοι από πριν.

Αν τα παραπάνω έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας σου, τότε ήρθε η ώρα να αρχίσεις να αποφεύγεις τις δυσάρεστες ειδήσεις. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ότι αρκούν 2,5 ώρες ενημέρωσης για την πανδημία την ημέρα για να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους και καταθλιπτικής συμπεριφοράς.

Ξεκίνα ορίζοντας χρονικό όριο στα κοινωνικά μέσα

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνεις συγκεκριμένο χρόνο στην επαφή σου με τα κοινωνικά μέσα. Όρισε έναν ικανοποιητικό χρόνο στον οποίο θα επικοινωνήσεις, θα κάνεις τις δουλείες σου και θα χαζεύεις λίγο παρακολουθώντας νέα. Μπορείς να χρησιμοποιείς χρονόμετρο, αλλά είναι σημαντικό να μένεις συνεπείς και να τηρείς τα όρια.

Αντικατέστησε το κινητό με δραστηριότητες

Αν η παραμονή στο σπίτι έχει αρχίσει να μοιάζει αφόρητη και το κινητό αποτελεί την μόνη σου ενασχόληση, ήρθε η στιγμή να αλλάξεις τρόπο σκέψης, ξεκίνα να βάζεις στην καθημερινότητα σου δραστηριότητες που θα σε γεμίζουν ενέργεια και αισιοδοξία. Σίγουρα έχεις σκεφτεί ένα χόμπι το οποίο θα σου ταίριαζε και θα ήθελες κάποια στιγμή να δοκιμάσεις. Τώρα είναι η ευκαιρία σου. Μαγειρική, κηπουρική, ποδηλασία, τρέξιμο είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που μπορούν να σε κρατούν απασχολημένο.

Work on you, for you

Για μένα σίγουρα αποτελεί το μότο της νέας χρονιάς και είναι η καταλληλότερη στιγμή να γίνει και το δικό σου. Αφιέρωσε χρόνο δουλεύοντας ουσιαστικά για εσένα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις στον εαυτό σου, να βρεις τα πατήματα και τις σταθερές σου. Να αξιοποιήσεις την κατάσταση που ζούμε για την προσωπική σου αυτοβελτιωση. Να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου, με όλους τους φόβους και τις ανασφάλειές του.

Και να θυμάσαι, όλο αυτό θα περάσει… και εμείς;  Εμείς θα είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ.

featured photo: @safwansarimin