Δεν έχει τύχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να γνωρίσω κάποιον που να μην έχει αισθανθεί πίεση να έχει μια επιτυχημένη σχέση. Θες για κοινωνικούς, οικογενειακούς, θρησκευτικούς ή ακόμα και για καθαρά προσωπικούς του λόγους κάποιος; Η πίεση υπάρχει.

Είναι κάπως σαν μια κοινώς αποδεκτή πεποίθηση πως όταν κάνεις μια σχέση θα πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει σε γάμο και κατα τη διάρκειά της θα πρέπει να είσαι μόνιμα με ένα χαμόγελο στα χείλη και να περνάς μόνο καλά. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι χάσιμο χρόνου.

Και θα μου πεις, τι κακό υπάρχει να έχεις έναν σύντροφο και να θες να περάσεις τη ζωή σου μαζί του; Πειράζει που πιστεύω πως είμαι ευτυχισμένη; Φυσικά και όχι και μάλιστα είναι πολύ όμορφο που το ζεις αυτό.

Το σημαντικό είναι όμως να κατανοήσουμε πως ο χωρισμός δεν σημαίνει αποτυχία

Είναι πολύ λάθος να πιστεύεις κάτι τέτοιο και μάλιστα μπορώ να πω πως μπορεί να σου δημιουργήσει και βαθύτερα προβλήματα. Δεν θα σε βοηθήσει να είσαι ανοιχτή στη σχέση σου, θα σε γεμίσει με φόβο, θα προσπαθείς μόνιμα να κάνεις πράγματα ώστε να μην χαλάσει η σχέση σου με αποτέλεσμα να υπάρχουν φορές που δεν θα είσαι πιστή και αληθινή με τον εαυτό σου και πολλά πολλά άλλα.

Αντιθέτως όμως αν σκεφτείς πως ένας χωρισμός είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αυτο-βελτίωση θα βοηθήσεις πολύ τον εαυτό σου και στο πως θα νιώθεις αλλά και στο πόσο θα δουλέψεις με τον εαυτό σου ώστε στην επόμενη σχέση να μπεις πιο ολοκληρωμένη και να κάνεις και εκεί την προσπάθειά σου.

Έχε στο νου πως κάθε σχέση είναι επιτυχημένη ανεξάρτητα από τη διάρκειά της. Από κάθε σχέση κάτι παίρνεις και το πιο σημαντικό είναι πω κάτι μαθαίνεις. Έχεις την ευκαιρία να σταθείς δίπλα στον εαυτό σου και να τον παρατηρήσεις. Πως αντέδρασες σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Τι σου άρεσε και τι δεν σου άρεσε. Τι θα ήθελες να αλλάξεις στον εαυτό σου ώστε να είσαι ακόμα πιο ευτυχισμένη την επόμενη φορά. Τι θα ήθελες να έχει μια σχέση για να σε κάνει να νιώθεις πλήρης και να το ψάξεις στην επόμενη. Πως διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου όταν την ίδια στιγμή αφιερώνεις χρόνο σε έναν “σημαντικό άλλο”.

Χάνεις τον εαυτό σου; Είσαι ο εαυτός σου; Πως εκφράζεις την αγάπη σου;

Δες την ευκαιρία που έχεις να εξελιχθείς ως άνθρωπος και να είσαι όλο και πιο πιστή σε εσένα και σε αυτά που πραγματικά σου φέρνουν ευτυχία.

Διώξε από μέσα σου την πεποίθηση πως η σχέση πρέπει αποκλειστικά να έχει συνέχεια για να είναι επιτυχημένη γιατί ίσως να χάσεις τον πραγματικό στόχο της σχέσης, ο οποίος είναι η ευτυχία, η ηρεμία και η πραγματική υγεία της.

Κάτι πολύ εύστοχο που είπε ο Larry Letich, θεραπευτής ζευγαριών, είναι πως «Μόλις αφοσιωθούμε στην καρδιά μας, το νευρικό μας σύστημα μας λέει ότι αυτό υποτίθεται θα είναι για πάντα. Επομένως, όταν δεν είναι για πάντα, είναι το ίδιο νευρικό σύστημα που αρχίζει να σας κάνει να έχετε αμφιβολίες ή ίσως να σηματοδοτεί ότι επειδή δεν κράτησε για πάντα, αυτή η σχέση δεν αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητές της».

Υπάρχουν χωρισμοί που μπορεί να είναι επώδυνοι όμως μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι είναι αυτό που ψάχνεις σε μια σχέση. Έτσι κάνουμε focus στην εσωτερική μας ανάπτυξη και εστιάζουμε στο μέλλον και όχι στο παρελθόν που είναι και ο στόχος μας.

Έτσι να θυμάσαι πως το τέλος μιας σχέσης -εάν συμβεί- όχι μόνο δεν είναι αποτυχία, αλλά είναι μια ευκαιρία για εσωτερική ανάπτυξη.