Όσοι τρέχουν και όσοι περπατούν έχουν πολλά κοινά σημεία. Αρχικά, και οι δύο έχουν αφετηρία το ενδιαφέρον τους για την άθληση, χρησιμοποιούν πλάνα για να επιτύχουν τις διαδρομές που έχουν βάλει ως στόχο και έχουν πλεονεκτήματα στην υγεία τους. Οι δρομείς τρέχουν γρήγορα και φτάνουν στο τερματισμό πρώτοι, από την άλλη εκείνοι που περπατούν πιστεύουν πως δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους.

Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις τι να διαλέξεις καλύτερα να αφήσουμε τους ειδικούς να λύσουν τις απορίες μας σχετικά με το τρέξιμο και το περπάτημα και εσύ μετά επιλέγεις τι από τα δύο σου ταιριάζει.

Ξεκινώντας, και οι δύο αυτές δραστηριότητες βοηθούν σε καρδιακά προβλήματα καίγοντας παράλληλα θερμίδες. Στο τρέξιμο πρέπει να κάνεις μικρά διαλείμματα ενώ στο περπάτημα είναι καλό να αυξάνεις ταχύτητα για να αλλάζεις τη ρουτίνα. Συνοπτικά όμως και με τα δύο απελευθερώνονται ενδορφίνες από το σώμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται το στρες και η κατάθλιψη, βελτιώνοντας τη διάθεση.

Τι συμβαίνει όταν περπατάς

Περπατώντας έχεις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσεις κάποιο τραυματισμό στις αρθρώσεις σου. Σύμφωνα με την personal trainer, Amanda Shannon Verrengia, το περπάτημα είναι μια ήπια άσκηση ενώ στο τρέξιμο το σώμα δέχεται κραδασμούς από την επαφή με το έδαφος και εξαιτίας αυτού μπορεί να προκληθούν κάποιοι τραυματισμοί. Επίσης, στο περπάτημα αναπτύσσεται μια δυνατή σύνδεση μυαλού και σώματος.

Γιατί ενώ έχεις αρχίσει το τρέξιμο, η ζυγαριά δεν πέφτει;

Τι συμβαίνει όταν τρέχεις

Στο τρέξιμο ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες από ό,τι στο περπάτημα. Σύμφωνα με τον Dr.Patrick Suarez, ορθοπεδικό και φυσιοθεραπευτή, το κάψιμο θερμίδων είναι το διπλάσιο σε κάποιον που τρέχει σε σχέση με κάποιον που απλώς περπατάει, επειδή στο τρέξιμο οι καρδιακοί παλμοί είναι περισσότεροι. Εάν το να χάσεις βάρος είναι ο στόχος σου τότε το ιδανικό για σένα είναι το τρέξιμο.

Το συμπέρασμα

Τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο, είναι δραστηριότητες που προσφέρουν ενδυνάμωση του οργανισμού και καλή φυσική κατάσταση. Εάν βρίσκεσαι στο δίλημμα του ποια καθημερινή άσκηση να διαλέξεις, τότε κάνε το εξής πείραμα: Δοκίμασε και τα δύο και αυτό που σου προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση και σε βοηθάει να επιτύχεις τους στόχους σου τότε είναι το ιδανικό για σένα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: 6 τρόποι να κάψεις περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο

featured image: unsplash.com