Η ακμή στην ενήλικη ζωή είναι μια κατάσταση που συνδέεται στενά με τη συναισθηματική δυσφορία και από τα στατιστικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας παρατηρούμε πως αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Το άγχος, οι ορμονικοί, αλλά και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην όξυνση αυτού του skincare προβλήματος, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθεί ο απόλυτος οδηγός ομορφιάς που σχετίζεται με την ακμή στην ενήλική ζωή. Αν συγκαταλέγεσαι και εσύ σε εκείνους που ταλανίζονται από το συγκεκριμένο ζήτημα τότε δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να διαβάζεις τις παρακάτω γραμμές.

Τι είναι η ακμή;

Επρόκειτο για μια δερματική κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται όλο και περισσότερα σπυράκια στην επιδερμίδα, εξαιτίας του φραγμού που τίθεται σε αυτήν από τα έλαια που εκρήγνυνται.

Ποια είναι τα κύρια αίτια;

Η ακμή προκαλείται συχνά από ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια του εμμηνορροϊκού κύκλου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ως αποτέλεσμα κάποιων ιδιαίτερων καταστάσεων (πχ σύνδρομος πολυκυστικών ωοθηκών).

Παράλληλα, η ορμονική ανισορροπία μπορεί να δημιουργήσει ένα φράγμα στην επιδερμίδα, εξαιτίας της παραγωγής σμήγματος παχιάς υφής. Ακόμη, ένα άλλο αίτιο είναι και η εντερική φλεγμονή. Αν και δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ακμής, ορισμένες μελέτες έχουν καταδείξει, ότι μια δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, λόγω του αντίκτυπου της ινσουλίνης σε ορισμένες ορμόνες.

Ασφαλώς, όμως, μπορεί να επιδράσουν και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η χρήση συγκεκριμένων καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης που αν δεν αφαιρεθούν καλά μπορεί να φράξουν την επιδερμίδα.

Τι επίδραση ασκούν οι δερματικοί τύποι;

Οι λιπαρές επιδερμίδες είναι πιο ευάλωτες στην ενήλικη ακμή, αφού οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες οδηγούν σε μεγαλύτερη πιθανότητα φραγμού του δέρματος. Ακόμη, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τη βιώσουν από ότι οι άνδρες, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Επιπρόσθετα, μελέτη που διεξήχθη το 2018 αποκάλυψε πως η γενετική και η κληρονομικότητα συνδέονται με την ακμή, επηρεάζοντας την ανάπτυξη αυτής της πάθησης.

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Απολέπιση: Χρειάζεται να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην ρουτίνα περιποίησης σου, καθώς η χρήση πολλών προϊόντων και η ανάμειξη διάφορων δραστικών συστατικών μπορεί να επιδεινώσουν το υπάρχον πρόβλημα. Αν αντιμετωπίζεις ακμή καλύτερα να μην προτιμάς προϊόντα απολέπισης που περιέχουν άλφα-ύδρο-οξέα, αλλά πόλυ-ύδρο- οξέα, επειδή η επιδερμίδα μπορεί να τα ανεχθεί με μεγαλύτερη ευκολία. 2. Διατροφή: Ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, καταναλώνοντας περισσότερα πρεβιοτικά και προβιοτικά, ώστε να βελτιώσεις την εντερική σου λειτουργία. 3. Ψυχολογία: Προσπάθησε να διατηρήσεις την ηρεμία και την ψυχραιμία σου, καθώς το στρες επηρεάζει τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία αν βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα μπορεί να επηρεάσουν την εντερική λειτουργία, αλλά και την ορμονική ισορροπία. Επιπλέον, δύναται να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο σου, οδηγώντας πολλές φορές σε αύξηση στην πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ που αφυδατώνουν παραπάνω το δέρμα και αυξάνει την παραγωγή ελαίων. Εν τέλει, το δέρμα του καθενός μας έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις και η αντιμετώπιση της ακμής σίγουρα είναι μια μακρά διαδικασία. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε, ώστε να την αποχωριστούμε, υφίστανται ορισμένες επιλογές, τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε, για να την μειώσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς σε έναν Δερματολόγο.

featured photo: @ninaidea