Η πολυσυντροφικότητα είναι τρομακτική για κάποιους και δεν είναι σίγουρα για όλους. Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Αλλά ίσως την έχουμε παρεξηγήσει και ως έναν βαθμό.

Ο όρος polyamory γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1990. Είναι σύνθετη λέξη προερχόμενη από την ελληνική λέξη πολύ και τη λατινική amor, που σημαίνει αγάπη-έρωτας και ορίζει τις ανοιχτές σχέσεις με πολλούς ρομαντικούς συντρόφους που βασίζονται στην ειλικρίνεια.

Η πολυσυντροφικότητα αποτελεί μια μορφή ανοιχτής σχέσης συναινετικά μη μονογαμικής και περιλαμβάνει ανθρώπους κάθε φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Είναι λογικό να σε τρομάξει και να μην την κατανοείς σαν όρο κι εγώ ομολογώ πως έπρεπε να διαβάσω πολύ για να την κατανοήσω, ούσα βαθιά κτητική σαν άνθρωπος. Και το παραδέχομαι δεν είναι για εμένα γιατί δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που αμοιβαία συμφωνούν σε αυτό το είδος της σχέσης.

Το θεμέλιο αυτών των σχέσεων είναι ένα. Η ειλικρίνεια.

Πρώτα να κατανοήσουμε πως η πολυσυντροφικότητα δεν είναι αναζήτηση περιστασιακών σεξουαλικών επαφών, παράνομες σχέσεις, πατριαρχική πολυγαμία ή ακόμα και swinging (ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων).

Η πολυσυντροφικότητα αναφέρεται συγκεκριμένα σε άτομα που έχουν πολλές ρομαντικές σχέσεις ταυτόχρονα. Γι’ αυτό και συχνά παρερμηνεύεται με την εξαπάτηση στις μονογαμικές σχέσεις.

Οι άνθρωποι που έχουν πολυσυντροφικές σχέσεις είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ τους για τους άλλους συντρόφους τους. Η επιτυχία εξαρτάται από την ειλικρίνεια, την ακεραιότητα και την επικοινωνία.

Είναι, με απλά λόγια, η προθυμία να διατηρηθούν πολλαπλές σεξουαλικές ή/και ρομαντικές σχέσεις ταυτόχρονα — αλλά σε αντίθεση με κάποιον που απατάει σε μια μονογαμική σχέση, με την ενεργή συναίνεση και τη γνώση όλων των εμπλεκομένων.

Πώς λειτουργεί η πολυσυντροφικότητα στις σχέσεις

Οι πολυσυντροφικές σχέσεις είναι πολύπλοκες και η καθεμία είναι διαφορετική. Τα άτομα σε πολυεπίπεδες σχέσεις σχεδιάζουν τις δικές τους σχέσεις θέτοντας τα επιθυμητά τους όρια και θεσπίζοντας κανόνες διαφορετικούς από αυτούς στις μονογαμικές σχέσεις.

Όλες όμως οι πλευρές είναι ενήμερες και αυτό είναι το πιο βασικό γι’ αυτές τις κοινότητες.

Μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες που έχουν οι πολυσυντροφικές σχέσεις είναι μια συμφωνία για ασφαλέστερο σεξ. Αυτό είναι απαραίτητο για την πρόληψη της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων ή της ακούσιας εγκυμοσύνης στις πολυγαμικές σχέσεις, όσο και στις μονογαμικές.

Και τι γίνεται με τη ζήλια;

Πολλοί πολυσυντροφικοί άνθρωποι ζηλεύουν. Ωστόσο, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη ζήλια είναι διαφορετικός από τον τρόπο που κάνουν οι μονογαμικοί. Συνήθως το βλέπουν ως ανασφάλεια ή φόβο τον οποίον θέλουν να δουλέψουν και να ξεπεράσουν, παρά ως πρόβλημα που τελειώνει τη σχέση.

Σίγουρα ο όρος πολυσυντροφικότητα είναι δύσκολος ως προς την κατανόησή του, ειδικά για όσους έχουν εξ ’ολοκλήρου μονογαμικές σχέσεις. Και φυσικά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να συμφωνεί, ούτε να διαφωνεί με τις επιλογές του άλλου, όμως είναι επιλογές. Και έτσι κι αλλιώς, οφείλουμε να τις σεβόμαστε!