Κανένας χωρισμός δεν είναι εύκολος. Κάθε σχέση είναι διαφορετική, όλες όμως μοιράζονται συναισθήματα, στιγμές, οικειότητα. Όμως, όσο οδυνηρό κι αν φαντάζει το τέλος μιας ιστορίας αγάπης, είναι απαραίτητο εάν η σχέση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Είναι σημαντικό να ξέρεις πότε να τερματίσεις μια σχέση, αλλά και να μπορείς να δώσεις αυτό το τέλος ειρηνικά, σύμφωνα με την ειδικό, Sharon Schweitzer. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί και διάλεξε προσεκτικά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις. Δημιούργησε μια συνθήκη μέσα στην οποία ο χωρισμός θα μπορέσει να έρθει ήρεμα και με αμοιβαίο σεβασμό.

Πώς μπορείς, όμως, να ξέρεις στα σίγουρα ότι πρέπει να χωρίσεις με κάποιον που αγαπάς; 

1. Η σχέση έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά

Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο να εκφράζουμε την αγάπη μας και να προσφέρουμε στη σχέση. Αν, όμως, καταλαβαίνεις ότι δίνεις πολλά, χωρίς να παίρνεις τίποτα, αν νιώθεις ότι τα όριά σου δεν γίνονται σεβαστά, αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να αποτελεί ένα καλό σημάδι ότι ήρθε η ώρα να χωρίσεις.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο θεραπευτή, Zach Brittle, ένας χωρισμός αναλύεται σε αυτό που καθένας από τους δύο ζητάει από μια σχέση και στο κατά πόσο ο άλλος είναι πρόθυμος να το προσφέρει. Θυμίζει, επίσης, ότι οι σχέσεις δεν είναι μόνο 50/50, αλλά και 100/100. Αξίζεις να σε αντιμετωπίζουν με την ίδια αγάπη και τον σεβασμό που προσφέρεις κι εσύ στους άλλους.

2. Το ταίρι σου βρίσκεται μακριά

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως δεν είναι εξ ορισμού κακές. Στην πραγματικότητα, έχουν και τα θετικά τους. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι απουσιάζουν οι στιγμές, οι κοινές εμπειρίες, η καθημερινότητα που ενδυναμώνει τη σχέση. Αν, λοιπόν, ζεις μια τέτοια ιστορία, ίσως είναι καιρός να αναλογιστείς ότι οι ζωές σας δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

3. Δεν είστε στην ίδια σελίδα

Εάν βλέπεις ότι εσύ και το ταίρι σου δεν έχετε τα ίδια όνειρα και στόχους για τη ζωή, τότε θα πρέπει να σκεφτείς αν αυτή η σχέση πηγαίνει όντως κάπου ή αν το τέλος είναι αναπόφευκτο. Κανείς δεν πρέπει να συμβιβάζεται με σοβαρές αποφάσεις που δεν τον εκφράζουν και μόνο δυστυχία θα του προκαλέσουν μακροπρόθεσμα.

4. Το ταίρι σου έχει τοξική συμπεριφορά

«Όταν μια σχέση μας κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό, αυτό μοιραία θα επηρεάσει κι άλλους τομείς της ζωής μας», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman. «Μπορεί να μη το συνειδητοποιείς, αλλά είναι πολύ πιθανό να αφιερώνεις υπερβολικό χρόνο προσπαθώντας να διαχειριστείς τα συναισθήματα των άλλων, να ξεπεράσεις εμπόδια και να συμβιβαστείς με πλάνα που πραγματικά δεν σε ικανοποιούν. Όταν ξοδεύεις τόση ενέργεια σε τέτοια πράγματα, είναι αδύνατον να αφοσιωθείς σε όσα έχουν αληθινά σημασία για σένα».

Απόφυγε τις συμβουλές τρίτων και εμπιστεύσου την κρίση σου

Οι φίλοι και η οικογένεια σίγουρα είναι καλοί και σε αγαπούν. Είναι, όμως, έξω από τη σχέση. Γι’ αυτό, όταν πάρεις την απόφαση να χωρίσεις, μην τους εμπλέξεις. Οι πολλές κουβέντες από τρίτους το μόνο που θα καταφέρουν είναι να σε μπερδέψουν και να σε ταλαιπωρήσουν περισσότερο απ’ όσο ήδη βασανίζεσαι σε μια περίοδο χωρισμού. Απόφυγε τις ερωτήσεις και μη μπεις στη διαδικασία να αναλύσεις τις λεπτομέρειες που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ο χωρισμός θα φέρει ένα ντόμινο διαφορετικών φάσεων και συναισθημάτων. Κατά καιρούς, ίσως αισθανθείς ότι μετάνιωσες και θέλεις να επιστρέψεις στη σχέση σου. Τότε, θα είναι καλό να θυμάσαι τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκες στην απόφαση του χωρισμού.