Ύπνος. Το μαγικό συστατικό για να λάμπει το δέρμα σου, να έχεις καλύτερη συγκέντρωση, περισσότερη ενέργεια, πιο ευχάριστη διάθεση και άλλα πολλά. Ωστόσο, πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε κάθε βράδυ για να κοιμηθούμε καλά. Αρχικά δεν μας παίρνει εύκολα ο ύπνος, ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας και η ποιότητα του ύπνου μας είναι κακή. Και αν είσαι και εσύ εθισμένη με το να ελέγχεις κάθε πρωί το έξυπνο ρολόι σου για να δεις πόσο καλός ήταν ο ύπνος σου, σίγουρα το άγχος σου μεγαλώνει.

Τα καλά νέα για να μην απελπίζεσαι είναι ότι υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να πετύχεις τον τέλειο ύπνο.

Φάε και πιες σωστά

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης είναι κακή για τον ύπνο, αλλά αυτό είναι γνωστό. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι πως και αυτό που τρως μπορεί επίσης να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην τρώνε μετά από μια καθορισμένη ώρα, επειδή σαφώς η προσπάθεια ύπνου με γεμάτο στομάχι μπορεί να είναι δύσκολη. Η προσπάθεια ύπνου με άδειο στομάχι όμως μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο σου. Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο περιλαμβάνουν γάλα, μπανάνα και σκέτη σοκολάτα, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Προετοίμασε το υπνοδωμάτιό σου

Ο χώρος που κοιμάσαι μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο σου. Το υπνοδωμάτιο σου πρέπει να είναι καθαρό, ήσυχο και άνετο. Επένδυσε σε κουρτίνες συσκότισης για να μειώσεις το φως στο υπνοδωμάτιο ή δοκίμασε μια μάσκα ύπνου ως εναλλακτική λύση. Κράτησε ακόμη το υπνοδωμάτιο σου στη σωστή θερμοκρασία, όχι πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Ιδανικά, θέλεις το δωμάτιό σου να είναι περίπου στους 16 – 18 ° C.

Ξεφορτώσου τις ανησυχίες σου

Ειδικά σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε μας έχει κατακλύσει όλους το άγχος. Μια καλή ιδέα είναι πριν τον ύπνο να γράψεις τις εκκρεμότητες της επόμενης ημέρας για να έχεις ένα πιο οργανωμένο πλάνο. Ακόμη, μπορείς να γράψεις σε ένα χαρτί κάποια πράγματα που σε έκαναν χαρούμενη την ημέρα που πέρασε. Με αυτόν τον τρόπο και θα τακτοποιήσεις τις ανησυχίες σου για να μην χρειαστεί να το κάνει το μυαλό σου μόλις κλείσεις τα μάτια σου αλλά και θα δεις πως σε κάθε ημέρα σου βρίσκεται κάτι θετικό.

Λεβάντα

Αρώματα όπως η λεβάντα είναι από μόνα τους φυσικά ηρεμιστικά, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς πιο εύκολα και γαλήνια. Προσέθεσε λίγο έλαιο λεβάντας στο βραδινό μπάνιο σου ή αγόρασε ένα σπρέι ύπνου με λεβάντα και ψέκασε στο μαξιλάρι σου ή στις γωνίες του δωματίου σου.

Αποσυνδέσου

Είναι η ένοχη συνήθεια μας. Το τελευταίο πράγμα που κάνουμε πριν κοιμηθούμε είναι να ελέγξουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το φως όμως που εκπέμπεται από το τηλέφωνό σου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου. Απενεργοποίησε το κινητό σου για να μπορέσεις να κοιμηθείς καλύτερα. Μπορεί να σου φαίνεται σαν ένα πολύ μικρό βήμα. Αλλά σκέψου πως αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου σου.

featured photo: pexels.com/@cottonbro