Το TikTok είναι γεμάτο τάσεις. Μια από τις τάσεις που κυριάρχησαν το καλοκαίρι ήταν το «girl dinner», το οποίο αρχικά ξεκίνησε ως ένας γοητευτικός, αστείος και απόλυτα συναφής διάλογος, αλλά κατέληξε να προωθεί περιοριστικές διατροφικές συνήθειες. Είναι η αλήθεια, η επιρροή του TikTok είναι άγρια και δεν είναι όλες οι τάσεις τόσο αθώες όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι είναι.

«Pink flags» λοιπόν – όχι απαραίτητα νέο φαινόμενο – αλλά ένα φαινόμενο που έχει σαρώσει ήσυχα την πλατφόρμα όσον αφορά το περιεχόμενο γνωριμιών της τα τελευταία δύο χρόνια. Με λίγα λόγια, η Jessica Alderson, ειδικός σχέσεων και συνιδρυτής της εφαρμογής γνωριμιών, So Syncd εξηγεί ότι αναφέρονται σε εκείνα τα μικρά πράγματα σε μια σχέση (είτε είναι ρομαντική είτε πλατωνική) που σε κάνουν να γκρινιάζεις.

FYI, τα pink flags δεν πρέπει να συγχέονται με τα beige flags. Ενώ υπάρχει μια μικρή διασταύρωση όσον αφορά την υποκειμενικότητά τους, τα beige flags κάθονται λίγο χαμηλότερα στην προβληματική κλίμακα. Το Urban Dictionary τα περιγράφει ως «κάτι που δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, αλλά σε κάνει να σταματήσεις για ένα λεπτό όταν το παρατηρήσεις». Δηλαδή αβλαβής συμπεριφορά όπως το να ρουφήξεις έναν καφέ ή να μην βάζεις το τηλέφωνό σου στο αθόρυβο όταν πηγαίνεις για ύπνο.

Αλλά όσον αφορά τα pink flags, εάν αφεθούν χωρίς να αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν στην πιο γνωστή περιοχή των red flags. Που όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ικανά για την κατάρρευση μιας σχέσης.

Αν και αυτό φαίνεται εξαιρετικά αξιόπιστο – και το πιο σημαντικό χρήσιμο – όσον αφορά με ποι@ν περνάς τον χρόνο σου, δεν γίνεται να μην αναρωτηθούμε αν μερικά από τα pink flags που κυκλοφορούν στην κοινωνική σφαίρα μπορεί να είναι γελοία. Για να μην αναφέρουμε το απίστευτα επιζήμιο για τις σχέσεις, που πριν εμφανιστεί αυτός ο όρος στη συζήτηση ήταν όλα εντελώς εντάξει.

Ορισμένα παραδείγματα – όπως η συναισθηματική ανασφάλεια, το ιστορικό προδοσίας ή η έλλειψη επικοινωνίας, σύμφωνα με την Alderson – είναι απολύτως έγκυρα. Αλλά όταν πράγματα όπως «δεν έχουμε μαλώσει ποτέ» ή «δεν μοιραζόμαστε τα ίδια χόμπι» συλλέγονται σε μια περιοχή με pink flags (κάτι που έχω παρατηρήσει πολλές φορές), είναι δύσκολο να μην αναρωτηθεί κανείς αν το TikTok θέλει πραγματικά να αμφισβητεί τις σχέσεις μας.

Η Alderson συμφωνεί, εξηγώντας ότι, ενώ τα pink flags δεν πρέπει να αγνοηθούν, δεν είναι απαραίτητα και λόγος ρήξης.

«Στο τέλος της ημέρας, τα pink flags δεν δείχνουν ότι η σχέση σου είναι καταδικασμένη», λέει. Επιπλέον, αναφέρει επίσης ότι πολλοί είναι υποκειμενικοί και εξαρτώνται από το τι θεωρείται σημαντικό σε μια σχέση. «Για παράδειγμα, αν κάποιος εκτιμά τη συχνή επικοινωνία, τότε μπορεί να δει σύντομες απαντήσεις ή να αργήσει να απαντήσει σε μηνύματα pink flags, ενώ ένα άλλο άτομο μπορεί να μην.»

Η Alderson προσθέτει ότι η επισήμανση ορισμένων συμπεριφορών ως pink flags μπορεί να είναι τόσο χρήσιμη όσο και επιβλαβής, ανάλογα με το πώς σκέφτεσαι. Από τη μία πλευρά, λέει ότι η χρήση του όρου των pink flags μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς επιτρέπει στους ανθρώπους να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα πιθανούς τομείς ανησυχίας σε μια σχέση. «Το να δώσεις ένα συγκεκριμένο όνομα σε μια μικρή περιοχή ανησυχίας μπορεί να διευκολύνει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να εργαστούν για την εξεύρεση λύσης. Η σαφήνεια είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση μιας λύσης», λέει.

Από την άλλη πλευρά, εξηγεί πώς μπορεί να είναι επιζήμιο εάν ο όρος χρησιμοποιείται με τρόπο που υπονοεί ότι τα δευτερεύοντα ζητήματα πρέπει να αγνοούνται ή να λαμβάνονται ελαφρά. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη και μικρά ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν».

Ομοίως, σημειώνει ότι μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν στον άλλο δρόμο και μπορεί να καταλήξουν να διαγράφουν πιθανούς συντρόφους πολύ γρήγορα λόγω μερικών δευτερευόντων ζητημάτων που έχουν προσδιορίσει ως «pink flags». Ή, που τους είπε η Tiktok ότι είναι προβλήματα…

Για την Dr Elena Touroni, σύμβουλο ψυχολόγο και συνιδρύτρια της The Chelsea Psychology Clinic, η επισήμανση των γενικών συμπεριφορών ως pink flags δεν είναι απαραίτητη. Λέει ότι «οι σύντροφοι δεν χρειάζεται απαραίτητα να μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα για μια ικανοποιητική, επιτυχημένη σχέση». Αντίθετα, λέει ότι τα διαφορετικά χόμπι μπορούν πραγματικά να προσφέρουν σε κάθε άτομο χώρο για να αναπτυχθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να δημιουργήσουν μια «ευρύτερη, πιο συναρπαστική δυναμική στη σχέση».

Η Dr Elena Touroni διευκρινίζει ότι δεν είναι όλα τα ζευγάρια ίδια και ορισμένα έχουν έναν «φυσικά πιο αρμονικό τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων». «Αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν μαλώνετε, αλλά πώς χειρίζεστε αυτές τις διαφωνίες όταν εμφανίζονται», σημειώνει.

Γιατί, λοιπόν, (εκτός από τα εμφανή pink flags που σημείωσε η Alderson που δεν αμφισβητόνται, που περιλαμβάνουν επίσης ανισορροπία επικοινωνίας και ασυνεπή διαθεσιμότητα) πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε κουτάκια; Όταν στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά είναι απλώς ένα φυσικό μέρος της ζωής; Σύμφωνα με την Dr Elena Touroni, ως άνθρωποι, έχουμε μια φυσική έλξη προς την κατηγοριοποίηση και την επισήμανση των πραγμάτων, καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο. Ωστόσο, λέει ότι «οι ετικέτες μπορεί να είναι περιοριστικές».

Η ίδια το συνοψίζει: «Κάθε σχέση είναι μοναδική, επομένως θέλουμε να αποφύγουμε να προσπαθήσουμε να τις συμπεριλάβουμε σε προκαθορισμένες έννοιες για το τι είναι «σωστό» ή «λάθος»».

«Μια υγιής σχέση είναι όταν οι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν αμοιβαία τις ανάγκες τους σε μια συνεργασία ή φιλία. Όλες οι υγιείς σχέσεις μοιράζονται χαρακτηριστικά όπως αγάπη, εμπιστοσύνη, υποστήριξη, σεβασμός, ειλικρίνεια και επικοινωνία”, εξηγεί η Dr Elena Touroni. «Το να είσαι υποστηρικτικός σύντροφος – ή φίλος – σημαίνει να είσαι εκεί για το άλλο άτομο. Με το να ακούς, να επικυρώνεις και να προσφέρεις υποστήριξη, δίνεις τη δυνατότητα στο άλλο άτομο να γίνει η πληρέστερη εκδοχή του εαυτού του.»