Οι πιθανότητες είναι ότι σίγουρα πάνω από μία φορά στη ζωή σου έχεις χτυπήσει σε ξύλο, απέφυγες να περπατήσεις κάτω από σκαλωσιές, ή να κουβαλάς μαζί σου κάποιου είδους φυλακτού για καλή τύχη και για το ΄κακό μάτι’. Όλα αυτές οι μικρές τελετουργίες είναι,φυσικά, προϊόντα της δεισιδαιμονίας: η παρηγορητική πεποίθηση ότι μία ιεροτελεστία ή ένα αντικείμενο έχει τη δύναμη να φέρει καλή τύχη ή να αποτρέψει μία κακή αύρα.

Στο βιβλίο Recipes for Good Luck: The Superstitions, Rituals, and Practices of Extraordinary People η συγγραφέας -και ιδιαίτερα προληπτική- Ellen Weinstein αποκαλύπτει τις περίεργες συνήθειες 65 διάσημων highly δημιουργικών ανθρώπων που σχετίζονται με την δεισιδαιμονία.

Οι ρουτίνες τους κυμαίνονται από απροσδόκητες έως εκκεντρικές. Για παράδειγμα το πρώην supermodel και τηλεοπτική παρουσιάστρια Heidi Klum, κουβαλά πάντα μαζί της σε ένα τσαντάκι τα παδικά της δόντια. Η μυθιστοριογράφος Mary Shelley έγραφε με έναν βόα συσφιγκτήρα γύρω από το λαιμό της και φρόντιζε να ερμηνεύει τις κινήσεις του φιδιού ως οδηγίες για να συνεχίσει να γράφει ή να σταματήσει. Σου παρουσιάζουμε μερικές από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

H Coco Chanel και αριθμός 5

Οι περίεργες συνήθειες διάσημων καλλιτεχνών
artsy.com

Η γαλλίδα πρωτοπόρος σχεδιάστρια μόδας ήταν βαθιά προληπτική. Υποτίθεται πως ένα μέντιουμ της είχε αποκαλύψει πως το 5 θα είναι ο τυχερός της αριθμός και γι αυτό τον λόγο έδωσε στο πρώτο της άρωμα την συγκεκριμένη ονομασία. Επιπλέον παρουσίαζε τις νέες τις κολεξιόν στις 5 του μήνα Μαΐου (πέμπτος μήνας του χρόνου) για καλή τύχη.

O Pablo Picasso και η ‘ουσία’ του

Οι περίεργες συνήθειες διάσημων καλλιτεχνών
artsy.com

Ο Ισπανός καλλιτέχνης Pablo Picasso δεν πετούσε τα παλιά του ρούχα, τις τρίχες από τα μαλλιά που κούρευε ή τα κομμένα νύχια του από φόβο ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχανε μέρος της “ουσίας” του. Τρέχα γύρευε.

H πυξίδα του Charles Dickens

Οι περίεργες συνήθειες διάσημων καλλιτεχνών
artsy.com

Ο Charles Dickens είχε πάντα μαζί του μια πυξίδα και κοιμόταν ‘κοιτώντας’ πάντα προς τον Βορρά – μια πρακτική που πίστευε ότι βελτίωνε τη δημιουργικότητα και τη γραφή του.

Η Yoko Ono παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά

Οι περίεργες συνήθειες διάσημων καλλιτεχνώνc
artsy.com

Η Yoko Ono ως παιδί ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη στο φως και τους ήχους. Κάποια στιγμή ανακάλυψε ότι το να ανάβει ένα σπίρτο σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο και να παρακολουθεί τη φλόγα του μέχρι να σβήσει τελείως της προκαλούσε ένα αίσθημα ανακούφισης. Έχει αποκαλύψει πως το έκανε όσες φορές χρειαζόταν μέχρι να ηρεμήσει. Αργότερα το συγκεκριμένο τελετουργικό έγινε κομμάτι μιας παράστασής της που ονομάστηκε Lighting Piece.

Το κρυφό νόμισμα της Diane Von Fürstenberg

Οι περίεργες συνήθειες διάσημων καλλιτεχνών
artsy.com

H σχεδιάστρια μόδας έχει ως γούρι ένα χρυσό νόμισμα των 20 φράγκων το οποίο ο πατέρας της είχε κρύψει στο παπούτσι του κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι κι εκείνη για καλή τύχη το βάζει στο δικό της πριν από ένα runway show.

Η Frida Kahlo και τα φυτά

Οι περίεργες συνήθειες διάσημων καλλιτεχνών
artsy.com

Οι πίνακες της, συχνά αυτοβιογραφικοί, είναι γεμάτοι από απεικονίσεις φυτών και λουλουδιών που η ίδια είχε στον κήπο του σπιτιού που μοιραζόταν με τον επίσης μεγάλο καλλιτέχνη Diego Rivera. Το στούντιο της είχε πάντα θέα στον περιποιημένο κήπο της Casa Azul, ενώ η τελευταία της επιθυμία πριν πεθάνει ήταν να της μεταφέρουν το κρεβάτι έτσι ώστε να βλέπει τον κήπο της.

Το φυλακτό του Dalí

Οι περίεργες συνήθειες διάσημων καλλιτεχνών
artsy.com

Ο Ισπανός σουρεαλιστής καλλιτέχνης έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο εκκεντρικές προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τον κόσμο της Τέχνης. Για να κρατάει τα κακά πνεύματα μακριά είχε πάντα μαζί του για φυλακτό ένα κομμάτι ισπανικού ξύλου. Συνήθεια αρκετά φυσιολογική αν σκεφτείς πως για μία περίοδο κυκλοφορούσε στους δρόμους του Παρισιού με έναν μικρό αλιγάτορα για κατοικίδιο του.

Δες επίσης: Σίμων Συλαΐδης: Ο καλλιτέχνης πίσω από την Urban Calligraphy
featured image: frenchgirlinseattle.com