Τώρα που το 2020 είναι κιόλας εδώ, ένα μεγάλο θέμα είναι η διαχείριση των οικονομικών. Γι’ αυτό είμαστε όμως κι εμείς εδώ. Φέτος θα πρέπει να κάνεις οικονομία, να επενδύσεις και να μάθεις από που πρέπει να “κόβεις” μέχρι να έρθει το 2021.

Το να μπορείς να κάνεις οικονομία είναι μεγάλο προσόν. Όχι μόνο θα έχεις κάτι στην άκρη για μία ώρα ανάγκης αλλά μπορείς να επενδύσεις τα χρήματά σου και να βγεις κερδισμένη. Πώς άραγε μπορείς να διαχειριστείς σωστά τα οικονομικά σου;

Βασικοί κανόνες οικονομικής διαχείρισης 

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις, είναι ένα πλάνο. Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μία γενική εικόνα των οικονομικών σου. Αυτό μπορείς να το καταφέρεις ρίχνοντας μία ματιά στον τραπεζικό σου λογαριασμό. 

Μπορεί να είναι χρονοβόρο το να δημιουργείς από το μηδέν ένα πλάνο. Πρέπει να γράψεις αναλυτικά τους λογαριασμούς σου, τι ακριβώς ξοδεύεις κάθε μήνα, αν υπάρχει κάτι που έχεις να ξεπληρώσεις  και ποια είναι η οικονομική σου κατάσταση. 

Ακολούθησε κατά γράμμα το οικονομικό σου πρόγραμμα

Όλοι μας έχουμε θέσει ένα budget και μετά από λίγο το αφήνουμε στην άκρη. Παραγγέλνουμε απ’ έξω όταν βρέχει, παίρνουμε καφέ απ’ έξω και δεν φτιάχνουμε στο σπίτι. 

Δεν θα καταφέρεις ποτέ να εξοικονομήσεις χρήματα γι’ αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι αν δεν έχεις ένα συγκεκριμένο budget και κάνεις τα ανάλογα έξοδα. Έτσι, δεν επιτρέπεται να ξεπεράσεις το ημερήσιο budget σου, ούτε στο ελάχιστο. Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. 

Κάνε έκπληξη στον εαυτό σου

Όταν αρχίσεις να υπολογίζεις τα έξοδά σου, θα καταλάβεις ότι ξοδεύεις υπερβολικά πολλά χρήματα  σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι. 

Μόνο βλέποντας αναλυτικά τα έξοδά σου θα μπορέσεις να καταλάβεις ακριβώς τι ξοδεύεις και πού πηγαίνουν κάθε μήνα τα χρήματά σου. 

Μη φοβάσαι τα χρέη

Αν έχεις κάποιο χρέος, μην το αφήνεις να σε κρατάει πίσω. Μέσω της οικονομίας, μάζεψε χρήματα και ξεπλήρωσε το. 

Μπορείς να πληρώνεις λίγο-λίγο κάθε μήνα και θα δεις πόσο γρήγορα θα φτάσεις σε σημείο να μη χρωστάς απολύτως τίποτα.

Υπάρχει παραπάνω από ένας τρόπους να βγάλεις χρήματα

Με το να μάθεις να κάνεις οικονομία μπορείς να μάθεις να βγάζεις περισσότερα χρήματα. Αν σκοπεύεις να ξεπληρώσεις κάποιο χρέος ή να μην ξεφύγεις από το budget, πρέπει να ξέρεις πως μπορείς να βγάλεις χρήματα και με άλλους τρόπους. 

Μπορείς να βασιστείς σε κάποιο ταλέντο σου, να ξεκινήσεις ένα μικρό κατάστημα ή να συμβουλευτείς κάποιον πιο έμπειρο από εσένα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να βγάλεις χρήματα, ενώ ταυτόχρονα κάνεις οικονομία. 

featured image: careergirldaily.com