Όταν σε απασχολεί ένας πόνος στην κοιλιά, σίγουρα το μυαλό σου πάει σε κάποιο “άτακτο” όργανο. Πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που ο “φταίχτης” είναι ο εγκέφαλός σου; Κι όμως, όπως και στους πόνους στο στήθος, έτσι και με το στομάχι ο πόνος μπορεί να είναι φυσικός ή ψυχολογικός.

Το ήξερες εσύ ότι ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος με την κοιλιά μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου; (Που θα πει ότι αυτό το νεύρο ξεκινά από τον εγκέφαλο και όχι από την σπονδυλική στήλη). Έχε το στο μυαλό σαν έναν αμφίδρομο σωλήνα που μεταφέρει τα μηνύματα του εγκεφάλου στην κοιλιακή χώρα και πάλι πίσω.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης που παράγεται στον οργανισμό μας, παράγεται στην κοιλιακή χώρα. Έτσι, πώς θα ξέρεις αλήθεια αν ο πόνος στη κοιλιά έρχεται από τον εγκέφαλο ή από κάποιο όργανο στην κοιλιακή χώρα; Για να δούμε τι έχουν να μας πουν οι ειδικοί.

6 ενδείξεις ότι ο πόνος προέρχεται από την κοιλιακή χώρα.

1. Μπορεί να έφαγες φαγητό το οποίο ήταν μολυσμένο

Πολλές φορές οι λόγοι που οδηγούν σε πόνο είναι περιστασιακοί. Δυστυχώς, μερικές φορές αυτό μπορεί και να οδηγήσει σε τροφιμογενείς αρρώστιες.

Κάτι τόσο αθώο όσο το να δοκιμάσεις ένα καινούργιο πιάτο στο αγαπημένο σου εστιατόριο, μπορεί να κάνει το στομάχι σου άνω κάτω. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και στο σπίτι.

Οι αρρώστιες που προκαλούνται από τροφές, μπορούν να εμφανίσουν τα συμπτώματά τους ώρες, αλλά και μέρες μετά. Σε κάθε περίπτωση, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια, ακόμα και πυρετό.

2. Έχεις αέρια ή/και ρέψιμο

Τα αέρια βοηθούν συνήθως τον οργανισμό μας να αποβάλλει ορισμένες ουσίες, με το να επιτρέπει την εισχώρηση αέρα στο σύστημα. Για παράδειγμα, το 65% του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Που θα πει ότι ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τροφές όπως ζάχαρη ή/και κάθε ειδών γαλακτοκομικά. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τυριού, γάλακτος, παγωτού ή άλλων προϊόντων που περιέχουν λακτόζη μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιακή χώρα. Για πολλούς ανθρώπους αυτό εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή τους.

3. Το στομάχι σου είναι πρησμένο και δεν μπορείς να ενεργηθείς ή ακόμα και να φας

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί εντερική παρεμπόδιση, η οποία συμβαίνει όταν κάτι εμποδίζει το φαγητό ή και τα υγρά να περάσουν από το πεπτικό σου σύστημα. Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της όρεξης, δυσκοιλιότητα και εμετό.

4. Όταν μπορείς να δείξεις ακριβώς που πονάς

Ακόμα κι αν δεν είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα στην κοιλιακή χώρα έχουν κάποια συγκεκριμένη μορφή πόνου. Το θέμα όμως είναι ότι αν ο πόνος επικεντρώνεται σε μία μεριά της κοιλιακή χώρας, αυτό σημαίνει πως ίσως εκεί υπάρχει κάποιο θέμα.

5. Πήρες κάποιο αντιφλεγμονώδες χάπι χωρίς να έχεις φάει

Το να παίρνεις κάποιο παυσίπονο αρκετά συχνά χωρίς πρώτα να έχεις φάει, μπορεί να εύκολα να οδηγήσει σε πόνο στην κοιλιακή χώρα. Συχνά παρουσιάζεται ως καούρα.

6. Ο πόνος είναι σοβαρός και έχει πυρετό, αιμορραγία, ναυτία, ή/και εμετό

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πιθανά συμπτώματα κάποιας πιθανής μόλυνσης. Μην μπερδέψεις αυτά τα συμπτώματα με κάποιον απλό πόνο στο στομάχι.

Αν αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο, πρέπει αμέσως να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

2 ενδείξεις ότι ο πόνος στο στομάχι σου είναι ψυχολογικός

1. Συμβαίνει κυρίως όταν έχεις άγχος

Αν το στομάχι σου πονάει κάθε φορά που έχεις να ταξιδέψεις με αεροπλάνο ή πριν από κάποια παρουσίαση στη δουλειά, αυτό σημαίνει ότι το στρες επηρεάζει το στομάχι σου.

Υπάρχει μία ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των συναισθημάτων μας αλλά του πώς αντιδρά το σώμα μας σε αυτό. Αν γνωρίζεις το πώς το άγχος σου επηρεάζει το στομάχι σου και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

2. Ο πόνος έρχεται μαζί με μία απίστευτη αίσθηση πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι συνδεδεμένες με τον ανεξέλεγκτο φόβο. Όπως και με το άγχος, έτσι και οι κρίσεις πανικού προκαλούν φυσικά συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, διάρροια, εφίδρωση, τρέμουλο ή σκοτοδίνη.

Είναι φορές που ο πόνος στην κοιλιακή χώρα μπορεί να είναι φυσικός αλλά και ψυχολογικός.

Το στρες και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν εντερικούς σπασμούς και φλεγμονές στην κοιλιακή χώρα.


Πηγή: self.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily