Ο ήχος του τηλεφώνου που χτυπά μπορεί να φαίνεται άκακος σε πολλούς, ωστόσο λίγοι ξέρουν τι πανικό μπορεί να προκαλέσει στις καρδιές τους (είμαι μια από αυτούς). Καθώς ως επί το πλείστον η επικοινωνία μας έχει γίνει πλέον μη-προφορική, η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε χωρίς κάποια εικόνα μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική. Αν και οι νεότερες γενιές βασίζονται στα μηνύματα και στις face-to-face κλήσεις (βλέπε Facetime), υπάρχουν ακόμη στιγμές όπου δεν μπορείς να το αποφύγεις και πρέπει να μιλήσεις στο κινητό.

Ο Robert Straughton Lynd, σημαντική φιγούρα του κλάδου της κοινωνιολογίας στην Αμερική, είπε κάποτε πως «το τηλέφωνο είναι o μεγαλύτερος μπελάς των σύγχρονων ευκολιών, η μεγαλύτερη ευκολία μεταξύ των σύγχρονων μπελάδων.»

Όταν μετακόμισα για σπουδές, με πανικόβαλε η ιδέα του να είμαι μακριά από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Επικοινωνούσαμε συχνά, κάτι που προηγουμένως με τρόμαζε στην ιδέα. Αυτή η συνήθεια συνεχίστηκε όταν ξεκίνησα να ζω στο Λος Άντζελες, μια πόλη γνωστή για την κίνηση και τις καθυστερήσεις της. Έτσι, από εκεί που με δυσκολία άντεχα να μιλήσω για 15 λεπτά στο τηλέφωνο, έφτασα στο σημείο να μιλάω με τις ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μου – και να το απολαμβάνω!

Να πώς μπορείς να ξεπεράσεις το φόβο του τηλεφώνου:

  1. Σκέψου από πριν τι θα πεις

Μέρος της ανασφάλειας που νιώθουμε οφείλεται στο ότι δεν ξέρουμε από πριν τι να πούμε. Σκέψου από νωρίς μερικά πράγματα που θέλεις να συζητήσεις. Αν πρόκειται για ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα, κάνε μια λίστα με ερωτήσεις ή σημεία που θέλουν διευκρίνιση. Αν είναι πιο προσωπικό, σκέψου σε τι φάση βρίσκεται ο/η φίλος/η σου τι πιθανότατα θα θέλει να πείτε. Πρόβαρε από πριν μερικές προτάσεις που έχεις στο μυαλό σου. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο αλλά πάντα με βοηθά να νιώσω σιγουριά προτού πάρω τηλέφωνο.

  1. Προσαρμόσου

Όταν πρόκειται για ένα τηλεφώνημα που δεν είναι επαγγελματικό, το να μιλάς σύμφωνα με το «πλάνο» που έχεις σχεδιάσει θα κάνει τη συζήτηση αρκετά περίεργη. Σίγουρα θα σε βοηθήσει να έχεις σκεφτεί από πριν ένα-δυο θέματα συζήτησης αλλά στην τελική, να θυμάσαι να ακούς προσεκτικά ο,τι σου λένε και να απαντάς αναλόγως. Όσο πιο πολύ φαντάζεσαι τη συζήτηση μέσω τηλεφώνου ως μια κουβέντα που άνετα θα κάνατε στον καναπέ του σπιτιού σου, τόσο πιο καλά θα πάει.

  1. Να θυμάσαι πως το τηλεφώνημα είναι μέρος μια πραγματικής σχέσης

Ίσως αυτή η συμβουλή να φαίνεται αυτονόητη, όμως είναι εύκολο να νιώσεις αβεβαιότητα για τη φιλία ή την επαγγελματική σχέση που έχεις με το άτομο που μιλάς στο τηλέφωνο. Να θυμάσαι ότι ο «φόβος του τηλεφώνου» είναι συχνό φαινόμενο και όλοι δείχνουν κατανόηση αν η κουβέντα δεν προχωρήσει όπως έπρεπε.

  1. Αν έχεις αμφιβολίες, κάνε ερωτήσεις

Είτε βρίσκεσαι σε μια συνέντευξη για δουλειά είτε μιλάς με ένα φίλο, το να κάνεις μια καλή ερώτηση είναι ένας φοβερός τρόπος για να αποφύγεις τις παύσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Δείχνει ενδιαφέρον και σου δίνει την ευκαιρία να ακούσεις παρά να φρικάρεις επειδή πρέπει να βρεις κάτι να πεις.

  1. Τηλεφώνησε ακόμη και αν δεν νιώθεις έτοιμη

Το να αναβάλλεις ένα τηλεφώνημα που πρέπει να γίνει, σίγουρα δεν το κάνει να εξαφανιστεί. Αντιθέτως, αυξάνει το άγχος σου και παρατείνει το αίσθημα τρόμου που νιώθεις. Όταν έχεις σκεφτεί τι θέλεις να συζητήσεις, μην το αναβάλλεις άλλο.

Χωρίς την εφεύρεση του  Μr. Bell, οι σχέσεις εξ’ αποστάσεως θα ήταν σχεδόν αδύνατες ή θα γίνονταν με μεγάλη καθυστέρηση. Αν και η επικοινωνία face-to-face είναι καλύτερη, το τηλέφωνο μας επιτρέπει να μιλήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα όταν αυτό δεν είναι εφικτό. Επίσης, λειτουργεί σαν μια μεταμφίεση: εφόσον το άτομο με το οποίο μιλάς δεν μπορεί να σε δει, μπορείς να έχεις μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση όταν συζητάτε. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα ενώ μιλάς (να φοράς τις πιτζάμες σου ή να πίνεις τσάι), αρκεί να δίνεις προσοχή στο άτομο που σου μιλάει. Δημιούργησε μια ήρεμη ατμόσφαιρα και πάρε τηλέφωνο.

«Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία είναι η δυνατότητα να δράσεις.» – Alexander Graham Bell