Υπάρχουν άνθρωποι που είτε αντιμετωπίζουν την ακμή σε νεαρή ηλικία και έπειτα ξεχνούν την ύπαρξη της, υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που την αντιμετωπίζουν για πολλές δεκαετίες. Σε όποια από τις δύο κατηγορίες ανήκεις, ξέρεις πολύ ότι η ακμή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ξέρεις, επίσης, ότι το παραμικρό μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμά της και να ακυρώσει όση προσπάθεια έκανες τόσο καιρό να την κρατήσεις σε φυσιολογικά επίπεδα. Παρακάτω θα βρεις τους συχνότερους λόγους για τους οποίους η ακμή σου οδηγείται σε ξεσπάσματα και σου χαλάει όλη τη διάθεση.

H υφασμάτινη μάσκα σου

Μετά την πανδημία, η λέξη που έγινε περισσότερο δημοφιλής ειδικά στο χώρο της μόδας, ήταν το maskne. Η λεγόμενη ακμή που προκαλείται από τη μάσκα σου έγινε πολύ συχνό φαινόμενο για τον κόσμο εκεί έξω. Κι αυτό γιατί στη μάσκα σου παγιδεύονται βακτήρια, το σμήγμα και η λιπαρότητα που δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για το ξέσπασμα της ακμής σου. Τα καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι είτε να προσέχεις ότι κάθε σου μάσκα είναι απόλυτα καθαρή πριν την φορέσεις ή να επιλέξεις μάσκες που αφήνουν το δέρμα σου να αναπνεύσει όσο περισσότερο γίνεται.

Η μαξιλαροθήκη σου

Ό,τι ισχύει για την υφασμάτινη μάσκα σου, το ίδιο ισχύει και για την μαξιλαροθήκη. Αν έστω κι ένα βράδυ δεν καθαρίσεις το πρόσωπό σου πριν το ύπνο, όλα θα μεταφερθούν στη μαξιλαροθήκη σου και θα παραμείνουν εκεί. Έτσι, ακόμα κι αν το επόμενο βράδυ φροντίσεις για το skincare σου, είναι τζάμπα κόπος. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αλλάζεις και να πλένεις τις μαξιλαροθήκες σου κάθε 2-3 μέρες. Έτσι, δε θα συσσωρεύονται βακτήρια και λιπαρότητα πάνω σε αυτές για καιρό.

Το scrub για το πρόσωπο σου

Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι η απολέπιση αφήνει καθαρό και το πρόσωπό σου και φρέσκο, ωστόσο δεν λαμβάνεις έναν άλλον παράγοντα υπόψιν. Τα περισσότερα scrubs της αγοράς είναι ακατάλληλα για ευαίσθητες επιδερμίδες με ακμή. Αυτό οφείλεται στα ισχυρά συστατικά τους που πληγώνουν και αφυδατώνουν το δέρμα μετά τη χρήση. Αυτό που χρειάζεσαι είναι είτε να αποφύγεις το scrub τελειώς, είτε να προτιμήσεις κάτι με ήπια σύσταση.

Η έλλειψη ενυδάτωσης

Ο ήλιος ή το ότι συχνά ξεχνάς να πιεις νερό στη μέρα, δίνουν έναν ακόμη λόγο στην ακμή σου να κάνει την εμφάνισή της. Επίσης, το γεγονός ότι προτιμάς να μην ενυδατώνεις συχνά την επιδερμίδα σου επειδή πιστεύεις ότι η ακμή είναι δείγμα λιπαρότητας. Σου έχουμε νέα: Ακόμη και οι λιπαρές επιδερμίδες χρειάζονται σωστή και συχνή ενυδάτωση, αλλιώς τα πράγματα χειροτερεύουν. Όπως και να’χει, συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου προτού επιλέξεις το νέο σου moisturizer.

Η διατροφή σου

Ό,τι καταναλώνεις, φαίνεται και στην επιδερμίδα σου και η ακμή είναι τρανή απόδειξη γι’αυτό. Τα καυτερά φαγητά, τα γαλακτοκομικά, η γλουτένη και η ζάχαρη είναι όλα τροφές που έχουν συνδεθεί επανειλημμένα με την ακμή. Η διατροφή σου, λοιπόν, είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να φροντίσεις, αν έχεις τακτοποιήσει όλα τα υπόλοιπα με το skincare σου. 

Το στρες

Όπως σε κάθετι αρνητικό που βιώνουμε, το στρες και το άγχος δε θα μπορούσαν να λείπουν και από την περίπτωση της ακμής. Όταν βρίσκεσαι υπό πίεση και άγχος, ο οργανισμός σου παράγει ορμόνες που ευνοούν την λιπαρότητα. Αυτή ακριβώς η λιπαρότητα φράζει τους πόρους του δέρματός σου, δημιουργώντας συχνά ερεθισμούς και σπυράκια.

Εσύ που πειράζεις τα σπυράκια στο πρόσωπό σου

Και αφού εξετάσαμε όλους τους υπόλοιπους παράγοντας, σειρά έχεις εσύ. Εσύ που όταν βαριέσαι αποφασίζεις να “πειράξεις” τα σπυράκια στο πρόσωπο σου ελπίζοντας ότι θα εξαφανιστούν δια μαγείας. Μετά λύπης σου μετά διαπιστώνεις πως κάτι τέτοιο δε μπορεί να συμβεί τόσο απλά. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχεις ερεθίσει το δέρμα σου, στη χειρότερη θα έχεις μεταφέρει βακτήρια και μικρόβια στην ακμή σου δίνοντας της έναν επιπλέον λόγο να ξεσπάσει.