Η κουζίνα είναι ένας χώρος που συγκεντρώνει  μικρόβια. Αυτός είναι ένας λόγος που χρειάζεται να τον απολυμαίνεις συχνά, ακόμα και μετά από κάθε γεύμα σου.

Δεν αρκεί η απλή καθαριότητα της κουζίνας σου μετά το γεύμα σου. Ο λόγος είναι πως αποτελεί ένα χώρο που μαζεύει περισσότερα μικρόβια από ότι το μπάνιο σου. Από το σφουγγάρι που πλένεις τα πιάτα μέχρι τον πάγκο ή το ξύλο κοπής, η κουζίνα απαιτεί συχνή απολύμανση. Αν σκέφτεσαι ήδη πως ένα αντισηπτικό προϊόν είναι απαραίτητο, σκέφτεσαι σωστά.

Ποιες είναι όμως οι τρεις επιφάνειες στην κουζίνα σου που χρήζουν απολύμανσης;

1.Νεροχύτης

Όσο λαμπερός και αν σου φαίνεται ο νεροχύτης μετά από κάθε πλύσιμο πιάτων, δεν είναι. Μπορεί τα πιάτα σου να είναι καθαρά αλλά ο χώρος του νεροχύτη αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μικρόβια. Αρχικά, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να απολυμαίνεις το σφουγγάρι σου είτε με κάποιο προϊόν είτε με ξύδι. Με αυτό τον τρόπο, το προετοιμάζεις για τα επόμενα πιάτα, καθώς αν δεν το κάνεις, μεταφέρεις απλώς τους λεκέδες των προηγούμενων. Κι ας μην είναι ορατοί. Έπειτα, με τον ίδιο τρόπο απολυμαίνεις το νεροχύτη. Δεν είναι τόσο δύσκολο ούτε κουραστικό. Ίσα ίσα, θα νιώθεις πως όντως κρατάς το χώρο καθαρό.

2. Τα εργαλεία σου

Όπου εργαλεία βάλε μαχαίρι, ξύλο κοπής, χρήσιμα μπολάκια, κουτάλια. Αυτά που χρησιμοποιείς για να ετοιμάσεις τα γεύματα σου. Για παράδειγμα, αν μόλις έκοψες ένα ωμό κρέας/ψάρι είναι  πολύ σημαντικό να απολυμάνεις το εργαλείο σου πριν το χρησιμοποιήσεις σε κάτι άλλο.  Σε ζεστό νερό με ξύδι, άφησε να μουλιάσουν όσα χρησιμοποίησες και έπειτα πλύνε τα στο νεροχύτη ή το πλυντήριο πιάτων.

3. Επιφάνειες που ακουμπάς συχνά

Μία από αυτές είναι το ψυγείο. Δεν μπορείς να ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου αφού έχεις μόλις ετοιμάσει μία σάλτσα για παράδειγμα. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις άμεσα, αλλά η μεταφορά των μικροβίων από το ένα σημείο της κουζίνας στο άλλο είναι πανεύκολη. Αντί αυτού ψέκασε λίγο αντισηπτικό πριν αγγίξεις κάποια επιφάνεια ή χρησιμοποίησε κάποιο υγρό απολυμαντικό μαντηλάκι. Μετά από ένα σημείο θα σου γίνει συνήθεια, δεν θα χρειάζεται να το υπενθυμίσεις στον εαυτό σου.

featured photo: @musiena